Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2009 21:53 - "Сеизмограф": Ще оцелее ли правителството?
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1007 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 17.01.2009 22:04


Сергей Станишев, министър-председател на Република България в предаването "Сеизмограф" по бТв с водещ Светла Петрова

image



Водещ: Г-н премиер, тъй като газовата криза „зареди обилно с гориво” гражданските протести, нека да започнем с нея. Общо взето, тя се развива по филма „Развитие в застой”. Така че какво е днешното развитие в застоя на кризата? Разбрахме, че сте имали разговор с вашия колега, гръцки, Караманлис.
Сергей Станишев: Първо, аз бих разделил тези две теми, защото нямат нищо общо, според мен, тъй като протестите, които се състояха на 14-ти....

Водещ:
Смятате, че протестите нямат нищо общо с кризата?
Сергей Станишев: Те бяха планирани още преди Нова година, бяха обявени. И от някои фенклубове беше приета такава декларация, и от някои студентски организации...

Водещ:
Тя просто е катализатор. Това имах предвид - че „наливат гориво” в нея.
Сергей Станишев: Не бих казал. Впрочем, без съмнение, по принцип ситуацията в Европа – икономическата криза, която засяга все повече страни, създава по-голяма нестабилност. И през последните седмици имаше протести, при това много по-насилствени, слава Богу, насилието при нас беше ограничено, и в Гърция, и в Рига, и в Литва. Така че протестът е нещо нормално за едно гражданско общество. 

Водещ:
Значи отдавате експлозията на това улично недоволство повече на световната икономическа и финансова криза...
Сергей Станишев: Не, не...

Водещ:
... отколкото на българската ситуация и на дефектите, да кажем, на вашето управление.
Сергей Станишев: Има си и чисто български явления и чисто български дефекти, не само на това управление - по принцип в нашето общество, за което съм готов да говоря много подробно. Но нека говорим първо за газа, тъй като вие зададохте този въпрос.

Водещ:
Да, да.
Сергей Станишев: Тази криза е безпрецедентна, без съмнение, и мисля, че и двете страни – и Русия, и Украйна, носят много сериозна отговорност. И по време на моята „совалка”, и в рамките на един ден и в Москва, и в Киев казах и на двете страни, че това поведение, неспособността им да решат техни търговски отношения, които имат и много сериозен политически оттенък всеки ден на продължаването на тази криза, нанася тежки щети – политически, и липса на доверие и към Украйна, и към Русия. 

Водещ:
Извинявайте, че ви прекъсвам...
Сергей Станишев: Защото и двете страни имат своите ангажименти пред ЕС.

Водещ:
Изкушавам се да ви попитам...
Сергей Станишев: Да?

Водещ:
Извинявам се, че ви прекъсвам, но наистина не издържам на това изкушение. Не се ли вбесявате вътрешно, че тъкмо Русия, тази страна, на която толкова заложи кабинетът, на приятелството с Русия, на сближаването, на стоплянето на отношенията, ви погажда този номер, и то в края на мандата?
Сергей Станишев: Вижте, емоциите не са добър съветник в никаква ситуация. Първо, искам ясно да кажа – България не е заложила, и българското правителство не е заложило на Русия. Напротив, именно това правителство най-активно работи за диверсификация на доставките от газ за България. Като се започне от проекта „Набуко”, като се премине през „Южен поток”, което впрочем е също диверсификация, каквото и да говорят някои негови опоненти, защото поне избягва транзита през Украйна, а и като се мине през разговорите, които водихме вече близо една година с гръцката страна за тръба, свързваща гръцката мрежа с българската мрежа, и много други неща. Такова поведение и от двете страни е неприемливо. Ако говорим за историята на конфликта, по-голяма отговорност сигурно носи Украйна. Но това не е повод Русия, независимо от това, че има своите търговски основания да създава такава ситуация за европейските потребители. И основният инструмент, с който всички ние разполагаме, това е единната позиция на ЕС. 

