Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2008 08:55 - Монахинята, която пусна клип в прослава на Бог в YouTube
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 2053 Коментари: 2 Гласове:
0



Видеоклип с Рождественско послание върви в сайта YouTube.com. Текстът е на фона на песента "Тиха нощ", изпълнена от Шиниъд О"Конър. Автор на клипа е сестра Серафима от Драгалевския манастир. Той обаче е посрещнат с критики - не бил по канона, защо се пее на английски, това е срам за църквата.

"Всяка година давам благословение на манастира да изпрати поздравителни картички. Сега са направили нещо по-различно - богословски текст на фона на популярна музика. Нямаше да е канонично, ако "Тиха нощ" бе изпълнена за причастие по време на светата литургия. А сега къде е прегрешението им”, пита викарийният епископ Йоан, който временно е и игумен на манастира.

От православния сайт "Двери" предложили да качат клипа в интернет. Оттам тръгва всичко и ей, богу, съжалявам. От 3 дни загряват телефонът. Ние най-малко искаме да ставаме популярни, напротив, по-добре е даже да не ни забелязват", обяснява архимандрит Алексий.
     
В Драгалевския манастир и архимандритът, и двете сестри Серафима и Анастасия са компютърно грамотни. "Вижте какъв абсурд се получава - навремето манастирите са били просветни средища, а сега хората се учудват, ако монасите са на тяхно ниво", възмущава се сестра Серафима (интервюто с нея четете вдясно).
     
"Каквото и да напишете, все няма да е това. Пред Господ не му трябват титли и звания. Достатъчно е само греховете да си занесем. Казано е, ангелите небесни се радват, когато се кае грешникът. А не когато правиш нов мултимедиен продукт, или се радваш на нов апарат", казва отец Алексий, като прехвърля в ръцете си дарен на манастира нов фотоапарат "Сони".



- Сестра Серафима, станахте изведнъж известна с ваш клип по интернет.

 - Вижте, като се прави нещо за Бог, не трябва да е за човешка слава. Сега кой разбрал, кой не, но всички чули, че еди-коя си монахиня пуснала клип. Това обезсмисля целия наш труд в името на Бог. В манастира имаме чувство за общност, за да няма желание за показ и завист.
    
 - Как ви дойде идеята за клип тази година?
     
- Получихме компютри от дарители на манастира. В интернет ми харесаха клипчета, като начин на изпълнения. Казах си - колко много хора ги гледат. Бог заслужава в негова слава да се направи нещо - достъпно и лесно за възприемане.
    
 - А идеята за сайта?
     
- От православния сайт "Двери" предложиха да качат клипа, но при прехвърлянето му от един формат на друг са се получили грешки в текста.
     
- Някои упрекват, че клипът не е по канона - пее се на английски.
     
- Упреците не ме интересуват. Песента "Тиха нощ" на Шиниъд О"Конър ми предложи другата сестра Анастасия. Много я харесах, защото тя може да е на английски, но звучи мистично. Не е въпросът каква музика си сложил като външна форма - църковна или не. Въпросът е вътрешното съдържание какво излъчва.
     
- Защо не направихте клипа с църковно песнопение?
     
- Първата ми мисъл наистина бе църковна музика. Но тя е много хубава сама по себе си и не заслужава да бъде фон. Да сложиш едновременно песен, музика, картина, текст, психологически много ще се натовари като възприятие.
     
- Първото ви висше образование е музикално.
     
- Завърших пиано, педагогическия профил в Пловдив. Но тук не остава време да посягам по-често към синтезатора в манастира.
     
- Само две монахини - вие и сестра Анастасия, поддържате обителта над Драгалевци. А успяхте и диск с църковни песнопения да издадете. Как се справяте?
     
- С много работа. Много прави за манастира и отец Алексий, ние без него сме заникъде. /24 часа


Тагове:   Бог,   YouTube,   клип,   Монахинята,


Гласувай:
0



1. bizcocho - :)
30.12.2008 12:19
нищо ново под слънцето! "шефа" пак е по-глупавия:)
цитирай
2. reporter - Хората с нетрадиционно мислене ...
30.12.2008 13:39
Хората с нетрадиционно мислене трудно се приемат от традиционалистите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13048370
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930