Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2009 21:52 - Станишев не успя да убеди Русия и Украйна да пуснат газа
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 654 Коментари: 1 Гласове:
0



"Неприемливо е цяла Европа да се превръща в заложник на газовия спор между Русия и Украйна". Това заяви в сряда българският премиер Сергей Станишев по време на извънредната си среща с руския си колега Владимир Путин в Москва, след като за втори пореден ден дългоочакваните доставки на руски газ през Украйна така и не достигнаха европейските потребители. На срещата присъстваха и премиерите на Словакия и Молдова Роберт Фицо и Зинаида Гречаная, чиито страни заедно с България са най-тежко засегнатите от проточилата се газова криза. Държавниците планираха по-късно през деня да посетят Централния диспечерски център на "Газпром", след което да отлетят за Киев за преговори с украинския премиер Юлия Тимошенко.

Станишев призова за максимално бързо разрешаване на спора между Украйна и Русия, тъй като и двете страни губят от политическия си образ на надежден доставчик и транзитьор.

От своя страна Владимир Путин хвърли цялата отговорност за кризата върху Киев, подчертавайки, че Русия е направила всичко възможно, за да поднови газовите доставки. "Никоя страна няма право да спекулира и злоупотребява със своето положение на транзитьор," заяви още Путин, като призова Еврокомисията да окаже натиск върху Украйна, а тя да възстанови загубите на руския монополист "Газпром" от неосъществените доставки за Европа, възлизащи на 1.1 млрд. долара.

По-късно в сряда Станишев, Фицо и Гречаная се срещнаха и с руския президент Дмитрий Медведев, който предложи тази събота в Москва да се проведе конференция на страните - потребители на руски газ. "Надявам се, че подобна среща ще ни даде шанс да намерим изход от сегашното положение и да избегнем подобни кризи в бъдеще," заяви Медведев, цитиран от Интерфакс.

На фона на безплодните дипломатически усилия "Газпром" и "Нафтогаз" продължиха да си разменят обвинения за липсата на синьо гориво в тръбопровода за Европа. Руският гигант твърди, че в сряда отново се е опитал да пусне газ по маршрута между станциите "Суджа" и "Орловка", но от украинска страна са отказали да го приемат. Обяснявайки причините за отказа, украинският премиер Юлия Тимошенко повтори аргументите на "Нафтогаз" - доставките са били подадени в недостатъчен обем и вместо от "Суджа" е трябвало да тръгнат към Балканите от станциите "Писарьовка" и "Валуйки". Председателят на "Нафтогаз" Олег Дубина пък обяви, че газът, подаден от "Газпром" в понеделник, не е бил откраднат от Украйна, а е бил изпратен в пълния си обем към Молдова. Молдовското правителство обаче отрече това твърдение.

Същевременно в Русия продължи да циркулира тезата, че в дъното на газовата война стоят САЩ, след като във вторник зам.-председателят на "Газпром" Александър Медведев обвини Киев, че "танцува по свирката" на Вашингтон. В сряда в. "Известия" отново припомни, че в края на миналата година Киев и Вашингтон са подписали "Харта за стратегическо партньорство", като едно от задълженията на американската страна е да модернизира украинската газопреносна система. /Дневник


Тагове:   украйна,   Станишев,


Гласувай:
0



1. reporter - Да, така е, тогава щеше да е новина. ...
15.01.2009 08:40
Да, така е, тогава щеше да е новина. Само че кой е Станишев, че да заплашва и изнудва Путин? Една малка държава, като плюнка на световната карта, срещу страната-гигант, с която съвсем съзнателно същият този Станишев се обвърза с какви ли не договори. В тези договори обаче липсват каквито и да е механизми за национална защита при евентуална необходимост.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995202
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031