Водещ:
Въпросът е, че ние разчитаме основно на благосклонността на Русия, тъй като се оказа, че единствени зависим 100% от нея, а пък като изпаднем в тежката ситуация, чакаме да ни се притече на помощ ЕС.
Сергей Станишев: Чакайте, нека изясним нещата. Много глупости се говорят на тази тема. Кой ли какво не приказва без никакво познание. 

Водещ:
И това ли е глупост, което аз казах?
Сергей Станишев: Това е глупост, защото има такава наука като география. Вече няколко десетилетия инфраструктурата на България, която осигурява потреблението на газ, е свързана с Русия. И трябва да сме наясно, че и в близките години, Русия ще бъде основен доставчик, най-малкото за Източна Европа и Централна Европа поради географски причини. Защото за да стигне газът до потребителя, трябва да има определено количество от определени находища. 

Водещ:
Добре...
Сергей Станишев: Чакайте... Ако Англия, Норвегия, Холандия и Франция могат да ползват газ от Северно Море. Ако Франция, Испания, Португалия могат да ползват от Магреба, за България и Централна Европа най-близкият източник на газ, за който е създадена инфраструктура, за които имаме...

Водещ:
Това е така. Това никой не го отрича.
Сергей Станишев: Нека говорим професионално... 

Водещ:
Вие защо днес говорихте тогава с Караманлис?
Сергей Станишев: Аз говорих с премиера Караманлис, за да търсим...

Водещ:
И изобщо защо всички тези решения не бяха потърсени в началото или в средата поне на мандата, а след като вече е опрял нож до кокал, та и отвъд кокал е отишъл?
Сергей Станишев: Пред малко ви казах... Вие не ме чувате. 

Водещ:
Напротив, слушам ви много внимателно, но и вие не ми отговаряте на въпроса.
Сергей Станишев: Една година се водят разговорите с гръцката страна за изграждане на тази връзка между България и Румъния. Досега гръцката държава не беше толкова ентусиазирана. Защо? Защото миналата година например, те получиха по тръбата Турция-Гърция-Италия по-малко газ, отколкото поръчаха. Ако България се върже към нея, ще остане още по-малко газ. Проектът „Набуко”...

Водещ:
Ами то очевидно и президентът не ви е чувал досега и не ги е знаел тези неща, защото вчера заяви, тук го цитирахме преди малко, че и една гайка по тези газови пътища не е била завинтена след Тодор Живков.
Сергей Станишев: Вижте, това е една ефектна фраза, която се запомня, но тя не отговаря на фактите. За последните две години, в газовата мрежа на „Булгаргаз”, „Булгартрансгаз” са инвестирани 60 млн. лева. Около 20 млн. лева са инвестирани миналата година в разширяването на подземното хранилище в Чирен. Благодарение на това, днес можем да черпим от Чирен с една трета повече, отколкото преди една година, ежедневно. И това са все конкретни неща. Нека поговорим и за „Набуко”. Никоя държава в ЕС не е направила повече за да се случи този проект. И има да ви приведа безкрайно много факти. Има обаче няколко въпроса.

Водещ:
Вие по-скоро в момента на президента ги привеждате, отколкото на мен.
Сергей Станишев: Не, не, не, аз ги привеждам на българското общество. Президентът е много наясно с тази тема, много активно участва в държавната политика за реализацията на „Набуко”. 

Водещ:
Защо говори така тогава? Това е някакъв вид приятелски огън?
Сергей Станишев: Не, не. Той е много наясно и с „Набуко”, защото именно президентът осъществи дипломатическа офанзива и в Азърбайджан, и в Туркменистан, и в Египет България има сключени предварителни протоколи с тези държави, за доставки на определени количества газ. Два милиарда...

Водещ:
Добре де, но газовата криза ни свари със свалени гащи, както се казва на жаргон.
Сергей Станишев: Вижте, вижте. Първо, не ни е сварила по този начин. 

Водещ:
Е гледаме, ние гледаме, нали?
Сергей Станишев: Чакайте. Гледайте. 

