Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2008 10:32 - Обувки с олово и хром предизвикват екземи
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1468 Коментари: 0 Гласове:
0



Около 99 на сто от обувките с неясен произход, които се продават на нашия пазар, крият риск за здравето на потребителя. За направата им са използвани кожи, които съдържат вредни вещества. Това предупреждават от браншовата асоциация на кожарската промишленост в декларация до Комисията за защита на потребителите и до еврокомисарката Меглена Кунева.
     
Според шефа на асоциацията Милко Чавдаров в Европейския съюз се ползват скъпи технологии на първична обработка, които гарантират, че в кожата няма силно токсични оловни съединения и шествалентен хром. България не прави изключение от правилата, затова и нашите суровини отговарят на изискванията за безопасност.
     
Никой обаче не можел да гарантира, че в обувките от Китай няма формалдехид. Чавдаров предупреди, че много опасни са и кожите с голямо съдържание на шествалентен хром. Наличието му се дължи на използване на забранени химикали при обработката. При допир с кожата хромът прониква в нея и чрез кръвта се натрупва в черния дроб. Резултатът е сърбеж, обриви и екземи.
     
Рискови са и кожите, които са багрени с бои с високо съдържание на олово. Тези багрила са забранени за използване в ЕС. Същото важи и за продуктите, оцветявани с тях.
     
Според браншовата асоциация правителството трябва да вземе спешни мерки за прекратяване на опасния внос. На първо място трябва да се въведе строг санитарен контрол на границата. Това означава всеки продукт да се допуска в страната след изследване в лаборатория.
     
В Германия естествените кожи и обувките от Китай минават през лабораторни тестове, каза Милко Чавдаров. Изпитвания се правят дори на нашите стоки, макар че сме страна от Евросъюза. Такава трябва да бъде практиката и в България, посочва шефът на браншовата асоциация.
     
Един от съветите към потребителите е да не купуват стока, на която пише “Произведено за...”, без да се посочва откъде идва и кой я внася.
     
Силната и неприятна миризма на обувките също може да бъде сигнал, че нещо не е наред. Те трябва да миришат на кожа, ако за направата им са използвани естествени материали, а не на химически препарати.
http://www.trud.bg/Default.asp?statid=95363&rubr=0&izd=2&fsize=&swidth=800&tr=1&im=12&id=27&iy=2008


Гражданите могат да ползват денонощно телефона на потребителя - 0 700 111 22. На него се подават сигнали за нарушения в търговски обекти, хотели и ресторанти, съобщиха от Комисията за защита на потребителите (КЗП). Мобилни екипи ще бъдат на разположение и ще извършват проверки по постъпилите оплаквания.
     
Инспекторите продължават работата си и по кампанията “Коледата безопасна 2”, която се провежда под патронажа на еврокомисар Меглена Кунева. Основен акцент в нея е безопасността на продуктите. Ще се следи за появата на стоки, за които има информация по международната система RAPEX. Чрез нея се разпространяват данни за продажбата на опасни стоки. Изделията, за които има съмнения, че крият риск, ще бъдат временно спрени и изпитани в лаборатория. Ще се проверява също дали се обявяват цените на предлаганите стоки и услуги, предоставя ли се задължителната по закон информация за тях и издават ли се касови бележки.
     
Планират се проверки и на туристически обекти за удостоверение за категоризация и съответствие на предоставяната услуга с дадената категория.
http://www.trud.bg/Default.asp?statid=95365&rubr=0&izd=2&fsize=&swidth=800&tr=1&im=12&id=27&iy=2008


Тагове:   обувки,   олово,   хром,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12998003
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031