Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2008 20:16 - Гърция обхваната от безредици след убийството на младеж
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 582 Коментари: 0 Гласове:
0



Гърция бе обхваната от безредици, след като вчера полицай застреля в Атина тийнейджър, опитал се да хвърли запалителна бомба по патрулна кола, съобщават полицейски източници. 16-годишното момче било откарано в близката болница, където само била потвърдена смъртта му. Стрелбата възникнала след като група от младежи анархисти започнала да хвърля камъни по полицейска кола. Когато един от тях се опитал да хвърли коктейл “Молотов”, полицай го прострелял в стомаха, съобщава полицейският източник. Единият от полицаите произвел три предупредителни изстрела, но един куршум пронизал момчето, се казва в съобщение на гръцката полиция във връзка със случая.

В резултат на това снощи младежите започнали да вилнеят в гръцката столица. Безредиците се пренесоха в Солун и в някои други градове на страната. Протестиращи младежи подпалиха 16 банки, 20 магазина и 12 автомобила, съобщават гръцките информационни средства. Младежите се развилняха след престрелката в традиционно левичарския квартал Ексархия на Атина. „Хиляди от тях излязоха на улиците, може би за отмъщение. Десетки полицаи се събират за да се опитат да контролират ситуацията“, съобщи анонимен полицейски представител. Сълзотворен газ изпълнил тесните улички на оживения квартал, ресторантите са спуснали капаците си, по разкази на очевидци.

В квартал Монастираки е изгорял четириетажен спортен магазин. Още една сграда е опожарена в района на Политехническия университет. Пожарникарските коли не могат да се приближат до зданието поради продължаващите стълкновения. Със самоделни устройства със запалителна смес са нападнати и няколко полицейски участъка.

В Атина размириците за кратко спряха около полунощ, след като полицията разпръсна със сълзотворен газ стотиците протестиращи младежи. По-късно протестите бяха възобновени, като анархистите организираха поход в центъра на гръцката столица. Трафикът в центъра на Атина е парализиран и там са разположени стотици полицаи от силите за борба с безредици.

Заради трагичния инцидент министърът на вътрешните работи на Гърция Прокопис Павлопулос подаде оставка, но тя не била приета от премиера Костас Караманлис. Павлопулос изрази най-дълбоките съжаления на правителството относно трагедията. Двамата полицаи от атакувания патрул са били задържани. Министерството на вътрешните работи обяви, че започва разследване по случая. Според очевидец на прострелването на младежа става дума за хладнокръвно извършено убийство.

Вторият по големина гръцки град – Солун също беше обхванат от размирици. Десетки младежи атакуваха полицейски участък в Солун и блокираха булевард в близост до университета на Солун. В интернет бяха качени призиви за още по-големи протести и размирици в Атина и Солун, както и в Ираклион, на остров Крит. В Патрас бяха подпалени полицейски участък и паркирани полицейски коли, а също филиал на Гръцката национална банка. В Ираклион на Крит горяха три банки. В град Ханя, също на Крит, е нападната сградата на областното управление.

Агенция Ройтерс припомня, че преди 23 години подобно прострелване на 15-годишно момче в Атина отприщи вълна от протести и размирици, продължили няколко седмици.



Тагове:   младеж,   обхваната,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034309
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930