Водещ:
Днес, като тръгнах, на петица беше радиаторът в къщи, едва мъждукаше. Гледаме...
Сергей Станишев: България действа като държава достатъчно ефективно, защото не се получиха големи сривове нито в топлоснабдяването, освен първите два дни. Защото тогава беше действително трудно поради необходимостта топлофикациите да преминат от газ в много кратко време на мазут. Това изисква технология. Трябва да се подгрее мазутът. Освен това, от сутринта, в три и половина беше спрян газът, в седем часа беше създаден кризисен щаб. Той функционира ежедневно. И навсякъде, където възникват проблеми, те се решават оперативно. И с подаването на газ, и с топлофикациите, и с другите неща. Така че от тази гледна точка ние действахме като държава адекватно. Искам за пореден път да благодаря...

Водещ:
Ще отваряме ли някои от спрените блокове на АЕЦ „Козлодуй”?
Сергей Станишев: ... на хиляди хора и от топлофикациите, и от „Булгаргаз”, и от „Булгартрансгаз”, които осигуриха в такава кризисна и безпрецедентна ситуация действително спокойствието на хората, тяхното отопление, тока и всичко останало. 

Водещ:
Важното е...
Сергей Станишев: И показа, че системата в държавата работи достатъчно ефективно в една безпрецедентна криза. 

Водещ:
Важно е в случая да получите и оценката на гражданите. В началото бяхте сдържан за евентуално отваряне на спрените блокове на АЕЦ „Козлодуй”, но вчера разбрахме, че има правителствено решение за техническа подготовка евентуално да бъде пуснат някой от тях. Защо преоценихте позицията си, дали има някакви симптоми, сигнали при вас, че тази газова криза ще бъде безкрайна?
Сергей Станишев: Аз и сега съм сдържан, защото всяко едно такова решение трябва да се вземе по изключително отговорен начин. Тъй като всяко решение е свързано с много други последици. Трябва да сме наясно с това. Трябва да се знае следното. Първо, за разлика от Словакия, България има право при криза да предприеме такова действие за определен период от време, докато съществува криза. Второ, в момента енергийна криза като цяло в България няма. Ние и днес изнасяме на нашите съседи големи количества ток. 

Водещ:
Като няма енергийна криза, защо ще пускаме блоковете и ще се караме с европартньорите?
Сергей Станишев: Около 400 мегавата на час. Трето, тъй като имаме право, никой не може 100-процентово да гарантира, че ще се реши тази криза за ден, два или пет, въпреки че моята прогноза е, че действително ще се реши по две причини. Първо, и Украйна, и Русия губят огромни пари. „Газпром” е загубил досега над милиард и 200 милиона долара. Второ, губят политическо доверие, което е много тежък удар и за двете страни, и натискът се засилва. 

Водещ:
И за колко дни ще се реши - ден, два или пет?
Сергей Станишев: Нека не давам пророчества, но първо, България до края на месеца със свои ресурси, с които разполага, може да осигури на това ниво подаване на газ...

Водещ:
И на 21-ви няма да настане агония в промишлеността, както прогнозират някои медии?
Сергей Станишев: Няма да настане агония. Второ, както знаете, говорихме и с гръцката страна, и в понеделник там ще бъде изпълнителният директор на „Булгаргаз” за подаване на допълнителни два милиона кубически метра на ден. Трето, водим разговори с Турция. Четвърто, имаме вариант и за внос на втечнен газ през Гърция, много други неща, които се правят, няма нужда всичко да ви го казвам, защото има елементи...

Водещ:
Но и нашият бизнес губи, не милиарди, колкото „Газпром”, но милиони. Това е според пропорциите на малките...
Сергей Станишев: ... защото има елементи и на национална сигурност във всички тези неща, които се правят, подготвят, водят се разговори. Но да се върнем към темата АЕЦ, защото вие скачате от тема на тема...

Водещ:
Не, напротив, много последователно следвам темите...
Сергей Станишев: ... и не давате да се развие. Чакайте, нека да говорим за АЕЦ. Вие зададохте този въпрос. 

Водещ:
А имаме да говорим още и за гражданските протести, и за полицията и така нататък.
Сергей Станишев: Зададохте този въпрос. Ще говорим и за гражданските протести и за всичко. 

