Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2009 21:33 - Дървопреработватели: Агенцията по горите вдига цените на дървесинатаДървопреработватели: Агенцията по горите вдига цените на дървесината
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 313 Коментари: 0 Гласове:
0Цените на технологичната дървесина, продавана от Агенцията по горите напоследък са доста високи, оплакаха се шефове на големите дървопреработватели фирми в страната (Лесопласт, Свилоза, Екосвил, Фазерлест и др.) след работна среща днес в сградата на Министерски съвет с вицепремиера Меглена Плугчиева и ръководството на държавната Агенция по горите. Срещата е в рамките на контактите на вицепремиера с различните браншове на бизнеса относно вземане на мерки за преодоляване на икономическата криза.

От бизнеса отбелязаха, че за последните четири година цената на т.нар. технологична (отпадна) дървесина, която те използват за направата на плоскости и др., е скочила близо 10 пъти, а само за последната година повишението е с 30%. По тази причина част от фирмите не са закупили необходимата им за производствения процес дървесина, нито са си осигурили дългосрочни договори за покупка, което пък е необходимо за сключване на дългосрочни договори със собствените им клиенти. Вече има и фирми, които са прекратили дейността си поради липса на дървесина, алармираха от бранша.

Дървопреработватели конкретизираха, че според методиката на организираните от Агенцията по горите търгове, началната цена на даден вид дървесина при всеки следващ търг не може да е по-ниска от постигнатата цена при предходния, което според фирмите от бранша изкуствено вдига цените.

Председателят на Агенцията по горите Стефан Юруков обаче изрази становище, че агенцията формира цените на дървесината на пазарен принцип, а освен това по закон има възможност да сключва договори за продажба на дървесина за срок до пет години с фирмите, които искат осигуряване на дългосрочни доставки. „Затварянето на производства, работещи с технологична дървесина не е поради липса на суровина, която е дори над необходимата за годината”, заяви още Юруков.

Вицепремиерът Плугчиева заяви, че по време на разговора с дървопреработвателните фирми е констатирала, че: са нарушени възможностите за договаряне и планиране на необходимите количества дървесината; при провеждане на търговете има смесване между различните категории фирми, т.е. на преработвателните предприятия се налага да извършват несвойствени дейности, като например сами да си набавят дървесината от гората. В някои случаи Агенцията по горите е искала да бъдат извършени предварителни плащания на дървесината, което не е правилно, посочи още Плугчиева.

За да може в кратки срокове да бъде извършено договарянето на необходимата на фирмите за тази година дървесина, се създава работна група от представители на бизнеса и Агенцията по горите, която до края на месеца да предложи спешни мерки за решаване на поставените проблеми, вкл. и за подобряване на горската инфраструктура и за влагане на инвестиции за залесяване годишно на по-големи площи с нови гори.
http://www.investor.bg/?cat=5&id=74286
Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 10514176
Постинги: 10473
Коментари: 5011
Гласове: 36185
Календар
«  Юли, 2020  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031