Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2008 23:11 - Хилари Клинтън - държавен секретар, Гейтс остава в Пентагона
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 464 Коментари: 0 Гласове:
0



Новоизбраният президент на Съединените щати Барак Обама, който ще встъпи в длъжност на 20 януари, обяви бъдещия си екип в областта на националната сигурност.

Както се очакваше за държавен секретар ще бъде номинирана бившата първа дама Хилари Клинтън.

Обама потвърди официално, че сегашният министър на отбраната Робърт Гейтс е приел предложението му да остане на поста.

Губернаторът на щата Аризона Джанет Наполитано ще е бъдещият министър на вътрешната сигурност, а Ерик Холдър ще е първият в историята на Съединените щати афроамериканец министър на правосъдието.

Обама определи генерала от запаса Джеймс Джоунс - бивш главнокомандващ на силите на НАТО, за свой съветник по въпросите на националната сигурност и номинира отдавнашната си съветничка Сюзън Райс за постоянен представител на САЩ в ООН.

"Настъпи време за ново начало на американско лидерство, което обединява военната сила, дипломацията, прилагането на закона и икономиката, за преодоляване на предизвикателствата на 21-и век", подчерта новоизбраният президент на пресконференция в Чикаго

Хората, които номинирах, "споделят моя прагматизъм за използването на сила и усещането ми за цел, що се отнася до ролята на Америка като лидер в света", увери той.

За Хилари Клинтън, която бе основният му конкурент на първичните избори за номинацията на Демократическата партия за президентските избори, Обама каза, че е приятел и колега, който може да ти даде съвет и да е упорит опонент. Като фигура от гигантски мащаб, бившата първа дама е способна да прокара интересите на Съединените щати в цял свят, изтъкна той.

Обама обяви, че още щом встъпи в длъжност, ще повери на шефа на Пентагона Робърт Гейтс и на американските въоръжени сили нова мисия - да сложат край на войната в Ирак по отговорен начин, като прехвърлят успешно контрола на иракчаните.

Новоизбраният президент потвърди, че според него американският контингент в тази страна трябва да бъде изтеглен до 16 месеца. В същото време той обеща да изслуша препоръките на командващите на въоръжените сили.

Обама обеща да осигури необходимите средства и стратегия за постигане на победа срещу тероризма, включително срещу Ал Каида и талибаните. "Афганистан е мястото, на което започна войната срещу тероризма, и трябва да е мястото, където тя ще приключи", подчерта той.

Обама натовари с главна роля в осигуряването на вътрешната сигурност Ерик Холдър и губернаторката на Аризона Джанет Наполитано. Той подчерта, че изборът на Холдър, който бе заместник-главен прокурор при управлението на президента Бил Клинтън, е още по-важен през преходен период, който изисква бдителност.

По адрес на Наполитано, той отбеляза, че губернаторът на Аризона "знае от първа ръка необходимостта от това да имаш партньор във Вашингтон, който работи добре с щатските и местните власти."

Обама съобщи, че ще повиши бъдещия постоянен представител на САЩ в ООН Сюзън Райс в статут на член на кабинета. 



Тагове:   Остава,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13040906
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930