Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2008 09:12 - Драма в парламента заради Бюджет`2009
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 567 Коментари: 0 Гласове:
0



Коалиционен скандал се разигра при второто четене на бюджета във вторник, когато НДСВ и БСП влязоха в конфликт за социалните разходи.

НДСВ "изигра" социалистите, след като с помощта на опозицията успя да прокара куп разходи в подкрепа на раждаемостта и майчинството, които не бяха планирани от Министерството на финансите.

В отговор на този "удар под кръста" социалистите гласуваха "въздържал се" по предложението на Антония Първанова (НДСВ) за т. нар. програма “Ин витро”. Тя предвижда да се създаде специален фонд, който да управлява 20 млн. лв. държавни средства и в него да влизат освен представители на властта и лекари от клиники за изкуствено оплождане и неправителствени организации. 

БСП обаче поискаха милионите да се разпределят от Министерството на здравеопазването, въпреки, че първоначално подкрепиха предложението на Първанова. Така само 6 гласа не стигнаха за приемането на фонда "Асистирана репродукция". Вместо това се предвижда МЗ да осигури до 10 млн. лв. допълнителни средства по програма "Ин витро" в акредитирани лечебни заведения за сметка на преструктуриране на разходната част на бюджета.

Това ядоса жълтата парламентарна група и тя напусна пленарната зала заедно с депутати от опозицията.

Като заяви, че последното гласуване е било опорочено и някои пултове не са работили, председателят на ПГ на НДСВ Пламен Моллов поиска проверка на кворума. Зам.-председателят на "Атака" Павел Шопов каза, че не са отчетени два гласа от тяхната група в полза на предложеното от НДСВ.

БСП обвини НДСВ в опит да блокират приемането на бюджета

Нямаме друго определение, освен безотговорност, заяви председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов. Според него депутати не са се регистрирали при проверката на кворума, за да не продължи приемането на бюджета за 2009 г.

"Протестирам срещу това, което се случва в Народното събрание и цели да се блокира приемането на бюджета за 2009 г.", каза още Ангел Найденов.

Преди да напусне залата, Първанова изтъкна, че в нейните мотиви за създаване на фонда няма конфликт на интереси, независимо, че в българското здравеопазване има очевидна корупция. Именно с тази корупция, според нея, ще започне следващия доклад на Европейската комисия.

Опозицията: Това е вот на недоверие вътре в коалицията

Коалиционната кавга и решението на НДСВ да напуснат пленарната зала в момент, когато се гледа закона за държавния бюджет, даде повод на депутата от ДСБ Евгени Чачев да говори за "своеобразен вот на недоверие между коалиционните партньори".

"Това не се е случвало никога в парламента по време на гласуването на бюджета, най - важният закон на държавата“, коментира Чачев. По думите му със своя акт на напускане НДСВ блокират правителството и ако и утре не влязат в зала, бюджетът няма да бъде приет и гласуван, а Станишев ще бъде принуден да подаде оставка.

"Когато твърдяхме, че тройната коалиция е коалиция на интереса, излязохме прави", обобщи ситуацията председателят на ПГ на ОДС Йордан Бакалов.

Държавата ще доплаща за настаняване на дете в частна детска градина

По-рано при обсъждането на социалния пакет, предложен от депутата Христина Христова (НДСВ), бе прието родители на деца, за които няма място в общинските градини, да получават ваучери от по 100 лева месечно за всяко дете между 3 и 6-годишна възраст, което посещава частно заведение. Ваучерите ще се дават в заведението, което ще ги осребрява от държавата.

Христова предложи още майчинството за неработещи майки студентки да бъде 240 лева – колкото е минималната заплата за догодина – докато детето навърши 2 години. Третото й предложение бе за близнаци да има детски надбавки в размер на 100 лева за всяко дете.

Предложенията бяха приети с гласовете на НДСВ и на опозицията, въпреки че не бяха одобрени от бюджетната комисия. Те влизат в сила от 1 април, въпреки опита на председателя на бюджетната комисия Румен Овчаров (БСП) да отмести действието им от 1 октомври, за да бъде извършена нужната подготовка.

В неофициален коментар от финансовото министерство казаха, че изненадващо приетите мерки на НДСВ за насърчаване на раждаемостта и майчинството объркват бюджетните сметки, независимо че допълнителните пари за тях са относително малко - около 13 млн. лв.

Не е ясно колко са местата в детските градини в цялата страна, колко са недостигащите, колко са чакащите и как ще се определят правоимащите – по адресна регистрация или по местоживеене, бяха първите им коментари.

12-месечното майчинство обърка сметките на бъдещи родилки

По-рано бе прието, че майките ще вземат 90% от заплатите си докато дететето им навърши една година или общо 410 дни, а не както досега – до деветмесечнате му възраст. Срещу това майките трябва да имат минимум 12 месеца осигурителен стаж, а не както досега - шестмесечен. Това предложение също бе на НДСВ и дори се превърна в условие на царистите на последния съвет на коалицията, за да подкрепят бюджета. Този допълнителен разход ще струва 53 млн. лв. на хазната.

