Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2009 23:15 - Станишев: 72 предприятия без газ, мазутът ще стигне за цяла зима
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 479 Коментари: 0 Гласове:
0



По данни на кризисния щаб в момента България осъществява 45% от максималното дневно потребление на газ съпоставимо с 4 януари от преди спирането на доставките. Това съобщи премиерът Сергей Станишев на пресконференция в МС. Той оцени това като добър резултат, дължащ се на инвестициите в хранилището в Чирен, което е увеличило капацитета си с 1/3. Общият обем на газ в Чирен е 1 млрд. и 300 куб. м газ, от които ефективни са 540 млн. куб м. При продължаване на кризата в по-дълъг период може да се черпи още газ, но с много по-малък капацитет от съображение за сигурност, каза премиерът. Той посочи, че електроенергийната система е стабилна. България продължава износа на ток и 6648 мегавата е използвала за вътрешно потребление.
Три от топлофикациите в София вече са преминали на мазут. До края на деня се очаква и Топлофикация-Изток да използва алтернативното гориво. До утре на обяд ще бъде изцяло възстановено нормалното топлоподаване, увери Сергей Станишев. Той посочи, че ситуацията в Бургас е най-сериозна заради настъпилата авария при преминаването на мазут. Станишев изрази увереност до средата на нощта повредата да бъде отстранена. България разполага с необходимото количество мазут и потенциал за производство за целия зимен сезон, успокои премиерът.
Той съобщи още, че няма затворени болници, някои само са преминали на ограничителен режим. 84 са затворените училища в цялата страна.
От мрежата на Булгартрансгаз са изключени тотално 72 предприятия, 153 са на ограничителен режим, а 44 получават пълен капацитет газ заради непрекъсване на технологичния цикъл. В тази връзка министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров посочи, че 152 фирми са под наблюдение заради претърпените загуби. Той посочи, че по техни данни те възлизат на над 8 млн. лева на ден. Отделно има и косвени загуби като необслужване на кредити и нарушаване на търговки договори. Министърът посочи, че страната ни ще настоява пред ЕС за компенсации. Ние сме най-засегнати от кризата страна, но това все пак е въпрос на разговори и на ресурс, подчерта Димитров.
Премиерът категорично отхвърли обвиненията, че страната ни е била предупредена за спирането на доставките на газ и нищо не е направила през този период. Единственото предупреждение е било за намаляването им от 5 януари, категоричен беше Станишев. Той определи като “волни интерпретации” твърденията, че държавата нищо не правила. Като пример за обратното той посочи разширения капацитет на хранилището в Чирен още миналата година. Сега се предвижда Галата също да бъде превърната във втори резервоар на газ след цялостното изчерпване на количествата там, съобщи премиерът.
Активно продължават и преговорите с Гърция за изграждане на терминал през България на газопровода минаващ през Италия, Турция и нашата съседка. България е изразила готовност да изгради връзката със собствен ресурс. Според Петър Димитров строителството може да се осъществи в рамките на година.
ЕС е приел позицията на България независими европейски наблюдатели да следят на границите на Украйна и Русия за реалните количества газ. Двете спорещи страни също са дали съгласие за това, каза Сергей Станишев. Той обаче отчете като лош знак, че срещата на ЕС в Брюксел с двете страни са били по отделно, а не съвместни. Това показва липсата на ефективен диалог между Русия и Украйна, коментира още министър-председателят.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12994997
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031