Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2008 20:02 - Георги Гергов станал мажоритарен собственик на Пловдивския панаир
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 698 Коментари: 0 Гласове:
0



Компанията на пловдивския бизнесмен Георги Гергов "Пълдин туринвест", която заедно с пловдивската община доскоро държеше 49 на сто от акциите на "Международен панаир Пловдив", вече притежава 50.58 на сто от капитала на дружеството. Това съобщи вчера Гергов, обяснявайки, че чрез "Пълдин туринвест" е направил серия от изкупуване на акции на физически лица, за които е платил 2.4 млн. лева.

Справка в ДАКСИ показва, че единствените собственици на "Международен панаир Пловдив" са Министерството на икономиката и енергетиката (с 50.595%) и "Пълдин туринвест" с (49.405%), без да са вписани миноритарни акционери. От министерството вчера обясниха, че реституционните претенции на собственици на земя от територията на панаира са доказани по съдебен път, но юристите на ведомството не били допуснати като страна по делото. От министерството отказаха да потвърдят изнесената от Гергов информация и не коментираха казуса от гледна точка на намаления държавен дял.

Според закона за приватизация "Международен панаир Пловдив" е в забранителния списък за раздържавяване, но с последното изкупуване пловдивският бизнесмен на практика поема юридически контрола върху компанията. Самият Георги Гергов обясни за "Дневник", че придобиването на макар и малък, но все пак мажоритарен превес на "Пълдин туринвест" няма да ощети държавата заради начина, по който е приет уставът на дружеството. Като мажоритарен собственик обаче той щял да предизвика промени в управлението на дружеството. "През февруари ще се проведе общо събрание на акционерите и тогава ще бъдат гласувани промени в борда", заяви Георги Гергов.

Бизнесменът се отказал да изгражда филиал на панаира в близост до столичното летище. Решението било взето заради високите цени на земята, които държавата поискала за 82-та декара до летището. "Не е икономически изгодно да се инвестират 100 млн. лв. само за покупката на земята, по-добре е те да се вложат в Пловдив", обясни Георги Гергов.

През лятото на т.г. се разбра, че фирмата на Гергов "Пълдин туринвест", която заедно с пловдивската община е акционер в панаира, възнамерява да инвестира 100 млн. лв. в нов изложбен комплекс край София. Първоначалната схема беше държавата да включи терена на "Международен панаир Пловдив" като апортна вноска в капитала на държавната компания, което породи редица съмнения за пореден опит на държавата да подари държавна собственост на пловдивския бизнесмен. Скандалната схема излезе наяве, след като министърът на икономиката Петър Димитров поиска Министерството на транспорта да прехвърли на подопечното му министерство искания от Гергов терен. Като мажоритарен собственик и принципал на панаира министерството на икономиката вече на два пъти апортира държавни имоти в капитала на "Международен панаир София".  /Дневник



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033495
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930