Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2009 21:00 - Полицията разпръсна с бой протеста пред НС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 676 Коментари: 0 Гласове:
0



Полицията разпръсна с насилие близо 3 000 протестиращи пред Народното събрание срещу управлението на тройната коалиция. Малко преди 12 ч. в сряда Столичната община издаде заповед за прекратяване на демонстрациите по искане на МВР. Решението на Бойко Борисов веднага бе използвано от полицаите, които тръгнаха да бият хората, без значение дали става дума за футболни фенове, провокатори, жени, непълнолетни или организатори на протеста.

След около 15 минути бой, протестиращите бяха разделени на малки групи и постепенно изтласкани в двете посоки на бул. "Цар освободител" и ул. "Шишман".

Преди това полицаите започнаха арести на произволен принцип. Задържаните бяха влачени по паветата към патрулните коли. По площада останаха скъсани дрехи и разхвърляни обувки. Униформените имаха готовност да използват и сълзотворен газ, но до там не се стигна.

В мелето палки отнесоха и представители на медиите, които само след два дни ще отразяват поредния полицейски протест под кабинета на вътрешния министър. Част от журналистите бяха изгонени от площада пред НС с обяснението на анонимен полицейски началник, че се "извършва специализирана акция по разчистване на периметъра". След това той издаде заповед към подчинените си: "Бутайте ги натам", сочейки "Шишман".

Въпреки нанесения погром върху протестиращите, те обявиха намерението си отново да излязат пред Народното събрание в четвъртък и петък. Демонстрациите на недоволство започват от 11 часа.

"Самоделно взривно устройство"

От Столична община съобщиха, че по нареждане на зам. - кмета Юлия Ненкова протестът се прекратява предсрочно. Заповедта й е издадена след писмо от МВР за постъпил сигнал на горещата линия на Дирекция "Противодействие на тежката и организираната престъпност" при ГД "Криминална полиция" от "администратор на интернет сайт, с което се огласяват намерения за взривяване на самоделно взривно устройство пред сградата на НС".

Решението е взето след 30-минутен телефонен разговор между кмета Борисов и генералния комисар на МВР Павлин Димитров. Столична община е поискала да се извърши проверка за истинността на сигнала, гласи съобщението на общината.

"Полицията трябва да убеди хората да напуснат площада. Най-важно е запазване на здравето на хората", коментира генералния комисар пред БНР.

"Няма градоначалник, който да не се съобрази с такъв сигнал, особено след обаждане от главния комисар на републиката. Всички останали твърдения са в следствие на действия от партийните централи", обясни от своя страна Борисов след срещата си с главен комисар Павлин Димитров. Кметът заяви, че той и неговата политическа сила подкрепят протестите и прекратяването им е само временно.

Професионалният ръководител на МВР дойде в кметството, за да подкрепи Бойко Борисов по време на неговата срещата с представители на протестиращите. Те трябваше да бъдат убедени, че протестът е бил правилно прекратен.

Димитров не даде информация за работата по сигнала, а единствено призова на следващият ден от протестите неговите организатори да съгласуват действията си с МВР с цел отстраняване на провокаторите. В същото време нито един от репортерите не забеляза на площада сапьори, които да търсят "самоделното взривно устройство".

Провокации

Като повод за смазването на протеста послужиха очевидно провокативни действия от страна на участници в митинга, които на няколко пъти се опитаха да щурмуват парламента, обграден с полицейски кордон. Към униформените летяха бутилки, буци лед, снежни топки, изкъртени части от загражденията. Бяха хвърлени и няколко бомбички, но не от познатите по футболните стадиони "миниумки".

През това време организаторите на протеста направиха всичко възможно да спрат и да се разграничат от провокаторите, но без успех. От трибуната постоянно се апелираше за прекратяване на ексцесиите, а накрая организаторите и обявиха провокаторите за "агенти на правителството". Преди това се раздаваха листовки за мирно изразяване на недоволството.

Според полицията буйстващите младежи са футболни хулигани, фенове на Левски. Как органите на реда стигнаха до този извод не е ясно, защото участниците в безредиците не носеха отличителни знаци, а сред тях имаше фенове и на други футболни клубове, на анархистични групички и др.

Министър Михаил Миков съобщи, че са арестувани 154 души, срещу част от които се водят бързи производства при пълно съдействие от прокуратурата и съда. Има изпочупени стъкла на околни сгради, както и полицейска техника и автомобили. От МВР подават информация само за пострадали техни служители, които са шестима.

Заради струпването на полиция и протестиращи движението между сградата на Софийския университет и "Орлов мост бе блокирано. Същото се случи пред Министерския съвет и на кръстовището на бул. "България" и "Фритьоф Нансен" при НДК. Впоследствие кръстовищата бяха освободени.

Към 14 ч. "специализирана операция по разчистване на периметъра пред НС" завърши успешно, а от задния вход на парламента някои от депутатите започнаха да си тръгват.

Без аналогия

Подобно насилие срещу протестиращи е без аналогия в последните 12 години. Преди две години таксиметрови шофьори блокираха цяла София, без да имат каквото и да е разрешение. Тогава обаче полицията не се намеси, но сега се активизира срещу студенти и ученици и пенсионери.

Сегашният национален протест е безпрецедентен като организация, тъй като подготовката за него беше основно чрез Интернет форумите.

Правителството направи всичко възможно да го предотврати, като в неделя министърът на вътрешните работи Михаил Миков, а ден по-късно и министърът на образованието Даниел Вълчев се срещнаха със студентски организации. Част от тях обявиха, че няма да протестират, но други останаха твърди в намеренията си.

Демонстрацията бе предшествана и от анонимни слухове и твърдения, че протестът бил платен, че бил използван от опозицията, която призова привържениците си да го подкрепят.

image

image

image

image

image

 

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=147835&srcpos=1



Тагове:   НС,   бой,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13046247
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930