Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2009 20:33 - Нов спортен център открит в Чепеларе
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 544 Коментари: 0 Гласове:
0



Половин година, след като премиерът Сергей Станишев направи първа копка на "Спортно-туристически център Чепеларе" на връх Мечи чал, на мястото заработи близо 3-километров 4-седалков лифт с капацитет 2000 души на час. Съоръжението обслужва близо 20 километра писти с различна трудност, включително и специална писта за сноуборд с дълбок сняг. Станишев трябваше да присъства и на церемонията в сряда по откриването, но заради газовата криза в страната явно го е сметнал за неуместно. Вместо него в Чепеларе дойде транспортният министър Петър Мутафчиев.

С часове малки и големи почитатели на зимните спортове чакаха в студа пускането на новия лифт в експлоатация. Първа на него се качи олимпийската шампионка по биатлон от Нагано "98 г. Екатерина Дафовска, която е и лице на комплекса.

В центъра до момента са вложени 10 млн. евро, но в следващите 4-5 години инвестицията ще достигне 50 млн. евро. Целта е мястото да стане целогодишен център за подготовка и отдих на спортисти, както и най-доброто място за каране на ски в България.

Инвеститор в проекта е публично-частното дружество "Чепеларе курорт" АД, в което участват община Чепеларе (49%) и "Родопска инициатива" АД (51%).

Зад "Родопска инициатива" АД стоят трима бизнесмени. Кръстьо Вангелов притежава единствената в страната фабрика за ски-екипировка "Орион ски", която произвежда обувки и автомати от марката "Атомик" и "Саломон", както и ски и сноубордове. Вангелов е избран за председател на Стопанската камара в Смолян през 2006, а заедно със сегашният зам.-министър на финансите Кирил Желев са съдружници в пловдивската "Ависта партнерс", която се занимава с електронни игри и игрални автомати. Желев обяви, че е напуснал фирмата преди 4 години, но това не е отразено във фирмените регистри.

Другите собственици на "Родопска инициатива" са Тодор Грудев и Димитър Димитров. Грудев се занимава с туристическа и туроператорска дейност и търговия на дребно. Димитров участва в управата на Насърчителна банка заедно с бившия директор на фонд "Земеделие" Димитър Тадъръков.

Новият ски и сноуборд център в Чепеларе е организиран така, че да улесни максимално спортисти и туристи. Продажбите на карти и билети за лифта, място в ски училище и екипировка са изнесени в 10 различни хотела в района. Лифтът взима разстоянието от близо 3 километра до върха за около 9 минути, а специална австрийска система за пропускане на спортистите предотвратява струпването на скиори в най-натоварените часове на деня. Дневната карта за лифта е 33 лева за възрастни и 22 лева за деца, а за половин ден е 25 лева. За 6 дни картата излиза 192 лева.

Системата за изкуствен сняг покрива пистата за 100 часа при температура от -3 градуса.

Димитър Грудев, един от инвеститорите в комплекса, заяви, че спортните съоръжения в Пампорово и Чепеларе тепърва ще се развиват, тъй като темповете на строителството на ваканционни имоти изпревариха много развитието на спортния туризъм. В момента в Пампорово има над 16 хиляди легла, а пистите са проектирани за 2000 легла, каза Грудев.

Инвеститорите оцениха началото на зимния сезон в района на Родопите като по-добро от миналата година въпреки икономическата криза в света. Може би след края на тази зима кризата в бранша ще се усети по-осезаемо, казаха още от "Чепеларе курорт".



Тагове:   нов,   Чепеларе,   открит,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000782
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031