Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2008 11:26 - Lux only за богаташи по време на криза. Или докъде се простират мечтите на една капризна мутреса
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1124 Коментари: 2 Гласове:
0



- Ало, бубе, абе тука има страхотни мебели като тия, където Жени си докара от Париж - реди по джиесема си "Верту" платинена мутреса с пропуски в езиковата култура, докато минава покрай канапетата в стил Луи XV на изложението "Лукс онли" в "Интер Експо Център".
Ежегодният салон за милионери е отворил врати от два дни, а публиката се брои на пръсти: две-три елегантни дамички, задължително с бели палта, както повелява представата за вестиментарен лукс през зимата, една по-възрастна соанирана госпожа с дискретния чар на буржоазията, няколко лелки с успешен среден и даже едър бизнес, пет-шест бичмета от охранителен тип, които щракат с мобилните си телефони де що видят, явно пратени на разузнавателна мисия от патроните си, и тук таме по някое денди от новобогаташки тип със задължителните впити дънки, вталено сако и завързан по парижки тертип шал на врата. 
Музикалният фон, съпровождащ разходката на разнородната група, се осигурява от самосвирещо пиано за 300 000 лева на суперлуксозния щанд за аудио-системи. Под звуците на сонати и кантати те

оглеждат яхти а ла Доган, автомобили а ла Вълка,

хеликоптери, бълбукащи вани, сатенени мебели, барокови спални, венециански сребърни съдове и всякаква по-едра и дребна шикария. За простолюдието изложбата има по-скоро характер на музейна сбирка. Входната такса от 12 лева (за деца и пенсионери е наполовина) гарантира известно спокойствие на новобогаташите, защото отсява мизерната публика и им спестява неудобството да се омесват с неподобаващи люде.
Класата на изложения лукс надхвърля масовия мутренски вкус. Баш мангизлиите пък отдавна са прегледали каталозите с предлаганите експонати и вече са направили коледните си поръчки. Най-рекламираният експонат тази година - роялът "Бьозендорфер" с инкрустирани камъни "Сваровски" за 1.5 млн. лв. така и не стигна до София. Наш баровец го закупил преди седмица и не дал съгласие ценната му придобивка да се показва публично. Собственикът на уникалния инструмент не бил пианист или музикант, може би дори няма отношение към музиката, но предметът му се сторил изгодна инвестиция с гарантирана възвръщаемост, обясняват от дистрибуторската фирма. Заради несигурния финансов пазар новобогаташите заменяли акциите и борсовите операции с вложения в луксозни предмети, които не рискуват скоро да изгубят стойността си. А роялите като този били само четири в целия свят. 
Докато богаташи от всички страни затягат коланите и режат луксозните харчове,

у нас лесните пари циркулират със страшна сила.

Само преди две седмици друг баровец, когото едва ли ще срещнем на изложението, си напазарувал яхта за 3 милиона, с която да джитка из френската Ривиера. От фирмата крият името му като най-съкровена тайна. Инструктирани са да пазят анонимността на клиентелата. Срамът от прекомерното богатство, натрупано в най-бедната европейска страна, и страхът от данъчните правят новобогаташа предпазлив. Плавателният съд "Сънсийкър" бил същия като този, на който бе щракнат Ахмед Доган през лятото. Продавачите на яхти не изглеждат подплашени от кризата. Напротив. Съдружникът на братя Диневи - Георги Михов е по-скоро доволен, че кризата ще отсее само най-солидните продавачи, защото не било нормално

в страна с мащабите на България да има 41 фирми за яхти.

