Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2009 20:52 - ФБР: Киберпиратството е по-опасно от ядрената война и масовите оръжия
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 638 Коментари: 0 Гласове:
0



Кибератаките представляват най-голямата заплаха за Съединените щати след ядрената война и оръжията за масово унищожение, а са и по-трудни за осуетяване, пише в петък Франс прес, цитирана от БТА.

Шон Хенри – зам.-директор на отдела на ФБР за борба срещу киберпрестъпността, заяви на пресконференция в Ню Йорк във вторник, че компютърните атаки пораждат "най-големия риск от гледна точка на националната сигурност, като изключим оръжията за масово унищожение или бомба в някой от нашите по-големи градове."

"Заплахата, която е надвиснала над нашата инфраструктура, разузнавателните служби и информационните системи, е огромна", предупреди той.

Американските експерти говорят за "кибергедон" или кибернетичен апокалипсис - ситуация, при която високоразвито общество, в което всичко важно е свързано и дори контролирано от компютри, бива саботирано от киберпирати.

Майкъл Балбони – зам.-министър на обществената сигурност на щата Ню Йорк, определи този "апокалипсис" като огромна заплаха за цялото общество - от банковите институции до общинските водоснабдителни системи и бентовете.

Според Хенри терористичните групировки се опитват да предизвикат виртуален 11 септември, "като нанесат на нашата страна и на всички наши мрежи същия тип щети, които вече ни нанесоха на 11 септември 2001 г." при атентатите срещу Световния търговски център в Ню Йорк.

Макар че компютърна атака от такъв мащаб не е била извършвана никога в САЩ, киберпиратството, което някога бе "привилегия", запазена само за на най-големите корифеи, се развива с бързи темпове в цял свят като средство за водене на война.

Така например, руски хакери предприеха миналата година масови атаки срещу интернет-мрежите в Естония и Грузия, а симпатизанти на палестинската кауза организираха през последните дни нападения срещу стотици израелски сайтове.

След години, прекарани в борба срещу действащите в интернет престъпни групи, ФБР и службите за сигурност на други страни вече знаят, че киберпиратите са техните най-неуловими и най-непредсказуеми врагове.

"Трудно ни е да ги залавяме", призна Доналд Кодлинг, служител в отдела на Федералното бюро за разследване за борба срещу киберпрестъпността. "Те използват прости чипове, които им позволяват да прехвърлят пари навсякъде по света и да теглят от тях от което и да било място", посочи той.

Кристофър Пейнтър, експерт от ФБР, специалист по мрежите за международно сътрудничество, подчерта, че една от слабостите на борбата за киберсигурност е в това, че заплахата е на практика невидима, често слабо осезаема и е трудно да бъде възприета насериозно. "Това не е като пожар", прави сравнение той: "Ние често откриваме, че дадена компания е била атакувана, уведомяваме я, а нейните ръководители дори не са в течение."



Тагове:   война,   оръжия,   опасно,   масовите,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033040
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930