Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2008 23:34 - Цигарена фабрика Пловдив пуска две нови марки цигари
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 745 Коментари: 0 Гласове:
0



Десетпроцентен пазарен дял до края на 2009 г. е целта на Цигарената фабрика “Пловдив“, която бе приватизирана на Българската фондова борса през юли от фирмата “Сигма Консултинг“, близка до “Винпром Пещера“. Това съобщи в четвъртък маркетинг директорът на дружеството Милен Щерев. Компанията се стреми да стане втори основен играч след “Булгартабак холдинг“, който държи около 60 на сто от пазара.

За да постигне това, фабриката стартира силна рекламна кампания, в рамките на ограничението на закона, със собствен дистрибутор “Макс Логистик“, създаден преди три седмици. Ще се заложи на разпространение чрез сериозни отстъпки за търговците и промоции за потребителите, допълни Щерев.

На пазара вече са първите две марки на дружеството – мъжките “King“ и дамските “Merilin“, всяка от които с по-тежка и по-лека разновидности. За да излязат ударно на територията на цялата страна, фабриката е изнесла половината производство в Румъния и Гърция, тъй като мощностите в Пловдив не са били достатъчни, заради паралелно правелата се реконструкция на машините, каза изпълнителният директор Златомира Драганска. Износът на производство обаче е инцидентен и няма да се повтаря, допълни тя.

За създаването на новите марки са направени над 80 проби от тютюневи смеси от различни страни, преди да се разработи вкусът им. Те се продават за 2.40 и 2.60 лв. съответно мъжките и дамските, като на тези цени ще се предлагат до определения от Народното събрание срок 31 март 2009 г., след което ще поскъпнат. Драганска обаче не конкретизира с колко, тъй като това зависело от пазарната конюнктура. Заради повишаването на акциза, както всяка година има известно свиване на пазара, но после се връща къмпредишните си обеми, коментира тя.

Предвижда се през следващата година да се разработят още две марки.

Дружеството преговаря и за износ на продукция в Близкия и Далечния Изток, в Африка и с една страна от ЕС. Отворени сме и за производство на чужди марки на ишлеме, ако се споразумеем със стратегически партньор, допълни Драганска.

Тя заяви, че ръководството няма никакво намерение да преговаря с бившия собственик “Булгартабак холдинг“ за закупуване на марките цигари, които допреди закриването на производството се произвеждаха в Пловдив, но останаха интелектуална собственост на държавната компания.

От придобиването на 78.18 на сто от дружеството през лятото досега, “Сигма Консултинг“ са инвестирали над 45 млн. лв., които до края на годината ще стигнат 50 млн. лв., каза още шефът на тютюневата фабрика. В сумата обаче влиза и цената на сделката в размер на 31 млн. лв., както и придобиването на дялове на миноритарните акционери.

След първото търгово предложение към малките собственици, каквото по закон новият притежател на листвано на борсата дружество е длъжен да направи, делът на “Сигма“ във фабриката е достигнал 96.5 на сто. В момента е отправено второ търгово предложение към останалите малки акционери, което ще важи до края на годината, като целта е да се добие целият пакет и да се върви към отписване на фирмата от борсата.

Планира се и мощна инвестиционна програма през следващите години за обновяване на машинния пак и дори за строителство на нова фабрика, каза Драганска. Тя отново не даде сума за предвижданите вложения, защото били търговска тайна.

До края на годината дружеството ще внесе в хазната акцизи и ДДС за 35 млн. лв., съобщи още шефката му. Натрупаната от преди приватизацията загуба от 3 млн. лв. обаче ще се увеличи, като отрицателният финансов резултат ще започне да се преодолява през следващата година.



Тагове:   пловдив,   марки,   нови,   фабрика,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030648
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930