Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2008 17:02 - 60 тона свинско месо с диоксин от Ирландия откриха в Пловдив и София
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 657 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 08.12.2008 20:29


Инспектори от Държавен ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК) засякоха и наложиха възбрана върху 60 тона свинско месо, внесено от Ирландия в началото на декември тази година, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Месото би могло да съдържа опасното вещество диоксин. Партидите са открити до 11.00 часа днес в хладилни бази за съхранение в София и Пловдив, съобщиха от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС). До края на деня ще бъдат проверени всички 112 хладилни складови бази на територията на цялата страна. До сряда – 10 декември, ще бъдат инспектирани и всичките 437 месопреработвателни предприятия, съобщиха още от Националната ветеринарномедицинска служба. 

България получи сигнал за заразеното с диоксини ирландско свинско месо чрез информационната система за бързо осведомяване, която действа на територията на ЕС RASFF, информират от ветеринарната ни службата. В нотификацията от Брюксел са посочени две ирландски предприятия, които са произвеждали свинско месо, което би могло да бъде заразено с диоксин. Техните номера са IE 356 ЕС и IE 355 ЕС. Днес в 12,00 часа е получена нова нотификация за трето предприятие в Ирландия с номер IE 332 ЕС. 

Със заповед на генералния директор на НВМС д-р Йордан Войнов ще се налага възбрана и ще се изземва всяко количество ирландско свинско месо, както и продуктите, в които то е било вложено. След това от тях ще се взимат проби за анализи. Ако лабораторните резултати докажат наличие на опасното вещество диоксин, месото и продуктите, в които то е било вложено, ще се унищожават. Пробите ще бъдат изпращани за изследване в международни акредитирани лаборатории в страните-членки. Резултатите се очаква да бъдат готови от 3 до 5 дни. 

Главно управление на НВМС е препоръчало на частна фирма да върне обратно в Ирландия, пътуващи за България няколко камиона свинско месо. НВМС създаде кризисен щаб, в който са включени Дирекция „Качество и безопасност на храните” към Министерство на земеделието и храните и представител на Министерство на здравеопазването.
 
От ирландската Агенция по безопасност на храните все още разследват как диоксинът е попаднал в свинското месо.България е изпратила запитване до Ирландската ветеринарна служба в кои партиди месо е било засечено опасното вещество диоксин.

Междувременно Европейската комисия днес призова всички страни членки на Европейския съюз да блокират и контролират доставките на свинско месо и продукти от свинско месо, внесени от Ирландия, предаде Франс прес.

"Приканваме страните, в които има продукти от ирландски произход, да ги блокират и да ги контролират, за да установят дали те не съдържат полихлорбифенил (канцерогенно вещество) и диоксин, съобщи еврокомисарят за здравеопазването г-жа Андрула Василиу на пресконференция в Брюксел.

Дванайсет държави от ЕС - Италия, Франция, Германия, Холандия, Дания, Полша, Белгия, Естония, Швеция, Великобритания, Португалия и Кипър - и девет трети страни - Швейцария, САЩ, Канада, Япония, Русия, Сингапур, Китай, Хонконг и Южна Корея - бяха информирани, че са внесли заразени продукти, допълни Василиу.

Тревогата бе обявена в петък, след като при рутинна проверка бе установено наличие на диоксин в свинско месо от Ирландия, припомня Франс прес. Първите резултати от разследването във Великобритания сочат, че причината за наличието на диоксин в месото е опаковката на храната, която са приемали животните, съобщи The Times. 

Правителството на Ирландия е призовало да бъдат изтеглени всички продукти от свинско месо, произведени след 1 септември, след като се разбра, че нивото на диоксин превишава от 80 до 200 пъти допустимата норма.

Предмет на разследването е станал завод за производство на храни, който е снабдявал десет свинеферми в Ирландия и други девет в Северна Ирландия. Според британски източници заразяването на месото е свързано с използването на пластмасови опаковки, съдържащи диоксин. The Times казва още, че мухлясалият хляб, който не се изкупува в супермаркетите, обикновено се преработва за храна на свинете, което също може да е причина за наличието на опасното вещество. 

Диоксинът може да предизвика развитие на рак при човека, но само ако се приема в продължение на 30-40 години, обясняват медици.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035016
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930