Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2008 21:50 - Калин Манолов за Георги Коритаров
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 807 Коментари: 0 Гласове:
0



Позволявам си да копи/пейст-на коментара на Калин Манолов от неговия блог, заради изключителната му точност. Няма какво да се добави.

КОРИТАРОВ ЛАЙФ, КОРИТАРОВ ДЕД by manolov @ Friday, 21. Nov, 2008 - 14:33:21

Току-що научих, че на Коритаров са „му подали оставката” от Нова телевизия. Работил съм дълги години с Жоро и го познавам достатъчно, за да имам големи резерви както към начина, по който е направил кариера в журналистиката, така и по начина, по който изобщо прави журналистика. Не искам и да го изкарвам жертва. Но в негово лице свободата на словото за пореден път бе принесена в жертва на тайната власт, а в такива случаи не трябва да се мълчи, за когото и да става въпрос.

Свободата на словото не означава само право на критика на управляващите в момента, нито зависи единствено от тяхната медийна политика. Свободата на словото пряко кореспондира с общественото разбиране за демокрация. Ако интелектуалният елит на една нация прецени, че словото има нужда от защита, както неколкократно се случи само от началото на тази година той всъщност поставя диагноза "демокрацията боледува". А това е болест, от която се умира.

Нова ТВ е частна медия и е в пълното си право да решава дали да задържи или освободи свой служител, па бил той и нейния топ-журналист. Но няма логично обяснение защо същото това ръководство застана зад същия журналист, когато той бе „осветен” като агент на комунистическата тайна полиция, и го жертва мълниеносно, щом един от българо-руските олигарси поиска това. Коритаров, който е бил в една приятелска компания с Валентин Златев, има пълното основание да възкликне „Боже,от приятели пази ме, от враговете сам се пазя!”

Със сигурност интервюто с първата излязла от анонимност информаторка на Юрген Рот, на която Златев беше отрязъл газопровода, и заради чието участие при Коритаров петроолигарха е поискал главата му, е била само последната капка, преляла чашата на нечие височайше търпение. Едва ли само Златевото - Жоро разчепкваше мното интриги и заформяше много скандали. Правеше го не толкова от любов към истината, колкото в преследване на рейтинг и търсене на сензации, които вдигат този рейтинг. Но е име в занаята, и ми се иска да видя кой от казионните журналистически съюзи и коя от номенклатурните неправителствени медийни организации ще го защити, защитавайки по този начин правото си на съществуване. Иска ми се да видя и реакция от Ротари клуб. Иска ми се най-после да чуя протест на интелектуалци срещу ограничаването на свободата на словото не от страна на политиците в държавните медии, а от страна на спонсорите и рекламодателите в частните медии.

Частните медии, дори повече от държавните не отстояват ценностите на истината и свободата. Директорите и главните им редактори предпочитат да станат част от поредния парвенюшки кръг, самопровъзгласил се за елит. Наместо да служат на каузи, журналистите в тях слугуват на интереси. Може би само това умеят. Но освен че е интелектуално предателство, слугинажът не е и смекчаващо вината обстоятелство. Първото непослушание остава последно. Коритаров лайф, Коритаров дед. Да се готви…

http://kalin-manolov.blog.co.uk/



Тагове:   Калин,   Манолов,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030510
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930