Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2009 23:21 - БТПП: Българските предприятия нямат права да искат обезщетения за спирането на газа
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 528 Коментари: 0 Гласове:
0



Българските предприятия нямат законови и договорни основания за обезщетяване на загубите заради спирането на газ, показва проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Констатирахме, че в договорите на компаниите има клауза, която освобождава доставчика от отговорност за спиране или намаляване на доставките при всякакви обстоятелства, заяви председателят на палатата Божидар Божинов. Поради това БТПП настоява правителството да излезе спешно с решение за алтернативните възможности за обезщетяване на българските предприемачи от спирането на доставките. Това решение ще позволи страната да поиска помощ от Европейския съюз или да потърси вътрешни резерви за обезщетения на компаниите. Според Божинов такива могат да се осигурят, ако България получи разрешение да се увеличи размерът на държавната помощ, заяви Божинов.

"Искаме да знаем как правителството ще се ангажира с компенсирането на щетите. Омръзна ни да ни убеждават в това как много искат, но не могат да направят нищо", каза още председателят на БТПП.

Според заместника му Красимир Дачев причината за това е, че икономиката се управлява чрез политически средства. "Искаме, гласуваме и нищо не става. Това показва, че методиката е сбъркана и трябва да се промени", смята той. 

Според Божинов не може да се каже точно колко са щетите на предприятията. Нито една компания няма да признае официално щетите си, защото това означава да признае пред партньорите си, че няма да може да изпълни договорите си, каза Божинов. Последствията от газовата криза ще се усетят в следващите месеци. Те ще се изразят в дисбаланса между вноса и износа, увеличаването на вътрешната задлъжнялост и спада на продукцията, допълни той.

БТПП настоява още кабинетът да разработи и представи проекти с конкретни срокове и отговорни лица за производство и доставка от алтернативни източници на природен газ, атомна енергия, петрол и други енергейни източници. Необходими са и спешни поправки на текстовете в Закона за енергетиката, които изключват отговорността на енергийните дружества и ограничават до една лицензиите за снабдяване с електрическа енергия и природен газ, допълват от отганизацията. Целта на поправките е и да се демонополизира дейността по снабдяване с енергийни ресурси.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035287
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930