Водещ:
И за БСП, и за предсрочни избори.
Сергей Станишев: Вие избройте за всичко, за което искате да говорим, и няма да ни остане време. Нека говорим и да отмятаме темите една по една. 

Водещ:
Ако сте по-малко обстоятелствен, ще остане това, искам да кажа.
Сергей Станишев: Не мога да не съм обстоятелствен, защото нещата са сериозни и трябва да се знаят фактите, за да се формира ясна позиция или мнение на същите ваши зрители, които са тука, в студиото, и тези, които ни гледат.

Водещ:
Да, между другото, те също чакат с въпросите си.
Сергей Станишев: Добре.

Водещ:
И само да кажем на другите наши зрители, които ни гледат, предполагам внимателно, и реагират пред екрана, извинявам се още веднъж, че ви прекъсвам, че независимо, че днес имаме един гост в предаването, ще спазим композицията и характера на предаването и във втората част ще има активен диалог между премиера и зрителите, вашите представители, които са в студиото.
Сергей Станишев: Добре. 

Водещ:
Така че те загряват сега и чакат със своите въпроси.
Сергей Станишев: Нека приключа с АЕЦ „Козлодуй”,...

Водещ:
Добре.
Сергей Станишев: ... за да си доизкажа мисълта и фактите.

Водещ:
Те ще ми помогнат във втората част.
Сергей Станишев: Но българското правителство е отговорно преди всичко пред гражданите на страната. Ние не можем да допуснем, че ако кризата продължи по-продължително време, което като моя прогноза е малко вероятно, и се изправим пред ситуация, когато все повече потребители преминават на ток, в това число индустриални, когато в региона има криза на доставки на ток, ние не можем да останем без алтернатива. Затова взехме решение да започнем технологичните действия за готовност за стартиране на един от блоковете. Има...

Водещ:
А уведомили ли сме някого от ЕС, от Еврокомисията, че имаме такова намерение?
Сергей Станишев: Да.

Водещ:
Между другото, еврокомисар Меглена Кунева е заявила, че правим това изцяло на наш риск. Какви рискове поемаме с едно такова едностранно действие?
Сергей Станишев: Това не е решение за стартиране и за отваряне на блок, защото ние държим на диалога с Европейската комисия. Това е решение за технологична подготовка, ако се стигне до такава необходимост. Защото ако се стигне до необходимост, какъв отговор може да даде правителството, че не е предприело мерки, за да гарантира нормално електроснабдяване на българските граждани и българската индустрия. Не можем да си го позволим. Така че сме на стендбай. Но ако не правим нищо, и се стигне до такава ситуация, тогава няма да имаме извинения. 

Водещ:
Рискуваме ли да влошим отношенията си с ЕС, да започнат да гледат на нас като на ненадежден партньор, както на Украйна...
Сергей Станишев: Точно това е рискът, бих казал. Затова ние сме в постоянен контакт с европейските институции. Първо, още на 6-ти, в първия ден на кризата, говорих с председателя на ЕК и му казах и за ситуацията в България, и за действията, които ние предприемаме. Впрочем, аз му предложих да се излезе на ЕК с инициативата да се разположат наблюдатели и в Русия, и в Украйна от ЕС, за да могат да верифицират ситуацията. Иначе, и едната, и другата страна ни казват свои данни и няма как да ги проверим. И тогава му казах, ние сме отговорна страна. Знаем нашите задължения по договор, в това число по отношение на АЕЦ „Козлодуй”. Но ние трябва да имаме готовност, ако тази криза продължи неопределено време и ситуацията се задълбочава и няма решение, така че още тогава съм казал тази позиция. Министър Петър Димитров е информирал и комисаря по енергетиката г-н Пиебалгс. Но отново подчертавам – това не означава, че сме взели такова решение. Защото независимо от това, че имаме право да го направим, в ЕС има много страни и много общества, които са категорично против атомната енергия. 

Водещ:
Е, добре... Това не е ли по-скоро един пропаганден трик, който трябва да успокои общественото мнение, което и без друго е доста „възпалено” покрай протестите, гражданските?
Сергей Станишев: Не е пропаганден трик, защото се създават предпоставки за такова действие и необходимост. Ако не се направи...

