Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2009 23:24 - Краят на газовата война се отложи
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 440 Коментари: 0 Гласове:
0



Доставките на руски газ за Европа бяха прекратени два-три часа след възстановяването им в 10 ч. московско време (9 ч. българско време) на 13 януари. Така за пореден път дългоочакваният край на газовата криза се отложи за неопределено време. Украйна твърди, че не е могла да отвори транзитния газопровод, тъй като "Газпром" подал недостатъчно гориво. От руския монополист пък казват, че Украйна не е и имала намерение да пуска газ за Европа.

"Газпром" обяви форсмажорни обстоятелства

"Газпром" обяви, че се е опитал да възобнови доставките на газ, но Украйна не го е допуснала. От компанията твърдят, че в момента на прекратяването на доставките транзитните магистрали на територията на Украйна са били запълнени с руски газ и затова и сега в тях трябва да има необходимото налягане за синхронизирано подаване на газ на входа и на изхода на украинската газопреносна система.

Руският премиер Владимир Путин в телефонен разговор казал на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, че Украйна не пропуска в своята газопреносна система предназначения за Европа руски транзитен газ и че системата е на практика затворена.

Същевременно от "Газпром" подадоха иск срещу Украйна в Международния арбитражен съд в Стокхолм заради действията на Украйна и намекнаха, че Съединените щати играят роля в газовата криза, като влияят на техния украински съюзник.

В края на деня "Газпром" изпрати до всичките си европейски партньори съобщение за възникване на форсмажорни обстоятелства по експортните проекти заради действията на Украйна, като по този начин сне от себе си отговорността за неизпълнение на договорните си задължения.

Това означава, че засегнатите от спирането на газа страни, които в договорите си имат предвидена клауза за форсмажорни обстоятелства, ще загубят възможността да предявят претенции към Русия за провалените доставки.

Засега не е ясно какво съдържат газовите договори на България по този въпрос. Във вторник от ДСБ алармираха, че България не може да иска компенсации от доставчиците на природен газ заради щетите от спирането му. Лидерът на партията Иван Костов каза, че през 2006 г. е сключено допълнително споразумение към договора, с което отпада възможността за предявяване на претенции при форсмажорни обстоятелства.

Според Украйна руските изисквания са технологически нереални

От украинската "Нафтогаз" обаче твърдят, че не са отворили транзитния газопровод, защото обемът на предложения от "Газпром" газ е недостатъчен и изискванията на Русия са технологически нереални.

Шефът на "Нафтогаз" Олег Дубина заяви, че компанията не може да изпълни изискванията на "Газпром" за транзита. Ако тези изисквания бъдат изпълнени, каза той, няколко украински региона ще останат въобще без газ. Дубина потвърди, че до украинската граница е достигнал руски газ, но каза, че транзитът му по-нататък към Европа при тези условия е невъзможен.

Украйна на възпрепятства транзита на руски газ и не краде гориво, заяви на специална пресконференция по газовата тема украинският президент Виктор Юшченко.

Той определи като "шантаж" спирането на руския газ за Украйна. Според него Киев и Москва трябва да намерят вариант за технологично споразумение, който би позволил възобновяването на транзита на руски газ за Европа и осигуряване на доставките на украински газ в източните области на Украйна. Той изтъкна, че Украйна вече е подготвила проект за такова технологично споразумение.

Европейският съюз губи търпение

Нямаме нужда от повече извинения, а от газ за Европейския съюз, заяви говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.

Изявлението бе направено след поредните разговори, които председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу е водил с министър-председателите на Русия Владимир Путин и на Украйна Юлия Тимошенко за уреждане на газовата криза.

Не се нуждаем от повече извинения и обяснения. Това, от което се нуждаем, е да бъдат възстановени както трябва руските газови доставки и да бъдат транзитирани през Украйна към България и другите страни в Европейския съюз, подчерта говорителят.



Тагове:   война,   отложи,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13029292
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930