Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2008 10:10 - Първанов гражданин на Мексико
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 550 Коментари: 0 Гласове:
0



Президентът Георги Първанов стана почетен гражданин на Мексико сити в четвъртък вечерта. На тържествена церемония в Салона на вицекралете в общината кметът Марсело Ебрард Касаубон му връчи символичен ключ на столицата и почетна грамота. “Да получа ключа на един дом е висша форма на гостоприемство”, благодари Първанов. Българският президент не скри възторга си от “запазването на уникалната природа и чистотата на града”, в който живеят над 22 млн. души. Мексико сити е третият по големина мегаполис в света след Токио (33,6 млн.) и Сеул (23,4 млн.).

“Съзнавам колко трудно е да се управлява такъв град и да се решават проблемите на здравеопазването и екологията”, каза Първанов. Той обеща да съдейства за по-активен диалог и сътрудничество между София и Мексико сити.
     
Гаф в кметството бе на път да помрачи церемонията. Служителка от президентския протокол опита два пъти да премести на по-заден ред зам. външния министър Милен Керемедчиев, който е в официалната делегация. По протокол той трябвало да седи на втория ред, но чиновничката опита да го прати назад. Причината - желанието да се осигури по-престижно място на Ирина Бокова. Посланичката ни във Франция се присъедини по-късно към официалната делегация, а Първанов лобира за кандидатурата й за генерален секретар на ЮНЕСКО. Ситуацията ядоса Керемедчиев, който възмутен напусна залата с думите: “Ако искате, мога да изчакам и навън, в колата!”
     
След извинение от страната на служителката зам.-министърът все пак се върна на церемонията.

Гаф на преводачка: Добре дошли в Съединените щати!

Добре дошли в Съединените американски щати! Тожва чу Георги Първанов в преведеното на български приветствие от колегата му Фелипе Калдерон. Гафът стана в началото на срещата между двамата в Мексико сити. Заради грубата грешка преводачката на домакините - българска имигрантка в Мексико, която преди това мънкаше и заекваше 2 минути, бе незабавно сменена с друга от нашата делегация.
     
“Искаме повече България в Мексико и повече Мексико в България”, бе лайтмотивът на разговора в резиденция “Пилос”. Първанов е на 3-дневно посещение в страната на ацтеките. Това е първа визита на най-високо ниво на наш държавен глава в нея от 30 г. насам.
     
Според Първанов е необходим сериозен тласък в политическия и икономическия диалог между България и Мексико. Търговските връзки са далеч под необходимото ниво, констатираха двамата президенти, а ниският стокообмен на стойност $47 млн. е доказателство за това.
     
“Страните ни имат много богати култури, които - макар и различни - са толерантни помежду си. България е била място за срещи на култури. Велики личности като Филип Втори, Александър Велики, императорите Константин и Юстиниан са оставили следи на вашата земя”, обърна се Калдерон към Първанов. Той от своя страна заяви, че “двете страни са не само стабилизиращ фактор в своите региони, но и в международен аспект”.
     
И на пресконференцията, и на срещата на “четири очи” мексиканският президент похвали страната ни за въвеждането на плоския данък. Калдерон разпита подробно икономическия министър Петър Димитров за ефекта от 10-процентната ставка. Димитров обяснил, че след въвеждането й чуждите инвестиции са скочили от 3 млрд. на 6 млрд. лева.
     
В края на срещата стана ясно, че догодина в Мексико ще бъде представено тракийското злато, а у нас ще бъдат показани златни колекции на латиноамериканската страна. /Труд


Тагове:   Мексико,   гражданин,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13052806
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930