Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2008 21:47 - КРС обидена, че не знае за продажбата на радио и тв-разпръскването
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 562 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 12.12.2008 21:55


Предстоящата продажба на поделението на БТК Национално управление “Радио и телевизионни системи” (НУРТС) обиди Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), която с писмо поиска продавачът БТК да й предостави официална информация за подписаното в началото на декември предварително споразумение с кандидат-купувача – австрийската компания ORS. Регулаторът разпрати съобщението за поисканата информация, час след като ръководствата на телекома и на купувача представиха пред журналисти в столицата в петък някои параметри на бъдещата сделка и се опитаха да обяснят, че когато се стигне до финализиране на споразумението, ще се поиска и задължителното становище на държавата в лицето на съответните органи.

След като преди седмица БТК съобщи, че се разделя с поделението си за радио и телевизионно разпръскване, защото то няма връзка с основната дейност на компанията, и за целта е потърсен стратегически инвеститор, в медиите се вдигна голям шум. В петък той бе определен от австрийските кандидати като изненадващ за толкова рутинна и специализирана продажба.

Според публикациите “в чужди ръце” ще попаднат техническите съоръжения, които осигуряват наземното разпространение на БНР, БНТ и редица частни електронни медии. Изказани бяха опасения, че новият купувач със сигурност ще вдигне цените на услугите, осигурявани досега от НУРТС. Бе пуснато в ход и плашилото, че на риск е поставена националната сигурност, защото чужденец (в случая фирма от държава членка на ЕС), ще определя дали и как да разпространява сигнала на държавните радио и телевизия.

В писмото си КРС съобщава още, че досега, според задълженията си по лиценз, БТК трябва да осигурява излъчването и преноса на програмите на БНР и БНТ. Регулаторът напомня, че ако това задължение се прехвърли на новия собственик, той ще трябва да получи съответния лиценз.

В петък главният изпълнителен директор на БТК Бернар Москени обясни, че продажбата на управлението по радиоразпръскване се налага заради преструктурирането на телекомпанията, която съсредоточава сили в основната си дейност – телефонията. Той каза, че е бил обявен международен конкурс, на който са се явили осем кандидати. Избрана е била фирмата с най-добрите параметри – Osterreichische Rundfunksender (ORS) – най-големият доставчик на радио и телевизионно разпръскване в Австрия.

Според Москени в офертата на ORS е било гарантирано, че след покупката на НУРТС управлението ще запази общите параметри на досегашната си дейност. Директорът на БТК каза още, че няма нищо изненадващо в продажбата на радиоразпръскването, защото европейската тенденция е телекомуникационните компании да се съсредоточават в основната си дейност, както са налице и процеси на окрупняване на компаниите в разпръскването с цел извършване на цифровизацията.

Москени заяви още, че продажбата ще бъде одобрена от управителния съвет на компанията, а не от общото събрание. Това, според него прави необоснована забележката на министъра на транспорта Петър Мутафчиев, държател на “златна акция” в БТК, че не е уведомен за сделката.

Управляващият директор на ORS Михаел Вагенхофер обясни, че компанията му няма намерение да прекъсва излъчването и пренасянето на програмите на БНР и БНТ, че основната задача ще бъде ускоряване на процеса на дигитализация на телевизионното и радиоразпространение.

Според ORS НУРТС има стабилни позиции на пазара на аналогово излъчване в страната, което предполага системата да има водеща роля в цифровизацията в близко бъдеще. Така на практика от компанията дадоха непряк отговор за атаката срещу сделката – ORS се готви да участва активно в цифровизацията, за което има съответния опит в собствената си страна и което дразни бъдещата конкуренция.

За модернизация на съществуващите съоръжения на НУРТС и за прехода към цифровизиране на излъчването австрийците планират да инвестират около 100 млн. лв. Парите ще бъдат осигурени от собственика, но няма да са за сметка на вдигане на цените на услугите за клиентите, успокои Вагенхофер.

Той добави, че сделката ще влезе в сила след като получи всички държавни одобрения – на КРС и на антимонополната комисия.



Тагове:   обидена,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13036257
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930