Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2008 20:52 - Георги Божинов за промените в Закона за водите
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1615 Коментари: 2 Гласове:
0



Георги Божинов, председател на комисията по околна среда и води в парламента: Минералната вода от един извор трябва да носи една търговска марка


image

- Г-н Божинов, във връзка с европрограмите в парламента влезе за обсъждане предложение комплексните разрешителни да се издават преди пускане на обекта, а не преди строителство. Това как ще улесни бизнеса и ще защити държавата от незаконни дейности?

 

- Промените в Закона за околната среда бяха направени заради исканията на бизнеса и общините за съкращаване на сроковете и отстраняване на излишните регулации. Процедурата по издаване на комплексните разрешителни беше съкратена до 7 месеца. На второ място, трябва да се съгласува процедурата по ОВОС с издаването на комплексно разрешително, когато е необходимо провеждането и на двете процедури. Точно при това се допусна да не се изисква комплексно разрешително преди започването на строителство, а преди експлоатацията. За да се защити държавата от потенциалната опасност от изграждане на инсталации, които не отговарят на евроизискванията, и за да не се строят заводи, които няма да бъдат въведени в експлоатация, приетите промени изискват от инвеститора да докаже прилагането на най-добри налични техники чрез процедурата по ОВОС. Ако не успее, той няма да може да започне строителство без комплексно разрешително.

 

 

- В комисията по околна среда бяха обсъждани промени в Закона за водите за решаване на въпроса едно находище - няколко марки по отношение на минералната вода. Какво точно се предвижда и преодоля ли се възникналият спор за размера на концесионното възнаграждение?

 

- Според европейското законодателство предлагането на пазара на минерална вода от един и същи извор под различно търговско наименование е недопустимо. В рамките на един извор трябва да се допусне само един концесионер. Той обаче трябва да бъде обвързан да използва ресурса по оптимален начин, позволяващ максимална защита на икономическия интерес на държавата чрез въвеждане на гарантирано концесионно възнаграждение. Въпросът все още се обсъжда. Също е важно да се гарантира сигурността на природния ресурс и това става чрез определяне на максимален обем на извличане.

 

Необходим е по-гъвкав механизъм за изменение на вече сключени концесионни договори, без да се преминава през сложните, скъпо струващи и продължителни процедури.

 

В действащия Закон за водите на практика липсва регламентация на отношенията между държавата и общините, като собственици на минерални води, и инвеститорите, които биха поели риска за търсене и проучване на възможностите за усвояване на минералните извори. Затова е оправдано инвеститорът, получил разрешение за проучване на подземни води и разкрил нови източници на минерални води, да получи права върху ползването им с предимство.

 

 

- През последната година много актуален стана и проблемът с неразрешеното строителство в защитени територии и нарушаване на законодателството. Защо проектите в Рила, Родопите, Черноморието не се ревизират?

 

- Законодателството в областта на строителството е добро. Друг е въпросът дали във всички случаи и навсякъде законовите регламентации се спазват добре и твърдо се прилагат. В страната има над 800 защитени територии, като всяка е с точно определени граници и режими на опазване и ползване, които са посочени в закона. Режимите са специфични за отделните защитени територии и включват забрани за осъществяването на различни дейности, включително и забрана за строителство.

 

Имам уверението на министъра на околната среда и водите, че не е одобрявано строителство в защитени територии в нарушение на техните режими.

 

Естествено, би било несериозно да се твърди, че няма никакво незаконно строителство в тези зони. В защитените територии в Рила планина, в лицето на Националния парк „Рила” и Природния парк „Рилски манастир”, е допуснато навлизане, за което са наложени съответни санкции. В този смисъл специално за тези територии не стои актуално въпросът за преразглеждане на проекти.
http://www.class.bg/view.php?id=29441



Гласувай:
0



1. krotalka - Такава неразбория е с минералните води.
29.12.2008 21:04
Вече се страхувам да купувам каквато и да е вода. Ако сам не си я налееш от минералния извор, не си сигурен, дали не ти пробутват чешмяна вода за минерална.
цитирай
2. reporter - Истина е, няма никаква гаранция, че ...
29.12.2008 21:16
Истина е, няма никаква гаранция, че това, което продават, е минерална вода точно от този извор, който е написан на етикета :(
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13044982
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930