Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2008 10:43 - Растенията афродизиаци
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1286 Коментари: 0 Гласове:
0



B тих пловдивски ресторант томителната топлина тръгна по тялото още със салатата - окъпани в зехтин домати, поръсени не с босилек, а с пресни листенца от мента. До тях - резенчета моцарела. Не беше нещо, но свежите листенца така ни ментосаха, че побързахме към голямото легло в хотела. Това бе логично следствие от вкусната и освежаваща мента. Под формата на сироп тя е най-силният от всички афродизиаци на Карибите.
     
Какво общо има между тенджерата и леглото? Вярно, и сластолюбието, и чревоугодието са грехове. Но не е това. Афродизиакът е тънката връзка между тях. За тях отваряме дума след постите и въздържанието. Защото и цветовете, и формите, и ароматът, и вкусът на храната пришпорват чувствеността и въображението в романтично-еротична езда. "Границите между любовта и апетита са така размити, че понякога съвсем се губят", пише Исабел Алиенде.
     
Добрият тон всякога е упреквал любовното щение, но човечеството винаги е използвало чалъми, за да го стимулира. Тук ще стане дума не за чародейството и любовните отвари, а за магнетичната любовна сила на храната. За афродизиаците. Да попаднат в списъка на афродизиаци за определени храни и растения понякога е достатъчен само видът им. Аспержите наподобяват фалос. Смокинята пък е женският антипод на аспержите. Стридите също имат формата на вулва.
     
С рецепта от аспержи
     Казанова обладава
     две послушници
     При малко повече фантазия авокадото също напомня на част от мъжката анатомия.
     Вероятно в повечето от тези случаи става въпрос дори за внушение. Клеопатра предлагала своя програма на харесания любовник - близане на мед и стрити бадеми от интимните й части. В Азия все още се произвежда прах от рогчето на носорога, като мъжете са убедени, че ако го изпият, това може да продължи любовния акт с часове, както е при носорозите.
     
Трюфелът или т.нар. земен тестис е славен афродизиак, но зради силната си миризва и вкус се използва в малки коилчества.
     
Има и храни и подправки, които присъстват всекидневно на трапезата, но не подозираме силата им на афродизиаци.
     
Магданозът например също като трюфелите съдържа андростенол - вещество, което се среща и в мъжката пот. Лютите подправки като чили, черен пипер, горчица и джинджифил също загряват партньорите. Преди 3-4 века картофите и доматите са се смятали за естествен ускорител на желанието. Вероятно защото са били толкова скъпи и екзотични, колкото са днес черният хайвер и омарите. А сцената до хладилника от култовия филм "9 седмици и половина" демонстрира изрично, че най-добрият афродизиак си остава взаимното желание, фантазията и подобаващата атмосфера.
     
И двете означават да се разтвориш напълно, да се наслаждаваш и потопиш в удоволствието. И за двете човек трябва да активира всичките си сетива. Затова в някои древни езици има една дума за "да се храним" и "да спим заедно". Пък и в любовта, и при яденето бързината е пагубна.
     
Подправките са лек афродизиак и трябва да се използват редовно, а не от време на време. След пловдивската салата вкъщи между цветята се наредиха и саксии със свежа мента, босилек, чубрица, а в кухнята - зехтин, балсамов оцет, горчица, мед, черен шоколад (и шоколад с чили), шафран, карамфил, естрагон, бял, червен, зелен и черен пипер, както и мокра кафява захар.
     
Можете да си набавите и от подправките, които според фолклора утрояват щението и навремето се забранявали в девическите манастири. Това са анасон, градински чай, джинджифил, ванилия, дафинов лист, индийско орехче, лютив пипер, канела, карамфил, кимион, копър, къри, лавандула, магданоз, мащерка, маточина, мента, риган, сминдух, черен пипер, шафран.
     
Към забранените плодове спадали бадемите, фурмите, дори и гроздето, защото зърната му носели еротична наслада. Авокадото пък ацтеките наричали ауакатл, сиреч тестис. Кокосовият орех увеличавал семето на мъжа и в това вярват още в Индия.
     
Прасковата, кайсията,
     сливата символизират
     женските гениталии,
     а крушата - женското тяло. Ябълка е плодът на първородния грях. Дюлята пък се отъждествява с Афродита.
     
Яйцата навсякъде са признати за еротични и се пият сурови за възстановяване на мъжката потентност. Най-добре обаче е да са не от домашни птици, а от пъдпъдък.
     
Кои са най-известните афродизиаци? В кухнята ви със сигурност има доста, без да подозирате. Чили съдържа алкалоид, който дразни лигавицата и гениталната област. Лютивото притъпява болката и действа като естествен опиат.
     