Един млад социалист твърдеше, че заради малката "географска ширина" у нас и олигарси нямало, но мащабът на някои луксозни покупки май ще го опровергае. 
"Сваровски" е марката със запазено място в света на лукса, най-вече на източноевропейската представа за шик. Туряш няколко камъчета върху пианото и го шитваш на някой богаташ минимум за милион! "Еди кой си подарил на гаджето си рокля с камъни "Сваровски" у нас минава за върховна тузария. Затова много фирми използват трика, за да зарибят недотам изискания вкус на българския новобогаташ. Фирма за луксозни ловни карабини, например, чийто клиент е и нашумелият с неприличните си трофеи президент Георги Първанов, предлага ловен бинокъл с... камъни "Сваровски", разбира се. 
Откъм територията на луксозните мебели с чаша вино в ръка и характерна походка се задава прочутият ВИП-брадър Денди. Карминената роза върху ревера и ексцентричното пенсне на сребърна верижка го превръщат автоматично в експонат на изложението. Според личната му класация най-впечатляващи са сребърните шедьоври на флорентински майстори, венецианските антики и царските реликви, които се разпродават на търг. Дендисимо! "Телефоните с брилянти също не са за изпускане", кокетничи известният почитател на лукса, макар да признава, че нищо от експозицията не му е по джоба.
Някои от продавачите на лукс са пригодили дизайна си към вкуса на българския мангизлия, белким му привлекат вниманието. Лустросан младеж с чепици от крокодилска кожа усърдно обяснява на посетителите как тонколоните му за 150 000 лева са покрити с десет слоя лак като цигулките "Страдивариус", а пък аудио-системите за половин милион разпръскват звука на 360 градуса. Междувременно намира повод да извади от джоба си мобилен телефон със заветната марка "Верту" - паспортът на всеки претендиращ за що-годе състоятелен бизнесмен.
Отношението на новобогаташа към луксозните предмети издава

непреодолимо разминаване между възможности и вкус.

Ако естетът е в състояние да оцени финия нюанс в цвета или качеството на материята на една наглед обикновена вещ, набързо разбогателият българин с неоформен вкус ще се хвърли на бляскявото в буквалния смисъл на думата. Затова "царица" на изложението е мобилният телефон "Голд Виш" от бяло злато, обсипан с диаманти отвъд поносимото и с гръбче от крокодилска кожа. Предметът е лишен от всякаква красота и функционалност, но затова пък как блести! Като рокля на фолк певица или коланче на Азис! Натруфената слушалка се обажда срещу 300 000 евро, но тъй като артикулът у нас е мерило за благосъстояние, не е изключено да си намери купувач. Десетина от по-евтините й посестрими от порядъка на 50 000 евро вече са се сдобили със собственици - предимно делови жени от банковия сектор и мутреси. 
Мярката за мъжка състоятелност пък е друга - ловната пушка. Най-луксозната, с приклад от двувековен орех, се пази от две отровни змии. Ловът е новата модна залисия на българската олигархия и присъдружните й бизнесмени, както и на две трети от политическата каста. Цените на луксозните пушкала тръгват от 70 000 лева нагоре. Клиенти на фирмата са държавният глава, футболните звезди Христо Стоичков и Даниел Боримиров, бившата шампионка по стрелба и ексдепутат Нонка Матова и актьорът Иван Ласкин. 
И тъй като охолството, парите и луксозният живот неизбежно влекат след себе си затлъстяването, изложението предлага последния писък в свалянето на кила - терапията "Хипокси", която се явявала алтернатива на липосукцията. Практикува се в специален неопренов костюм, вакуум стимулира кръвообращението в затлъстелите части. Един курс е 1200 лева за жените и 980 за мъжете. Понякога богатството също струва скъпо.

image

Автентичният ценител на добре отлежалия лукс - Денди, признава, че повечето експонати не са по джоба му.

 



image

Красива блондинка принажда стойност към 18-каратовия златен телефон за 300 000 евро.

 



image

Продавачите на яхти бяха докарали по-маломерни лодки заради трудностите по превозването. Миньончето на снимката се продава за около 100 000 лева.

 


http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=3191§ionid=5&id=0001001



Гласувай:
0



1. usandthem - нашите новобогаташи
06.12.2008 12:29
са точно като цървули с камъни "Сваровски"!
цитирай
2. reporter - Всъщност нашите богаташи, ако и...
06.12.2008 13:00
Всъщност нашите богаташи, ако искат да не са парвенюта, ще си купуват разни дреболийки не с камъни Сваровски, а с естествени камъни :) Иначе са точна картинка на популярната фраза "на свинче - звънче" :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001018
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031