Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2008 09:46 - Италианците нарочиха лилавото за виновник за кризата, цветът на крале и магьосници носел нещастие
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 996 Коментари: 0 Гласове:
0



Лилавото носи нещастие според италианците, а световната мода в момента яростно го лансира. Много от съпругите на световните лидери предпочитат дрехите им да са именно в тази гама. Суеверните жители на Апенините обаче съзряха съвпадение между най-фаворизирания от корифеите на иглата цвят и безспорните неволи на света, затъващ в подвижните пясъци на поредната икономическа криза.

Суеверието надви модата, коментира италианската преса. За пословично суетните италианци нормите на естетичната доктрина отстъпиха пред усещането, че свръхестественото се намесва в живота им и го контролира. А това наистина означава много - на Ботуша модата е всичко.

Тя е начин на живот. Негативните последици от световната икономическа криза обаче накара много хора да се замислят и след като обясненията на икономистите останаха неразбрани, на преден план излязоха бабините деветини. Все повече публични личности на Апенините отказват да обличат дрехи в „цвят лилав”.

Наскоро известната журналистка Барбара Паломбели признала в интервю за изданието “Chi”, че е изхвърлила от гардероба си всичко лилаво, а съпругът й - бившият кмет на Рим Франческо Рутели, дори издал категорична забрана то да се носи от всеки от членовете на семейството му.

Телевизионният водещ и режисьор от националната телевизия „Раи” Микеле Гуарди също се включи в своеобразната „цветова гилотина” и отсъди - в програмите му се забранява появата на хора в лила. Масло в огъня наля и прочутият режисьор Франко Дзифарели, който откри зловещо съвпадение между смъртта на една от най-обичаните италиански актриси Елеонора Дузе и цветът на последната облечена от нея рокля.

Създателят на лентата „Иисус от Назарет” припомни за ужас на сънародниците си, че любимката им издъхнала на сцената, облечена именно в лилаво. Спортът не остана встрани от всеобщата психоза и Челино, президентът на футболен клуб „Каляри”, е живото доказателство за това.

Той поискал от съдията в мач на отбора му да смени традиционната жълто-лилава топка с червено-бяла. Така треньорът се надявал да предпази отбора си от евентуални загуби, като не предизвиква злите сили. Истерията около икономическата криза накара жителите на страната на Данте да развихрят въображението си и да дадат нова посока на злобата си по отношение на Карла Бруни-италианката, която заяви наскоро, че се срамува от произхода си заради постъпката на премиера Силвио Берлускони, който оприличи естествения тен на Барак Обама с бронзов загар. 

image

Госпожа Бруни-Саркози скоро може да бъде обхваната от пламъците на набързо стъкмената модна клада, на която ще бъдат изгорени всички „вещици”, избрали лилавото за свой цвят. Компания най-вероятно ще й прави и новата първа дама на САЩ Мишел Обама, която също като колежката си много си пада по тази краска.

image

Никой не знае докъде ще стигне напрежението около дамгосаното лилаво, но очевидно суеверието е на път да победи здравия разум. Или както мъдро заключава писателя Умберто Еко, не лилавото, а именно суеверието носи нещастие. /Новинар




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13040690
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930