Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2008 22:28 - Австрийци поемат мрежата за разпространение на БНР и БНТ
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 463 Коментари: 0 Гласове:
0



Българската телекомуникационна компания (БТК) продава стратегическото си поделение за радио и телевизионно разпространение на австрийската компания ОРС - Йостеррайхише Рундфункзендер ГмбХ & Ко КГ (Oesterreichische Rundfunksender GmbH & Co KG), съобщиха от компанията в четвъртък.

Консултант на БТК по сделката е международната инвестиционна банка “Лазард“, а на ОРС – “Виена Кепитъл Партнърс”.

Според съобщението купувачът е основен стратегически инвеститор от ЕС, който работи в сферата на радио и телевизионното разпръскване. Компанията е била избрана след проведен международен търг.

Сделката ще бъде финализирана след одобрение на регулаторните органи.

Продаваното поделение е доставчик на услуги в областта на преноса на радио и телевизионен сигнал чрез мрежа от над 800 стратегически разположени обекта, покриващи почти цялата територия на България.

Става дума за национална мрежа, включваща предаватели, ретланслатори и точки на излъчване, известна под съкращението НУРТС (Национално управление "Радио- и телевизионни станции"). По нея на практика се излъчват и програмите на БНТ и БНР. Така австрийската компания, например, става собственик на 94% от мрежата за разпространение на програмите на националното радио. Значителна част от държавната субсидия на медията отива за наеми и такси за тези съоръжения.

Мрежата се използва за излъчване на сигнала и на много от частните радио и телевизионни станции.

Според БТК радио и телевизионното разпръскване не е част от основната дейност на компанията, която предоставя телекомуникационни услуги. Главният изпълнителен директор на БТК Бернар Москени коментира, че сделката е част от стратегическия план на компанията за съсредоточаването й върху основната й дейност - фиксирани и мобилни мрежи и услуги за пренос на данни.

Директорът на ОРС Михаел Вагенхофер обясни, че българското поделение е в добри позиции в аналоговото радио и телевизионно излъчване, поради което може да играе водеща роля в цифровизацията. От австрийската компания смятат, че българският пазар има голям потенциал и закупеното звено за радиоразпръскване ще може да предоставя нови висококачествени услуги.



Тагове:   бнт,   Мрежата,   БНР,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13038383
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930