Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2009 22:26 - Властта се оплете в обясненията кога ще потече газ по тръбата
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 715 Коментари: 0 Гласове:
0



България се оказа почти единствената, която няма достъп до обещаните доставки на украински газ и остана да чака руския заради липсата на газова връзка с Румъния освен транзитната тръба за руски газ към Турция и Гърция.

Президент, премиер и енергиен министър се оплетоха в неделя в обясненията си кога и откъде ще дойдат украинските доставки, което демонстрира опасно объркване и липсата на координация на управляващите и институциите да реагират при криза.

Тримата в събота се надпреварваха да съобщават положителната новина за предложения от президента Виктор Юшченко газ от запасите на Украйна и прогнозираха, че до 36 часа България ще има гориво. Президентството дори съобщи за разговорите с държавните глави на Украйна, Молдова и Румъния за улесняване на преноса.

В неделя сутринта на заседанието на Изпълнителното бюро на БСП оптимизмът на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров взе връх и той отсече, че до 24 часа България ще има газ, а мрежата на Молдова се пълни.

По обед той вече обясняваше това, което експертите знаят от самото начало - синьото гориво може да бъде получено само през транзитната мрежа за доставка на руски газ през Румъния и България за Турция и Гърция. "Няма техническа и технологична възможност за доставка на обещаните от Украйна 2 млн. куб.м газ дневно от собствените й запаси, можем да ги получим през Румъния, но от Румъния нямаме връзка", каза министърът. Румънската и българската транзитна система имат връзка само на компресорната станция Исакча, където влиза руският газ за България.

Според източници на "Дневник" няколко часа след съобщението за обещанието на Киев ръководството на "Булгартрансгаз" още в събота е проверило как може да стигне украинският газ до България. След разговори с румънските им колеги от "Трансгаз" се оказало, че няма транзитен газопровод под високо налягане, по който България да получи горивото. За това министърът е бил информиран вероятно още в събота.

Така всички останаха в очакване на руския газ. Първото направление, в което руският газ ще бъде пуснат, е България, заяви премиерът Сергей Станишев, след като разговоря с шефа на "Газпром" Алексей Милер. Повече от 16 часа след подписването на споразумението за мониторинг на руския газ през Украйна обаче Русия твърдеше, че нищо официално не е видяла и се усъмни в съответствието на текстовете от Москва и Киев. Президентът Дмитрий Медведев заяви, че газът ще потече чак след засечката на документа и разполагането на международни наблюдатели. Брюксел цял ден настояваше, че копието от протокола е връчено на всички и няма никакви пречки "Газпром" да пусне горивото към Европа.

Официалните изявления за газа от Украйна
10 януари, 13.30 ч.: "Виктор Юшченко изрази готовност Украйна да предоставя на България 1.5 - 2.5 млн. куб.м газ дневно от своите газови запаси. Двамата президенти се договориха да положат усилия за осигуряване на транзита по трасето от Украйна до България."
10 януари, 16.30 ч.: "Президентът Първанов поиска съдействието на молдовския държавен глава за осигуряване на транзита на украински газ за нашата страна."
11 януари, 12.30 ч.: "Президентът Бъсеску се ангажира, че при подаване на газ от Украйна в станция Исакча той незабавно ще бъде транспортиран по газопровода за България."
Прессекретариатът на президента Първанов

10 януари, премиерът Сергей Станишев : "Ръководството на "Булгаргаз" вече е в оперативна връзка с "Нафтогаз" на Украйна за техническото осигуряване на това политическо решение. Ще може да се облекчи натискът върху българските производители и фирми, редица от тези, които са спрени или са на ограничителен режим, ще могат да заработят на пълен капацитет."

10 януари, министърът на икономиката Петър Димитров : "Когато газът достигне румънската граница, след 24 часа ще има газ в България."
11 януари сутринта, вицепремиерът Ивайло Калфин: "Проблемът в България не е с резервите. Проблемът е, че газовата система на България няма връзка с газовата система на съседните страни."
11 януари, 10 часа, Петър Димитров: "Все още не е достигнал украинският газ до Исакча, откъдето може да бъде подаден за България. Създадена е организация за приема на доставките. Сложното в случая е, че трябва да се запълнят тръбите, което означава, че повечето газ ще отиде запълване."
11 януари, 13.48 ч., министърът на икономиката Петър Димитров: "Няма техническа и технологическа възможност България да получи газ от Украйна. Започнало е запълването на мрежата в Молдова, но украинският газ бихме могли да го получим през Румъния, а с Румъния нямаме връзка. Основният източник на природен газ за България е възобновяването на доставките от
Русия."
11 януари, към 16 часа, премиерът Станишев: "Едва ли всеки политик, дори и управленец, със сигурност знае всички детайли и технологии на газовата система и затова нашата реакция беше остра от самото начало - че спирането на доставките е безпрецедентно и неприемливо."

11 януари, 16.15 ч., Петър Димитров към журналистите: " Едва ли не се опитваме със сарказъм да говорим за ангажиментите на двамата президенти - на България и на Украйна, това просто не е така. Като българин към българин ви моля да не създаваме допълнително напрежение там, където и без друго е достатъчно нагнетено, да не налива масло в огъня." /Дневник


Тагове:   оплете,   обясненията,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13043552
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930