Водещ:
А за колко време може да се пусне този блок след като я имаме тази техническа готовност?
Сергей Станишев: Оценката е... Не. Оценката е, че от момента на вземането на решението и 
 технологичната подготовка – около 45 дни. 

Водещ:
45 дни?
Сергей Станишев: Да.

Водещ:
Добре. Нека тук да приключим тази отсечка.
Сергей Станишев: Имаме впрочем и отработено ядрено гориво от едно време, така че няма необходимост от внос на прясно, ядрено гориво, за да функционира един от блоковете на АЕЦ „Козлодуй”.

Водещ:
Да приключим с тази отсечка от разговора и да преминем към следващата тема от анонсираните от мен. Ще си помогна пак с вчерашната лекция на президента, за да встъпим в нея. Впрочем, преди малко стана дума за неговото твърдение, вашата позиция по въпроса за диверсификацията на източниците, газовите. Вчера имаше и друго, като че ли разминаване, в момента, в който той обявяваше създаването на център за национална сигурност към неговата администрация, който ще се занимава с дебати за националната сигурност и изготвянето на нова стратегия. Вие обявихте, че вече има такава стратегия изготвена, и те я е разпратена по ведомствата. И публиката остана объркана. Кой какво готви? Съревновавате ли се по някакъв начин, и изобщо в каква кондиция са отношенията ви с президента – студен мир, студена война? Помним за разменени реплики преди време.
Сергей Станишев: Аз знам, че българските медии много обичат Теорията на конспирациите. Но едното и другото нещо са истина и факт. Първо президентът по конституция има основни ангажименти и правомощия в областта на националната сигурност и външната политика. И няма нищо лошо той да формира един център от неправителствени експерти, които да работят на тема „Национална сигурност”. Второ, правителството има свои задължения. И още от 2007 г. тече процес на подготовка на нова стратегия за сигурността на България. Има разработен проект, който е съгласуван и с редица министерства, естествено – на отбраната, на вътрешните работи,  разузнаването на страната, военното разузнаване...

Водещ:
Но очевидно се бавите, щом президентът така радикално поставя въпроса.
Сергей Станишев: Вижте, в България има много хора, които твърдят, че разбират от национална сигурност. За да се постигне една... не хартия или документ...

Водещ:
Е, той сигурно разбира – отговаря за нея.
Сергей Станишев: Аз не говоря за президента – по принцип. В България има много хора, които разбират, и които ако не участват в процеса на изработване на един документ, каквото и да се напиша, ще кажат: „Това е боклук, това не става за нищо, аз ще напиша много по-хубава”. Това си е наша черта. Може би национална в някакъв смисъл. Може би затова, за да консолидираме всички бележки, предложения на експерти, следващата стъпка, която сме планирали, е действително да се привлекат за обсъждане на тази дискусия хора от Академия на науките, Военната академия „Раковски”, от редица университети, където има капацитет, за да имаме не формален документ, а да имаме първо дълбок анализ на предизвикателствата, на рисковете. Второ, формулиране на основните цели за България. И трето, основните инструменти, за да имаме действително трайна стратегия, а не нещо, което ще се преработи след една година. 

Водещ:
Добре, обаче, г-н премиер, ето това също става в края на мандата и вероятно има основание и друга реплика на президента, че всичко, което се е правило досега в системата на националната сигурност, е на парче. Да кажем, създаването на ДАНС, че „каруцата се впряга пред коня” и това води до асинхрон в работата на институциите. И в този точно момент прекъсваме разговора. Имате три минути да помислите върху отговора. И след това вече в диалога ще се включат и зрителите, те ще ми помогнат. Ще преминем към гражданските протести, действията на полицията, и политическата ситуация в страната. Искам да ви кажа, уважаеми зрители, че в паузата този активен диалог вече започна. Но остана един мой въпрос без отговор а вчерашната реплика на президента за това, което се прави от кабинета в националната сигурност, че е по-скоро на парче. Това води до асинхрон в работата на институциите. Краткият отговор на господин Станишев, за да включим и зрителите в дискусията.
Сергей Станишев: Аз съм съгласен, че трябва действително по-цялостен и комплексен подход. И точно това се опитваме да правим чрез тази стратегия по сигурността, която е подготвена като проект. Разбира се, той трябва да се допълва, доработва с участие на експерти извън държавните институции, това е замисълът. Второ, искам да припомня, че например в областта на енергетиката мисля, че преди половин година или малко повече, се състоя консултативен съвет за национална сигурност към президента, на който се обсъждаха точно всички тези въпроси, свързани, в това число, с алтернативните източници, с диверсификацията.

