Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2008 23:16 - Служители на НК ЖИ и БДЖ плашат със стачка
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 534 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 05.12.2008 00:19


Служителите от Национална компания "Железопътна инфраструктура" и „Български държавни железници” на „Централна гара” в София заплашват да не започнат работа в петък, ако в четвъртък не получат своите заплати за октомври. Това стана известно на продължаващото заседанието на Координационния съвет на Синдиката на железничарите в България към КНСБ. Синдикалистите подготвят позиция до министър-председателя Сергей Станишев и до министъра на транспорта Петър Мутафчиев по повод ситуацията и нарастващото социално недоволство в системата на БДЖ.

Персоналът на Централната гара в София е в готовност да бъде на работното си място утре, но няма да започне работа, докато не бъдат изплатени заплатите за октомври, заяви за Дарик радио Станислав Христов, служител на Национална компания „Железопътна инфраструктура”.

„Аз съм единият от хората, които в петък трябва да са на работа и ще бъда на работа. Ще бъдем на работните си места, но няма да започнем работа, докато не започне изплащане на заплатите или не кажат „Утре или други ден ще ви дадем парите”. Защото се мълчи постоянно. Не е за първи път. Всеки месец се получава и това е от години, постоянно се получават тези закъснения в заплатите”, каза Христов и допълни: „Току-що говорих с колега, който в петък също ще бъде на Централна гара, който е ходил при генералния директор. Те са му казали, че са уредили заем от 10 млн. лв. и ще започне изплащането ако не от петък, от понеделник. Нас не ни интересува генералния директор от къде ще търси пари и така нататък. Това, което сме декларирали ще го спазим.” 

Във връзка с появилите се информации за започване на стачни действия заради неизплатени заплати в Национала компания „Железопътна инфраструктура” , ръководството на НКЖИ уточни, че компанията разработва план за теглене на заем от търговска банка в размер на 10 млн. лева, за покриване на задълженията към персонала. Като социално отговорна компания НКЖИ прави всичко възможно, за да намери изход от ситуацията и да изплати на своите служители работните заплати за месец октомври, се казва в официално съобщение до медиите. В същото време, НКЖИ очаква държавата да изпълни поетия ангажимент и компанията да получи обещаното преразпределение от бюджетния излишък в размер на 30 млн. лева.

Късно снощи от компанията съобщиха, че е започнало изплащането на заплатите за месец октомври на всички служители в структурите на НКЖИ. Ръководството на компанията изпрати телеграми до всички свои поделения в страната, с които информира служители си за това, че от 5 декември, започва изплащането на октомврийските възнаграждения.

Ръководството на НКЖИ продължава преговорите с търговски банки за теглене на кредит в размер на 10 млн. лева, за покриване на задълженията към персонала, се подчертава в това съобщение. Ръководството на НКЖИ отново подчертава, че очаква държавата да изпълни поетия ангажимент и компанията да получи обещаното преразпределение от бюджетния излишък в размер на 30 млн. лева. Това е единственият начин да се гарантират заплатите на персонала до края на годината. НКЖИ осъзнава сложността на ситуацията и поема отговорността за гарантиране на безопасността и спазване на графика за движение на влаковете.



Тагове:   стачка,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13024903
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930