Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2009 18:52 - Газовият конфликт между Русия и Украйна се задълбочава
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 580 Коментари: 0 Гласове:
0



Газовият конфликт между Русия и Украйна ще бъде основната тема на извънредна среща на върха, която ще се проведе днес в Брюксел. Това съобщиха за АФП говорители на правителството на Чехия, която е новият председател на Съвета на Европейския съюз. Представители на страните от ЕС ще търсят изход от енергийния спор, който скова Европа и застраши доставките на природен газ към Стария континент. Очаква се дискусията да продължи и в края на работната седмица на неофициална среща на външните министри от блока в Прага.

Довчера двете страни в конфликта не стигнаха до консенсус, а вместо това продължиха да сипят обвинения една срещу друга. "За последните 24 часа Украйна е откраднала 50 млн. кв.м газ, предназначен за европейските клиенти на "Газпром", заяви в неделя пред РИА "Новости" говорителят на руския газов монополист Сергей Купрянков. 
Още в края на миналата седмица "Газпром" обвини Украйна в източване на синьо гориво, предназначено за Европа. Украйна контрира, че това не е кражба, а временно складиране на суровината поради технически причини, за да може да го придвижи към потребителите от ЕС. И Русия, и Украйна призоваха за бързо решаване на спора и заявиха, че са готови да седнат на масата за преговори, но засега това нямало как да стане, защото другата страна не искала да приеме условията за подновяване на нормалните доставки на газ. 
"Призоваваме Украйна да прекрати незаконните действия и да поднови преговорите с нас", съобщиха през почивните дни от "Газпром". "Абсолютно безумие" - така зам.-шефът на президентския секретариат на Украйна Александър Шаплак определи за Ройтерс офертата на "Газпром" за подновяване на доставките на газ към страната. Последната фаза на конфликта започна на 1 януари, след като Русия и Украйна не можаха да се споразумеят за цената на газа, който ще отива в Украйна. "Газпром" предложи 250 долара за 1000 куб.м, но Украйна настоя за цена от порядъка на 200 долара. 
Поради липсата на консенсус руската компания обяви, че ще предлага газ на Украйна на цена от 418 долара за 1000 куб.м и блокира доставките на синьо гориво до съседката си. Освен това според "Газпром" Украйна все още дължи над 600 млн. долара за доставения през 2008 г. природен газ. Украйна е основен маршрут за "Газпром" - около 80% от горивото за Европа на руския държавен монополист минават през страната. 
След задълбочаването на конфликта европейските клиенти също отчетоха спад на доставките от Русия и това разпали опасенията за енергийна криза. Намалено подаване на газ беше усетено и на Балканския полуостров, като според ИТАР-ТАСС за последните 24 часа доставките към региона са намалели с 24.5%, или 16 млн. куб.м. "Булгаргаз" потвърди, че доставките на руски газ за България са се свили с между 10 и 15% през последните дни. "На този етап сме зависими от решението на Украйна по въпроса", заяви пред агенция "Фокус" шефът на дружеството Димитър Гогов.
Хронология

22 декември "Газпром" предупреждава европейските си клиенти, че доставките на газ може да бъдат затруднени заради конфликта с Украйна

31 декември Украйна обявява, че се е издължила на Русия за внесения в страната газ през 2008 г.

1 януари "Газпром" спира да доставя газ на Украйна, след като преговорите за цената на доставките между двете страни се провалят

2 януари Украйна е обвинена, че краде газ, предназначен за Европа; Русия започва да доставя допълнително синьо гориво до Стария континент по алтернативни маршрути през Беларус и Турция

3 януари ЕС призовава страните в спора за незабавно разрешаване на конфликта

4 часа Регистриран е 24.5% спад в доставките на газ към Балканския полуостров


Тагове:   между,   украйна,   конфликт,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030943
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930