Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2009 23:36 - Как бизнесът реагира на газовата криза?
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 438 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.01.2009 23:56


Металургията, химическата, стъкларската и циментовата промишленост ще бъдат най-силно засегнати от газовата криза, прогнозира пред "Дневник" Константин Стаменов, заместник-председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.


Евгени Иванов, изпълнителен директор на КРИБ

Загубите за българската икономика са огромни. Огромна група от предприятията в България са изключително сериозно засегнати, тъй като спирането е било без предупреждение. Поради това има аварии, а някои фирми изцяло са спрели производствата си, коментира изпълнителният директор на конфедерацията на работодателите и индустриалците. "Нестле" губи на ден около 500 хил. лв., "Фикосота" - 300 хил., а "Каменица" очаква загуби от 500 хил. лв. на ден. Това показва допитване на КРИБ до членовете й. Потърпевши ще са и банките, чиито клиенти няма да могат да изпълняват задълженията по кредитите си, каза Иванов. От две години настояваме да се създадат буфери за диверсификация на доставките, но никой не ни чува. Ние нямаме алтернативен източник на течен газ, какъвто има Гърция, и затова сме в това положение. Лошото е, че в договора на България няма клауза, която да позволява веднага да се предприемат действия, за да се възобнови газоподаването. Така договорът е напълно неизгоден за нас и всичко е в ръцете на "Газпром" и Русия, коментира още той.


Антон Петров, представител за България на "Виохалко", собственик на "Стомана индъстри"


"Нямаме възможност да ползваме алтернативно гориво. Ако доставките спрат, трябва да спре и производството на "Стомана индъстри". пред БТА


Валентина Грозданова, говорител на "Девня цимент"


"Към момента "Девня цимент" получава безпроблемно природен газ. Има готовност за преминаване на друг вид гориво. Като алтернатива могат да се използват въглища, както и мазутната инсталация, която е спряна преди няколко години."


Красимир Копчев, изпълнителен директор на "Видима":


"Работниците ни са в платен годишен отпуск до 9 януари и изразходваме около 30% от обичайното количество природен газ. Ако доставките на газ за България не се възстановят, производството ни може да издържи не повече от два дни. След това ще започнат големи производствени аварии, спиране на инсталации и катастрофални последици за икономиката." пред БТА


Христо Петров, изпълнителен директор на "Агрополихим"


"Положението е много сериозно. Имахме готовност да пуснем отново производството си на 5 януари. Ден преди това от "Булгаргаз" ни помолиха да не пускаме линията заради ограничените доставки на газ. Уведомихме "Кумерио", за които сме основен консуматор на сярна киселина, а тази сутрин (6 януари) получихме в 4.30 ч. факс от "Булгаргаз" за спрения внос на природен газ. Засега (ранният следобед на вторник) получаваме минимално количество природен газ, 2 хил. куб.м на ден. Толкова ни е нужно, за да поддържаме инсталациите и да предотвратим напукване заради студа. Спре ли доставката и на това количество, може да се стигне до изключително сериозни проблеми, които да струват милиони и да не могат да се оправят с месеци."


Красимир Кънев, директор "Човешки ресурси" в "Тракия глас България"


"Рано сутринта получихме писмо от "Булгаргаз" с предупреждение да ограничим използването на природен газ и производствения капацитет на завода е намален до възможния минимум. Вече са започнати действия за преминаване към пропан-бутан. В момента пред "Тракия глас" не е на дневен ред въпросът за предявяване на искове за обезщетения."


Цветан Банков, синдик на "Кремиковци"


"Подаването на природен газ в "Кремиковци" е под 15 хил. куб.м на час, което е критичният минимум за комбината. Поддържат се само коксохимичното производство и топлоелектрическата централа. Ако се наложи допълнително намаляване на количествата природен газ до 10-12 хил. куб.м, ще възникнат рискови ситуации за съоръженията, защото някои от тях могат да замръзнат." пред БТА


Иван Динев, директор за връзки с инвеститорите в "Алкомет"


"Доставките на природен газ засега (ранния следобед на вторник) не са спрени, нямаме и предупреждение, че предстои тяхното спиране. В началото на годината част от мощностите ни са в профилактика и подаваното в момента гориво ни е напълно достатъчно, за да ги поддържаме. Поискаха ни графика за ползване на природен газ за януари (бел. ред. - на въпрос от "Булгаргаз" ли са поискали графика Динев не отговори). Ако спре подаването на газ, щом българската държава няма алтернатива, такава нямаме и ние."

Иван Ангелов, собственик на най-големия птицекомбинат "Градус" (Стара Загора):

"Днес ни спряха газоподаването и спряхме производство. Ние сме много голям консуматор на газ, но в момента ситуацията е такава, че не ни остава нищо друго, освен да чакаме."

Компании вече затварят в цялата страна


В Пловдив най-тежка е ситуацията със стъкларския завод "Дружба", КЦМ и химическия завод "Агрия", които са с непрекъснат цикъл на производство. Вече са спрели работа захарния завод, бирената фабрика, Обединена млечна компания, завод "Брилянт", съобщи пред Дарик радио регионалният директор на "Сити газ" Ясен Христозов. Очаква се в сряда да бъдат изключени всички потребители на природен газ в Шумен, което ще създаде проблеми за предприятията с непрекъсваемо и изцяло газифицирано производство като "Алкомет", "Фикосота", "Карлсберг", "Хан Омуртаг", мебелни заводи. От завода за стъкло "Китка" в Нови пазар съобщиха, че вече са прекратили работа поради липсата на газ.

В Стара Загора без снабдяване със синьо гориво останаха 290 фирми, съобщи представителят на "Бургасгаз" в региона Гочо Гочев. Повече от 50 компании в Русе останаха без газ, в Пазарджик газоподаването за всички промишлени предприятия беше прекратено още преди обяд.

Пивоварната "Болярка" във Велико Търново преустанови производствената си дейност, в Разград е спряно подаването на газ и към големите фирми "Амилум", "Биовет", "Пилко".

По информация на БТА хотелиерите в Боровец са помолени да използват алтернативни начини за отопение, като засега газоподаването към курорта не е спряно.

Мариана Кукушева, говорител на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите прогнозира, че до ден - два хлябът ще поскъпне с 5% заради преминаването на алтернативно гориво.
http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=609598


Тагове:   криза,   как,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032649
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930