Индийското орехче е изключително добре прието в Европа още през XVI век и заради специфичния си вкус, и заради възбуждащото и опияняващо въздействие. Добавяло се е към млякото и виното. Етеричното масло в него е основна субстанция при производството на екстази.
     
В магданоза има етерични масла, които предизвикват мощни еротични фантазии. В миналото
     улиците на
     проститутките
     са се наричали
     “магданозените
     калдъръми”
Омир разказва, че островът на нимфата Калипсо, която прелъстява Одисей, е бил покрит с килим от магданоз.
     
Черният пипер има антисептично действие и стабилизира кръвообращението. Поради високото си съдържание на етерично масло и алкалоида пиперин разпалва вътрешния огън и дразни лигавицита на гениталиите. Трябва да се използва само прясно смлян, иначе етеричните масла се изпаряват бързо.
     
Ванилията е увивната орхидея от джунгите в Мексико. Почитана е от индианците като свещено растение. В комбинация със зърна от какао те са приготвяли афродизиращи напитки, смесвайки аромата на ванилията с кофеина на какаото.
     
Шоколад ът е с особен афродизиращ ефект. Колкото по-високо е съдържанието на какао, толкова по-томително щастие предизвиква. Причина за това е хормонът фенетиламин. Но истинско събуждане на желанието се постига чак след изяждане на няколко килограма шоколад, но не наведнъж.
     
Хайверът съдържа много белтъчини, които повишават сексуалното желание и удължават любовния акт.
     
Медът е почитан още в бронзовата ера и мъжете са плащали сексуслугите с делви мед.
     Авицена предписвал
     мед и джиндифил
     срещу импотентност
     
Аспержите съдържат вещества, които имат силно афродизиращо въздействие и помагатпри смущения в потентността.
     
И бананите са символ на фалоса. Те събуждат желанието за секс, а и действат като щит за лигавицата на стомаха. Индианците по Амазонка са пушели изсушени ивички банан.
     
Лукът, чесънът и ряпата минават за афродизиак за бедните заради миризмата си. Грешка! Лукът обезводнява, съдържа много хранителни вещества и повишава сексуалната потентност. На пръв поглед чесънът е абсолютен страстоубиец, но в действителност почиства бъбреците и също повишава сексуалното желание.
     
Зърната от горчица са обичана подправка от хилядолетия. Имат леко остър вкус, на който се приписва еротизиращо въздействие. Канелата се споменава в китайските книги преди 4700 години. Тя хармонизира ритъма на тялото, стимулира кръвообращението и възбужда духа.
     
Ананас, поръсен с чили или потопен в мед с ром, е невероятен афродизиак. Плодът съдържа много витаними, а пикантите подправки засилват кръвообращението и възбуждат тялото и сетивата. Затоплящото чувство от консумирането му се съпоставя с усещането при хубав секс.
     
Морковите имат и силно стимулиращо действие. Заради това, че им е любима храна, зайците имат интензивен и продължителен любовен акт.
     
Ябълката напомня прелъстяването на Адам от Ева. Особено
     стимулиращи
     за жената са
     тъмночервените
     и сладки ябълки
     
Шампанското е силен афродизиак не само защото според Мария Антоанета е единственото вино, което прави жената още по-красива, но и защото газираните капки отпускат душата и устата.
     
Мидите, стридите и скаридите са естествен източник за потентност. Доказано е, че след употребата им мъжете даряват жените си с по-продължителен любовен акт - високото съдържание на цинк подпомага производството на тестостерон. Да не говорим, че имат еротична форма.
     
Бадемът е сред забранени плодове. В митологията той пониква от утробата на богинята Кибела. Използва се като лекарство и любовен стимулант. Той е леко горив и възбужда жените. Бадем, мляко, мед е едно от любовните билета в "Хиляда и една нощ".
     
Фурмите са общопризнат афродизиак в арабските страни. В някои легенди дори се твърди, че Ева е прелъстила Адам не с ябълка, а с фурма.
     
Артишокът се яде бавно, а листата му се свалят едно по едно, сякаш разголвате партньора си. Доказан афродизиак, който се топи в зехтин, лимон, черен пипер и сол и се сподлят с любимия.
     
Джинджифилът наричат ориенталска виагра. Особено в Югоизточна Азия на този корен се приписват специални качества. Поради високото съдържание на витамини се използва широко в аюрведата.
     
Хубаво червено вино понижава риска от инфаркт. След две чаши и флиртът става по-успешен. Но както Шекспир казва в "Макбет", виното "засилва искането и отслабва моженето".
http://www.24chasa.bg/Default.asp?statid=95775&rubr=0&izd=1&fsize=&swidth=800&tr=1&im=12&id=28&iy=2008



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13025304
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930