Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2009 19:50 - Властта се притесни от предстоящите протести с мото "Ser-Go home!"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 946 Коментари: 0 Гласове:
0



Дванайсет години след януарските събития от 1997 г. БСП се притесни от задаващите се протести на студенти, природозащитници и футболни фенове пред сградата на Народното събрание.

В неделя ДСБ призова симпатизантите си да излязат на протест на 14 януари пред парламента и обяви началото на кампания за предсрочно сваляне на правителството под надслов Ser-Go Home! ("Серго - върви си!"). Повод за протестите е газовата криза, ще се търси възможност за обединяване на опозицията на парламентарно ниво и преговори за общи действия, каза вчера депутатът Атанас Атанасов.

image

Премиерът Сергей Станишев и председателят на парламентарната група на БСП Ангел Найденов се оплакаха пред министрите и депутатите на левицата, че им предстои "трудна и тежка година"



След среща с вътрешния министър Михаил Миков студентите от Сдружението за развитие и контрол на общежитията "Сроксос" още веднъж потвърдиха участието си в протестния митинг, насрочен също за 14 януари. От организацията обявиха, че ще демонстрират пред парламента и на 15 и 16 януари. Те разпространяват онлайн покани за събитието под надслов "Да изметем боклука, да започнем годината на чисто". Очаква се да се присъединят и агитки на футболни клубове и природозащитници.

Не съм склонен да подценявам нито един от детайлите на подготвяните протести, технологията напомня тази отпреди 12 години, когато се стигна до безпрецедентен щурм срещу парламента - това заяви председателят на Народното събрание Георги Пирински на разширеното заседание на БСП за задачите на партията през годината. Според него демонстрациите били подплатени от "обществена отрицателна енергия, фокусирана върху парламента, подхранвана не от вчера и по най-различни линии".

"Тази енергия през последните дни получава своя завършек и максимално изострена агресивна форма във вид на призиви по сайтове, интернет форуми, чрез призиви от уста на уста между младите хора, подхвърляния и целенасочено инжектиране в обществото", разясни Пирински. После информира, че премиерът Сергей Станишев е възложил да се направят контакти с протестиращите групи, за да им се обясни какви стъпки са предприети.

Всички, които са заявили искане за протести, са регистрирани в общината и е въпрос на техника да бъдат открити и да бъдат призовани към отговорен диалог, предупреди шефът на парламента. Изрази недоволство, че организаторите на протестите не смятали да създадат своя охрана, както изисква законът, за съдействие на органите на реда.

Пред министрите и депутатите си Станишев констатира, че в последните години не е имало толкова агресивна и арогантна опозиция, която щяла да използва всички средства, прийоми и похвати, за да дестабилизира управлението, но не защото предлага перспектива, а заради властта. По думите му ГЕРБ още не са представили своята антикризисна политика, не са се ориентирали какво искат да правят, а за сметка на това "имат нахалството да искат предсрочни парламентарни избори".
http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=612471



Тагове:   мото,   home,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13046708
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930