Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2008 10:16 - Почнаха залозите за руски патриарх
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 476 Коментари: 0 Гласове:
0



Кой ще наследи Алексий II на патриаршеския трон в Русия? Въпросът е за първи път с повишена трудност, защото православието в Москва след управлението на починалия патриарх вече не е същото. Новият патриарх на Руската православна църква ще встъпи в длъжност на 1 февруари 2009 г. Архиереите се разбраха да се съберат на събор на 25-26 януари догодина, а ден по-късно да започне Всеобщ църковен събор. На 29 януари той ще избере новия патриарх на Москва и цяла Русия.
Досегашният водач на руските православни Алексий II почина на 5 декември от инфаркт.
Петнадесетият по ред патриарх за десетвековното съществуване на православна Русия ще се запомни като Реформатора. Алексий II бе ръководителят, успял да превърне Руската църква в проспериращо предприятие с оборот от стотици милиони долари. Възпитаникът на Ленинградската духовна академия е бил епископ на Талин, Ленинград и Новгород. Алексей Михайлович Ридигер на 61 години беше избран за патриарх на Русия след кончината на патриарх Пимен с гласовете на 166 от 317 гласували на Църковния събор.
Както и да се казва новият водач на Руската православна църква, той ще трябва да затвърди извоювания в обществото авторитет на православието.
Патриархът ще бъде длъжен да влезе в ролята на миротворец, защото Алексий II не пропускаше да демонстрира инициативите си за конфликтите на Балканите, между арменци и азербайджанци. Той не пропусна да коментира събитията в Северен Кавказ, Близкия изток и Ирак.
Всъщност, залозите за негов наследник тръгнаха още през 2003 г., когато здравето на Алексий II се влоши. Още тогава за негов наследник бе спряган митрополитът на Смоленск и Калининград Кирил.
Сега, пет години по-късно, четирима са спряганите за наследник на руския патриарх.
Днес с изравнени шансове са митрополит Калининградски и Смоленски Кирил и митрополит Калужки и Боровски Климент. С големи шансове да бъдат избрани са митрополит Крутицки и Коломенски Ювеналий и митрополитът на Минск и Слуцк - Филарет. 

Фаворитите
Телевизионен водещ и фен на високите скорости е смятаният за най-вероятен нов руски патриарх. Митрополит Кирил не пропуска възможност да покара ски през зимата, през лятото отново на ски да пори водите на езера и морета, теглен от мощни скутери. Митрополитът е страстен привърженик на бързите коли и автор и водещ от 2000 г. на седмичното религиозно предаване "Думата на пастира", излъчвано по ТВ ОРТ.
Роден е преди 62 години в Ленинград в семейството на свещеник. Митрополит Кирил (Владимир Михайлович Гундяев) преминава през всички нива на църковната йерархия. Основните му усилия са съсредоточени в международната дейност на църквата. През 1972 г. идва в България, придружавайки тогавашния руски патриарх Пимен. През април 1989 г. става архиепископ на Смоленск и Калининград, а от 14 ноември 1989 г. е постоянен член на ръководството на църквата. Покойният патриарх Алексий II го прави митрополит на 25 февруари 1991 г. Оттогава Кирил хвърля цялата си енергия за обединението на руското православие по света. Негова е заслугата за добрите връзки с Ватикана след кончината на папа Йоан Павел II.

Влиятелният
Негов основен конкурент за патриаршеския престол е 59-годишният Калужки и Боровски митрополит Климент (Герман Михайлович Капалин). Той е възпитаник на Московската духовна семинария и академията. Също като митрополит Кирил, Климент преминава през цялата стълба на църковната йерархия. От 1982 г. е викарий на Московска епархия и управлява приходите на патриархията в САЩ и Канада. Климент първоначално е заместник шеф на Отдела за външни връзки на Московската патриаршия, а от 2003 г. е шеф на Московската патриаршия. Той е постоянен член на Светия синод. Влиятелни са връзките му в Москва и знае много за църковните дела на починалия руски патриарх.

Общественикът
Третият претендент за мястото на Алексий II е роден на 2.09.1935 г. Крутицкият и Коломенски митрополит Ювеналий (Владимир Кирилович Поярков) е завършил богословие в Ленинград. Бивш шеф е на Отдела за външни църковни отношения. В годините на Студената война кариерата му преминава през Западен Берлин и Ерусалим. През 1963 г. става началник на Руската духовна мисия в светите земи. По негово време е осъществена първата след 1917 г. руска поклоническа мисия до Атон, Йордания, Сирия, Ливан, Гърция и Израел. Той е човекът, който предлага кой преселил се в отвъдното простосмъртен да бъде канонизиран за светец. Митрополит Ювеналий бе в състава на правителствената комисия, която разследваше къде са скрити останките на последния руски император Николай II и членовете на неговото семейство и има завидна обществена дейност.

Догматикът
Музикално училище с хорово пеене и контрабас е завършил митрополитът на Минск и Слуцк Филарет. Четвъртият кандидат за руски патриарх е роден през 1935 г. в Москва. Там завършва духовната академия, а през 1966 г. става неин ректор. По това време е назначен за викарий на Московската епархия. Две години по-късно става втори заместник на Отдела за външни отношения.
Филарет е бивш архиепископ на Берлин и Средна Европа и Патриаршески екзарх за Средна Европа. Става митрополит през 1975 г., а от 1978 г. е начело на църковните дела в Минск и Белорусия. Филарет е шеф на Синодалната богословска комисия и един от яростните привърженици за спазването на каноните в православието. /Стандарт


Тагове:   патриарх,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13046957
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930