Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2008 09:04 - Първанов сред най-бедните президенти
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 703 Коментари: 0 Гласове:
0



Българският държавен глава Георги Първанов е като бедно сираче в сравнение с колегите си, дори тези от бившите съветски републики, известни с ниския си стандарт на живот. Това сочи проучване на базираната във Филаделфия американска консултантска компания “Хай груп”, цитирано от руската агенция “РБК дейли”.
     
Нашият президент получава годишно около 25 512 евро. За сравнение - най-скъпо платеният държавен чиновник в света - министър-председателят на Сингапур Ли Сян Лун, има чист годишен доход от заплата в размер на 1,948 млн. евро.
     
Но богатите също плачат. През следващата година заплатата на сингапурския първенец ще бъде намалена с 20% заради световната финансова криза. Подобна опасност има и за заплатата на Първанов, тъй като тя се определя на база средната работна заплата в обществения сектор, която и у нас може да спадне заради финансовия ураган. Това важи с пълна сила и за възнагражденията на българските депутати.
     
Сингапурският премиер обаче е самотна птица в сравнение с останалите държавници по света, които не казват и дума за намаляване на възнагражденията си, отбелязва руското издание. Нещо повече - световните лидери призовават гражданите да затягат колани по време на криза и критикуват шефовете на фирмите, че си раздават огромни бонуси, докато компаниите им фалират.
     
А президентите определено си живеят добре, сочи класацията на “Хай груп”.
     
Втори по годишно възнаграждение в света е американският президент Джордж Буш, респективно това важи и за наследника му Барак Обама. Годишната заплата на властелина на Белия дом е 312 000 евро. Ако се вземат предвид всички плащания, които му се полагат, тогава годишният му доход набъбва до 464 хил. евро.
     
Доста по-малко получава германският канцлер Ангела Меркел. Заплатите й за 12 месеца след облагане с данъци достигат 242 хил. евро.
     
Следващ в класирането и съвсем близко до германската си колежка е френският президент Никола Саркози. Около 231 хил. евро годишно получава най-важният обитател на Елисейския дворец. Той успя да си увеличи заплатата малко преди да се развихри настоящата криза. Сега президентът на Франция се разписва срещу 19 300 евро на месец вместо 7000 евро, колкото вземаше предшественикът му.
     
Трети в компанията лидери на страни от ЕС е британският премиер Гордън Браун. В неговата банкова сметка хазната ежегодно превежда 216 000 евро.
     
Президентът на Русия Дмитрий Медведев и премиерът Владимир Путин получават значително по-ниски заплати от богатите си колеги от Г-8. След като честно плати данъците си, заплатата на Дмитрий Медведев в края на годината е 73 хил. евро.

Бившият президент и настоящ премиер Владимир Путин пък печели 58 хил. евро. Тези суми са смешни не само на фона на европейските държавни глави, но и спрямо средния руски предприемач, отбелязва “РБК дейли”.
     
По-малко от обитателите на Кремъл получават лидерите на Украйна, Беларус и Молдова.
     
Официалните заплати на ръководителите на централноазиатските републики не отразяват техните истински доходи, е заявил пред руския вестник ръководителят на Центъра за политическа информация Алексей Мухин.
     
“Авторитетът на властта и доверието към нея от страна на населението на Западна Европа през последните десетилетия непрекъснато намалява. Днешната икономическа криза само ще засили тази тенденция.
     
Несъответствието между препоръките на властите за затягане на пояса и запазване на предкризисните заплати от висшите чиновници ще предизвика още по-голямо недоверие и като следствие социална нестабилност”, прогнозирал пред “РБК дейли” преподавателят по психология Станислав Бишок. /Труд


Тагове:   най,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13043822
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930