Новите разпоредби обаче объркват сметките на десетки жени, на които предстои да родят след Нова година, и които са се осигурявали върху високи заплати в последните 6 месеца. Майките в заварено положение с по-малък от необходимия 12-месечен осигурителен стаж, след Нова година ще продължат да получават 90 на сто от заплата си до навършване на една година на детето. След това - до двегодишна възраст на детето, майката ще получава обезщетение в размер на минималната работна заплата, която догодина ще е 240 лева.

Проблем обаче възниква за жените, които предстои да родят след 1 януари догодина и са си направили сметките според сега действащото законодателство – да имат шест месеца осигурителен стаж. "За коректните към осигурителната система проблем не съществува", коментира зам.-социалният министър Лазар Лазаров пред бТВ.

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов пък цитира разчети на НОИ, които показват, че след въвеждането на деветмесечното високоплатено майчинство има тенденциозно осигуряване на по-висока заплата. Сега е масова практика бременните в последните шест месеца преди раждането да започват да се осигуряват на максимален осигурителен доход от 2 000 лв. Това им дава право 9 месеца след това да получават обезщетение от 1 800 лв.

Според Лазаров за коректните към социалната система дискриминация няма, тъй като дори жената да е с прекъснат осигурителен стаж непосредствено преди бременността, 90% върху заплатата й за майчинство ще има. "Изискването е за 12 месеца осигурителен стаж, но не е нужно те да са преди раждането", разясни той. Лазаров допълни, че именно заради това е била и кампанията на социалното министерство "Работете легално".

Жените, на които предстои да родят след Нова година и нямат осигурителен стаж 12 месеца към датата на раждане, ще трябва да изчакат да придобият такъв стаж, за да могат да се възползват от възможността да получават високоплатено майчинство.


Орешарски: Бюджетът е с буфери при растеж между 4.7 и нула процента 

Буферите, които са заложени в проектобюджета за 2009 г., ще могат да поемат отклонения на между 4.7 и нула процента. Това обясни министърът на финансите Пламен Орешарски пред журналисти във вторник при обсъждането на проектобюджета за следващата година на второ четене.

За първи път Орешарски обяви публично, че ръстът на икономиката може да се забави до 2.1% през 2009 г., което е “умерено песимистичен вариант”. “Умерено оптимистичният” вариант е ръстът да е 4.7%, колкото е заложен в бюджетната макрорамка.

Не е най-важният икономическият ръст, а приходите, каза министърът. Те са буферирани, така че осигуряват плюс минус около 4 милиарда лева, обясни той. Министърът на финансите отбеляза, че винаги при висока степен на несигурност

залагането на точни числа е опасно и тогава се играе на интервали "от - до".

В гласуваната във вторник рамка на бюджета приходите са близо 21 млрд. лв., разходите – малко над 11 млрд. лв. Вноските на страната в ЕС са 932 млн. лв.

Минималният размер на фискалния резерв за 2009 г. се предвижда да бъде 6.8 млрд. лв. Максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде

поет през 2009 г., е 2.5 млрд. лева, а максималният размер на новите държавни гаранции, които могат да бъдат издадени през 2009 г., е 1.7 млрд. лева. Държавният дълг не може да надвишава 11.8 млрд. лв. в края на 2009 г.

Депутатите заложиха повече средства за здравеопазване и за обществено осигуряване от предвидените в проектобюджета на първо четене. За трансфери са предвидени 8.3 млрд. лв. за ДОО – 3.3 млрд. лв., за НЗОК - 773 млн. лв. и за фонд "Земеделие" - 337 млн. лв. Като буфер за непредвидени разходи са предвидени 400 млн. лв. От него са предвидени 211 млн. лева за доплащания в земеделието и 189 млн. лв. от него за модернизация на жп транспорта.

Субсидията от централния бюджет за съдебната система ще е 352 млн. лв. Разходната част в съдебния бюджет е 438 млн. лв. Заложени са приходи от съдебни такси в размер на 80 млн. лв.

Бюджетът на Народното събрание е 61 млн. лв., от които 7 млн. лв. са за капиталови разходи. Сметната палата ще получи 20 млн. лв., а Комисията за финансов надзор – 9 млн. лв.

Субсидията към общините за делегираните дейности е близо 2 млрд. лв. За поддръжка на пътищата са отделени 14 млн. лв., за капиталови разходи - 205 млн. лв., за екологични обекти - 82 млн. лв. за ремонт на общински пътища – 50 млн. лв. Субсидията за столичната община е 268 млн. лв.

В бюджета е предвидено разходите и трансферите да са до 90% от отпуснатите суми. Останалите 10% са като буфер за непредвидени процеси в икономиката.

Минималната основна заплата за най-ниската длъжност за държавен служител от 1 януари става 335 лева. Базата за определяне на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност в армията и в системата на МВР от 1 януари ще бъде 376 лева.



Тагове:   драма,   бюджет,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033091
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930