Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2009 21:43 - Еврокомисията постави последен ултиматум на Русия и Украйна
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 650 Коментари: 0 Гласове:
0



Преговорите между Русия и Украйна през уикенда са последен шанс за двата страни да докажат, че са настроени сериозно към острия европейски проблем и искат да разрешат кризата, обяви в изявление Европейската комисия, цитирана от France Presse.

На 17 януари в Москва ще се състои среща на държавните ръководства на всички засегнати европейски държави и Русия, и Украйна. Брюксел очаква на нея да се вземат решенията, които ще позволят незабавното възобновяване на транзита на руски газ към Европа.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и премиерът на председателстващата ЕС Чехия Мирек Тополанек обаче са отказали “да бъдат привиквани” в Москва, обяви високопоставен представител на Комисията, който посочи, че вместо тях са заминали еврокомисарят по енергетиката Андрис Пийбалгс и чешкият министър на индустрията Мартин Ржиман, които обаче ще се включат в преговорите, само ако в тях участват държавните ръководители на Русия и Украйна.

Еврокомисията е решена, ако през уикенда Москва и Киев не се договорят, да започне пълното преразглеждане на отношенията на ЕС с Русия и Украйна, за да се установи могат ли европейските държави да водят бизнес с “дискредитиралите се партньори”,  както и досега, посочва агенция “Новости”.

“Ако този уикенд не се стигне до решение, сериозността на ситуацията ще надскочи специфичния проблем със спрените доставки, и ако газът не потече към нас, ние ще преразгледаме точка по точка цялостните си отношения с Русия и Украйна, за да преценим дали можем да работим заедно както досега при възникщналите обстоятелства”, предупреди говорителят на Жозе Мануел Барозу, Йоханес Лайтенбергер (Johannes Laitenberger), намеквайки за евентуални санкции срещу двете държави, посочва The DailyTelegraph

Друг представител на Еврокомисията уточни, че детайлното преразглеждане на отношенията ще засегне всички аспекти в отношенията на Брюксел с Москва и Киев, като се почне от търговията и енергетиката, и се стигне до цялостните двустранни отношения и споразуменията за партньорство и сътрудничество. Влошаването на отношенията би могло да засегне и дългосрочния стремеж на Украйна за членство в ЕС, смятат наблюдателите.

Лайтенбергер призна, че за Европа всякакви идеи за решаването на кризата са полезни, но отхвърли тази на Владимир Путин за създаването на консорциум между европейските газови компании за заплащането на искания от украйна “технически газ” за транзита, като “чудата и фантастична”, и хвърлила в изумление Еврокомисията. “Следващото, което ще поискат, е сами да си изпомпваме газа и да платим и за тръбите”, посочи високопоставеният европейски чиновник, посочвайки че Европа няма да плаща два пъти за внасяния от Русия газ. 

Днес Путин обяви, че технологичния газ, искан от Киев за транзита към Европа само за първото тримесечие на 2009 г., ще струва $ 730 млн., намеквайки каква сума трябва да приготвят ръководителите на големите европейски енергийни компинии-клиенти на “Газпром”. На срещата на руския премиер с ръководителите на европейските енергийни компании, която продължава и в момента, ръководителят на италианският оператор Eni Паоло Скарони обяви, че евентуалното създаване на международния консорциум за плащане на техническия газ трябва да стане най-късно до 2 часа, посочва “Новости”.

Ултиматумът отбеляза изчерпването на европейското търпение на 4-ия ден без газ, след подписването на тристранното споразумение за международен контрол на мониторинга на газовия транзит през Украйна, подписан от Киев, Москва и Брюксел, което трябваше да доведе до възобновяване на доставките.
http://www.bgfactor.org/index_.php?cm=3&id=17826



Тагове:   Украйна,   ултиматум,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001778
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031