Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2008 22:22 - Потребителски сайт на ЕС вече и на български
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 474 Коментари: 0 Гласове:
0



Европейска интернет програма, която запознава възрастните и децата с основните им права на потребители, стартира и на български език, съобщава TechNews.bg. Инициативата беше обявена вчера в София от комисаря по въпросите на потребителите Меглена Кунева.

Сайтът ще помага на потребителите да решават конкретни проблеми, например при покупка на дефектна Hi-Fi аудио система, получаване на фактура за абсурдно висока телефонна сметка, пакет за почивка, който не съответства на рекламирано в брошурата, и пр.

Образователната онлайн програма за обучение на потребителите DOLCETA предоставя отговор на тези въпроси. Тя заявява ясно – в рамките на три нива, от начинаещи до по-напреднали, с какви потребителски права разполагат гражданите на ЕС по най-различни въпроси, като се започне от договори за продажби и гаранции, до разрешаване на спорове и уреждането на кредитен заем.

Програмите са предназначени за ползване от обучаващи и преподаватели на възрастни, както и в училищата за 15-18 годишни ученици, за такива в началните училища, както и за обучение или справочно средство от организации за защита на потребителите, правителствени агенции, от неправителствени организации или обществени образователни програми.

Средствата за онлайн образование на потребителите вече съществуват на другите официални европейски езици, а сега стават достъпни и в България и Румъния. "Правата на потребителите в Европейския съюз са едни от най-добре защитените, но хората твърде често не ги знаят или не са наясно как да ги защитават. Всеки потребител трябва да знае какви права има, когато отива да върне някаква стока", каза Меглена Кунева.

Понастоящем онлайн програмите обхващат четири модула: основни права на потребителите, финансови услуги, безопасност на стоките и услугите и специален модул, предназначен за преподавателя с педагогически материали.

Образователната онлайн програма за обучение на потребителите DOLCETA e част от много по-обширна кампания на Европейската комисия да улесни потребителската информираност и обучение. Други важни инициативи на ЕС включват наскоро стартираната Магистърска програма на ЕС по потребителските въпроси, Европейски дневник за училищата и ръководство за преподавателите.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032725
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930