Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2008 16:34 - Димитър Ганчев, управител на Bol.bg: Няма законов текст, който да казва, че торентите са нарушение
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 698 Коментари: 0 Гласове:
1



Няма законов текст, който да казва, че торентите са незаконни, заява в интервю за Агенция БЛИЦ Димитър Ганчев, управител на Bol.bg. Според него дори да бъдат закрити българските торенти едва около 10 на сто от потребителите им ще спрат да свалят, като освен това те няма се втурнат към магазините за дискове за да си купят търсения продукт.
Г-н Ганчев, как ще коментирате новината, че холандската организация за защита на авторските права BREIN е подела съвместна с българката полиция инициатива за затваряне на големите торент тракери у нас?

- Съмнявам се, че всичко това би довело до някакъв кой знае какъв успех, тъй като досега не е намерен член в закона, който казва, че торент сайтовете сами по себе си са нарушение. Не съм сигурен, че ще успеят да намерят причина да затворят самия сайт. Те би трябвало да преследват потребители, които качват защитени материали в такива сайтове, а не да преследват сайтовете като такива. Защото сайтът сам по себе си е една технология и тази технология може да се използва за незаконни цели, обаче самата тя не може да бъде приета за незаконна. Например, една химична реакция на окисляване не може да е незаконна, заради това, че благодарение на нея се произвеждат експлозиви. Така, че торентите като такива не могат да бъдат обявявани за незаконни. Друг е въпросът, ако собствениците на сайтове умишлено стимулират нарушаването на авторски права чрез тях. Примерно да дават стимули на потребители или на псевдопотребители да качват там материали. Това вече е отделно престъпление и то няма нищо общо със съществуването на сайта като такъв. Тази инициатива би била успешна, само ако собствениците на сайтовете могат да бъдат свързани с качването на незаконни материали, иначе това, че те притежават някакъв сайт, в който потребителите могат и да качват незаконни материали, не ги прави законово уязвими и това е причината тези сайтове да си съществуват до момента.

Интересното е, че никой не се позовава на абсолютно нищо и не се знае на какво основание ще се затварят сайтове. Както знаете бяха погнали пак торент сайтове преди две години, но нищо не излезе и само сплашваха.

- Това, което съм чувал от представители на правоохранителните органи, примерно от началника на сектор “Компютърни престъпления” в Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” Явор Колев, който твърди, че ГДБОП са намерили такава връзка между собствениците на сайтове и ъплоудърите. Собствениците на някои сайтове даже са били давали служебни коли на някои ъплоудъри само и само те да качват определена информация вътре. Но не знам дали могат да го докажат. Това, което могат да направят, е да търсят такива връзки, иначе не могат да затворят сайтовете. Но след като е предприета такава кампания, допускам, че е възможно да са намерили такива връзки. Много е трудно да се докаже, че собствениците качват в сайтовете съдържание и затова не могат да бъдат закрити торентите.

Това би ли спряло българските потребители? Знаем, че българинът не обича да плаща.

- Това може и да спре някои потребители, ако българските сайтове изчезнат, защото все пак тегленето в международните сайтове е с една идея по-трудно. Все пак там нещата не са на български език, въпреки че има и такива, при които не е така. Така, че може би някаква малка част от потребителите, около 10 на сто, ще спрат да свалят. Това обаче не означава, че всички те ще се втурнат към магазините за дискове в този момент и ще си кажат, че щом не могат да го свалят от мрежата, ще си го купят. Дори и някаква част от потребителите да се откажат да свалят, то това няма да помогне по никакъв начин на съответната индустрия да си увеличи продажбите. Това, което индустрията трябва да направи, е да предложи на потребителите същото нещо, обаче то да е легално. Докато това не стане, всякакви такива акции са само сплашване и оправдаване за дадените за пропаганда пари. Защото все пак тези компании са браншови организации, на които им се плаща членски внос, за да вършат някаква работа и те трябва да я свършат. После трябва да се отчете, че работата е свършена. /БЛИЦ


Тагове:   BG,   казва,   нарушение,   текст,   управител,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13043773
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930