Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2009 22:39 - Спорът Русия-Украйна за транзитния газ се задълбочи
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 709 Коментари: 0 Гласове:
0



Протоколът за създаването на международна комисия за контрол над преноса на руски газ през Украйна е "нищожен" документ и заради допълненията в него, направени от украинската страна, няма да има задължителна сила за Русия.

Това заяви президентът Дмитрий Медведев, който е наредил на правителството да не прилага подписаното споразумение, съобщи руският телевизионен канал "Вести".

Според агенция Ройтерс украинците са подписали малко след полунощ срещу неделя документа, парафиран часове преди това в Москва, но върху него на ръка е било дописано, че се добавя и декларация. Съдържанието на тази декларация противоречало на редица от позициите на Русия. 

"Не мога да нарека подобни уговорки и приложения по друг начин освен издевателство над здравия разум и нарушение на постигнатите договорености. Това са действия, целящи срив на съглашенията за контрол над транзита на таз, те носят явно провокационен и деструктивен характер", каза президентът Медведев.

 На пресконференцията в Киев премиерът Юлия Тимошенко наистина изброи "много важни за Украйна" пет точки, няколко от които абсолютно не се връзват с претенциите на Москва.



Путин предложи спешна среща Русия-ЕС
Премиерът Владимир Путин е предложил на председателя на Европейскат акомисия Жозе Мануел Барозу в понеделник в Брюксел да се срещнат руски и европейски представители за разговори по газовата криза.

В телефонен разговор Путин е отбелязал, че каквито и да е допълнения, несъгласувани с руската страна, са неприемливи и затова е необходима среща за намиране на решение на проблема. Делегация от руски специалисти е готова да се включи в извънредната среща на енергийните министри на Евросъюза, която започва в понеделник в Брюксел.

Положенията на украинските допълнения, първо, променят същността на протокола и, второ, значителни части от тях нямат отношение към обезпечаването на транзит на руски газ през Украйна към европейските потребители, а се отнасят до търговските отношения между "Газпром" и "Нафтогаз Украины", се казва в съобщението на пресслужбата на руския премиер.



Медведев: Европа попадна в сложна ситуация
Европейският съюз трябва да убеди Украйна да оттегли своите допълнения към протокола, за да влезе той в действие, добави президентът на среща с външния министър Сергей Лавров. Първият дипломат на Русия е уведомил Медведев за добавките.
 
"Искам да уведомите европейските партньори, че са попаднали в доста сложна ситуация и да ги помолите да поговорят с украинското ръководство да оттегли съответните уговорки. Ако това стане, то ние няма да имаме възражения към съдържанието на документа, който сме подписали. Щом добавките се махнат, готови сме да пристъпим към пренос на газ", заяви президентът.

Новото развитие на събитията сериозно накърнява и репутацията на чешкото председателство на ЕС и лично на премиера Мирек Тополанек. Той сновеше през последните дни между Москва и Киев и обеща да остане в района, докато се подпише споразумението. След разговорите в събота с Путин руснаците приеха документа и го подписаха. С техните подписи Тополанек отпътува за Киев, където преговорите с украинците продължиха няколко часа. Украйна подписа и Тополанек се яви до Тимошенко на пресконференцията в 2 часа след полунощ. Накрая подписа трябваше да постави и ЕС, като страна, организираща мониторинга. Цял ден в неделя Москва твърдеше, че не разполага с официално копие от протокола, а Брюксел и чешкото председателство настояваха, че той е разпратен на всички и руснаците нямат никакви причини да не пускат газа.

 

Лавров: Появи се някаква декларация
"На представителя ни в Европейския съюз днес беше предаден документ с украински подпис, но той бе съпроводен с уговорката, че към този текст трябва да се прилага някаква декларация", обясни Сергей Лавров.

Макар текстът на тази декларация да не ни бе показан, ние успяхме да се запознаем с него, добави външният министър.

"Този текст - да си го кажем направо - предизвиква сериозна изненада, защото се състои частично от лъжливи твърдения. В частност за това, че Украйна не е присвоявала газ, че целият транзитен газ на Русия е стигал до Европа. Другата половина се състои от положения, които просто противоречат на смисъла на подписания от нас и ЕС документ", разясни Лавров.

Според първия дипломат на Русия в текста на декларацията, за чието подписване настоявала украинската страна, са изброени и цял списък с претенции, че Русия трябвало да доставя газ в някакви си определени обеми, необходими на Украйна, съобщи Радио "Ехото на Москва".

Текстът (на английски) във варианта, подписан в Москва в събота вечер, е на сайта на "Газпром".

"Газпром": Украйна зае деструктивна позиция

Декларацията, добавена от Украйна към протокола, подписан от ЕС и Русия, означава, че украинската страна е заела деструктивна позиция и едностранно е променила базовите положения на този документ, се казва в официалната реакция на руския енергиен гигант.
 

"Текстът на тази декларация и досега не е предоставен на руската страна, но вече циркулира и ние се запознахме с него", допълват от концерна.
 

Оставяме без коментари "политическата част от споменатата декларация, засягаща надеждността на транзита на руски газ през Украйна, несанкционираното задържане на този газ и наличието на задължения за доставения газ и смятаме за по-актуални техническите въпроси, изложени в нея, казват от "Газпром".
 

От компанията поясняват, че Киев искал от Русия безплатно да предостави всеки ден по 21 млн. куб. м газ за обезпечаване на транзита. Съгласно действащия договор помежду ни, "Нефтогаз Украины" е длъжна да използва за технологични нужди суровина от собствените си обеми, да го купи от "Газпром" или от друг доставчик. Съществува и вариант той да бъде купен от получателите на експортни обеми руски газ, пренасян през Украйна, разясняват от "Газпром".
 

Освен това украинската страна предвижда за мисията наблюдатели срок на работа от 2 месеца. "Макар че, по наше мнение, тази комисия да трябва да работи до пълното уреждане на конфликтната ситуация с транзита на газ за европейските клиенти, включително до завършването на съдебните искове по дадения въпрос", допълват от концерна и напомнят, че според тях Киев все още им дължи 614 млн. долара.


По-късно агенция Ройтерс предаде, че твърденията на руската страна за съществуването на  добавена на ръка декларация към протокола за наблюдателите на преноса на газ през Украйна са верни. Ройтерс разполага със сканирано копие от официалния документ. На него точно до подписа на представителя на украинското правителство е дописано "с придружаващата декларация".

Ройтерс описва и съдържанието на декларацията. В него се заявява, че Украйна не е източвала газ за пренос и не дължи нищо на "Газпром" - ключови моменти в конфликта между Москва и Киев.

В текста се добавя, че Русия трябва да предостави допълнително количество "технически" газ на Украйна, за да поддържа налягането на газопреносната система. Москва отхвърля подобно искане, докато не е подписан договор с цените за 2009г.

Европейският съюз засега няма официална реакция по случая, но от Европейската комисия по-рано заявиха, че прикачената украинска декларация няма ефект върху същността на споразумението, припомня Ройтерс.

Фактите, изброени от агенцията, съвпадат с тези от официалната позиция на "Газпром".



Тагове:   Украйна,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001267
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031