Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2008 23:07 - Политическите гафове и крилати фрази през 2008 г.
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 904 Коментари: 1 Гласове:
0



Моля ви спрете ме! Това възкликна пред журналисти говорителят на НДСВ Станимир Илчев в средата на годината след близо 15-минутен монолог-разсъждение на произволни теми. Ако през 2008 г. политиците бяха упражнявали повече самоконтрол над думите и действията си, може би щяха да си спестят доста гафове.

През тази година премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев реши да смени политическото си амплоа и стана ватман. В телевизионен клип по случай конгреса на социалистите Станишев подкара ретро трамвай, а от единствения си пътник научи, че 20 години след демократичните промени "идеите остават същите".

Столичната община, управлявана от Бойко Борисов, веднага увери гражданите, че няма място за паника - в градския транспорт нямало неподготвени водачи като Станишев. Най-далеч в мечтите си за различна кариера стигна лидерът на ДПС Ахмед Доган. В отговор на критиките по повод появата му на луксозни яхти той заяви в интервю: "Не яхта - ако имам възможност,

ще си купя и летяща чиния

Аз веднъж съм се родил, искам да живея живота си, както аз го разбирам."

Коалиционният му партньор Симеон Сакскобургготски на няколко пъти декларира, че не е "гадач", помолен да прогнозира какви ще са изводите от доклада на Еврокомисията за България. Ден след като България загуби 220 млн. евро заради отнетите акредитации на две агенции по програма ФАР, политиците от мнозинството коментираха решението като "крайно несправедливо, разочароващо и изненадващо".

image

Президентът Георги Първанов обяви, че България е заложник в битката между претендентите за евроизборите. Според Станишев страната не била "третирана по същия начин като други държави". Попитан дали няма да смени някои от неуспешните министри, той отговори, че половината финансови министри в ЕС би трябвало да си тръгнат заради икономическата криза. Вътрешният министър Михаил Миков отказа да участва в

"общите приказки чия е вината"

Ресорният вицепремиер Меглена Плугчиева също не видя достатъчно мотиви и конкретика в позицията на Брюксел.

По-рано, през юли, обект на критики от София стана Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ. Службата обяви, че българските власти прикриват престъпна група около президентския спонсор Людмил Стойков и съдружника му Марио Николов. Първоначалната реакция на управляващите беше да се притеснят само от факта, че докладът на ОЛАФ е стигнал до медиите. Докато Стойков твърдеше, че чрез него атакуват президента, държавният глава поиска Държавната агенция "Национална сигурност" да провери дали тезата на ОЛАФ е "обоснована".

Ловните страсти на президента Първанов наложиха той на два пъти през годината да обяснява

къде кога е бил и какво точно е отстрелял

През ноември руска електронна медия съобщи, че Първанов е убил вписан в Червената книга див козел при посещението си в Узбекистан. На въпрос на "Дневник" ходил ли е президентът на лов и убил ли е козел архар при тази визита, от администрацията му отговориха: "По време на посещението си в Узбекистан президентът е следвал предложената от домакините му програма и през цялото посещение е бил придружен от министър-председателя на Узбекистан."

В началото на март медии съобщиха, че президентът е бил за лов край Симитли ден след пожара във влака София - Кардам, при който загинаха девет души. По-късно президентът заяви, че е бил в района за няколко часа и не е отстрелвал никакви животни.

image

Годината беше белязана от поредица интриги около МВР, в които бившият вътрешен министър Румен Петков блесна с цветистия си език. Започналият още в първите месеци на 2008 г. скандал заради издадения български паспорт на сочения за наркобос Будимир Куйович доведе до смяната на Петков през април. В коментар на твърденията, че над Куйович има политически чадър, Петков призова:

"Куйович, Муйович, Уйович...

всеки който завършва на тази сакрална сричка, да излезе и да каже - моите отношения с Иван, Стоян, Петров и Драган са такива." По-късно беше уволнен зам.-шефът на антимафиотите Иван Иванов, оставка подаде и главният секретар на МВР Валентин Петров. Вътрешният министър декларира, че стои зад Петров. На въпрос как стои зад главния секретар, Петков отговори: "Прав, седнал... вие как държите." Разбра се още, че министърът фигурира в разработки на службите с прякор Запалката и се е срещал с "оперативно интересни лица".

И тази година столичният кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се включи в размяна на сочни реплики с политици. След като Станишев нарече циркаджии представителите на опозицията, които му връчиха подписка за оставка на правителството, Борисов го предупреди за избухливия си нрав. "Не съм сигурен как ще реагирам, ако премиерът се обърне към мен със

"здравей, циркаджийо"

и как ще приключи това", заяви лидерът на ГЕРБ. Миналата година той обмени подобни фрази с Доган, който го беше нарекъл мухльо. "Да ми го каже в очите това и да е на ръка разстояние", каза тогава Борисов.

Тази година роди и невиждано досега явление - зам. външен министър с двойна самоличност. Разбра се, че Феим Чаушев всъщност се казва Петър и под това име участва в ръководството на търговски дружества. Псевдонимът му като агент на Държавна сигурност пък е Бисер. Месец след скандала Чаушев напусна поста във Външно министерство.
http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=606705



Гласувай:
0



1. redsonya - Поздравления!
29.12.2008 16:12
Добра подборка!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001962
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031