Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2009 23:07 - Британската “Краун Ейджънтс” разширява консултантските услуги у нас
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 453 Коментари: 0 Гласове:
0



Британската консултантска компания “Краун Ейджънтс” (“Агенти на короната”) е подписала нов договор с българското министерство на финансите, съобщиха от министерството в четвъртък.

Цената на консултантските услуги, които компанията ще предоставя на редица български държавни органи, е 3.9 млн. британски паунда. Продължителността му е година и половина, считано от 1 януари тази година, а самият екип е от девет съветници с нов ръководител – Вивиен Дейвис, която ще замени на поста Брайън Банкс, несменяем шеф на екипа от установяването му в България. Ще бъдат включвани и експерти на краткосрочни договори.

“Краун Ейджънтс” предоставя консултантски услуги в България от седем години, като първоначално бе повикана да помогне за реорганизиране на митниците и за “запушване на пробойните” в работата им.

Първият договор, сключен с Милен Велчев, министър на финансите в правителството на Симеон Сакскобургготски, предизвика обществен скандал, защото бе засекретен и Велчев отказваше да го предостави дори на депутатите, защото бил свързан с “националната сигурност”. Впоследствие бяха подписани допълнителни договори, а след влизането на България в ЕС “Агентите на короната” разшириха консултантските си услуги в други области на приходно-финансовата сфера.

Според съобщението на финансовото министерство новият договор предвижда да се изпълни втората фаза на Програмата за модернизация на българската финансова администрация. В първата фаза на договора, сключен през юли 2007 г., “Краун Ейджънтс” “направи множество анализи и оценки на българското законодателството и работните практики”, се казва в съобщението.

“Докладите на съветниците включваха системата за регистрация по Закона за ДДС, разкриване на измами с ДДС, разработване на подход на Националната агенция за приходите (НАП) за управление на риска, подобряване на обмена на информация, модернизация на агенция “Митници”, обучение и развитие на мобилните групи, контрол върху акцизите и използване на информационни системи за превенция на корупция и престъпления”, се изброява какво са свършили британските консултанти, които се отличават с дискретност в работата си, въпреки първоначалните им опити да поддържат публичност и връзки с медиите. Според съобщението те са изготвили над 200 препоръки и са предостави съветнически услуги и техническа помощ за планирането на тяхното изпълнение.

В изпълнение на новия договор “Агентите на короната” ще се занимават с практическото прилагане на направените от тях досегашни препоръки. Те ще оказват помощ не само на структурите на Министерството на финансите, но и на Комисията по хазарта, както и на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) в сферата на финансовите измами и престъпления.



Тагове:   НАС,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13029943
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930