Водещ:
Ето тази ситуация много демонстративно показа каква сериозна част от националната сигурност е енергийната ни сигурност.
Сергей Станишев: Така е. В енергетиката се прави немалко в последните години. В това число и за увеличаване... Има няколко стълба на енергийната сигурност на България. Единият е увеличаване на нашето собствено производство. Защото колкото повече енергия произвеждаме ние, толкова по-независими сме от външните доставчици. Мога да ви дам конкретните примери. Първо, в областта на енергетиката, което се основава на въглища, в момента се реализира и до края на тази година мисля, че трябва да приключи най-голямата инвестиция за последните 20 години в България на американската корпорация АES за 1 млрд. и 200 млн. евро. Освен това, със същата тази фирма се подписа и споразумение за инвестиции във възобновяеми източници на енергия за 240 млн. евро. Тази инвестиция ще се реализира през тази година. 

Водещ:
Искате да кажете, че вие добре сте послали на следващия кабинет, който ще дойде?
Сергей Станишев: Добре сме послали на България. 

Водещ:
Тогава вече ще си имаме енергия, газ от разнообразни източници?
Сергей Станишев: Искам да разбере следното: ние имаме голям капацитет за производство на ток. И този капацитет се разширява. Третият важен проект това е атомната електроцентрала „Белене”, за която много години се говори. Тя беше замразена в началото на 90-те години с екологични съображения. Това правителство направи реалните стъпки, за да почне строителството. Това са три факта. Вторият елемент, вторият фундамент на енергийната сигурност на България – да направим така колкото се може повече други страни, след като ние не произвеждаме, не добиваме нито нефт, нито газ, да са зависими от България. Как става това? Чрез прокарване на газопроводи и нефтопроводи през територията на България.

Водещ:
И после ще правим като Украйна. Ще рекетираме.
Сергей Станишев: Защото тогава... Не. България е показала, че е предсказуем партньор към всички. Винаги сме били предсказуеми. Винаги сме си плащали навреме и това очакваме сега и от Украйна е подписала и ратифицирала енергийната харта и е задължена да осигури транзит и от Русия. Но колкото повече газопроводи и тръбвопроводи минават през България, това увеличава нашата тежест. Ако се реализират „Южен поток”, „Набуко” и Бургас-Александруполис...

Водещ:
Предлагам ви да спрем да говорим за енергетика и за газова криза, освен ако зрителите имат такива въпроси към вас.
Сергей Станишев: ... тогава действително ще имаме по –голяма сигурност, защото и производителите, и потребителите ще зависят от сигурността на България.
Водещ: Добре, вие така казвате. Нека да чуем казват хората. При кого е микрофонът от тази страна и кой пръв ще се възползва от възможността? Между другото, призовавам ви наистина да не я изпускате. Това е рядка възможност за диалог лично с премиера. Моля ви само да вземете микрофона и да се представите.

Зрител:
Благодаря. Казвам се Камен Костов. Упълномощен съм от Движението за пряко гражданско управление, което госпожа Петрова бе така добра да представи в предаването си на 22 ноември.

Водещ:
Да, може да се каже, че ние сме кръстници на това движение, което, между другото, ако не сте гледали това наше предаване, се създава от българи в Германия. Млади, начетени и така, както изглежда, много почтени хора, които не са доволни от това, което се случва в държавата и искат да направят политическа формация, с която да участват в следващите избори. И това е, общо взето вашата доктрина, така да се каже – пряко гражданско участие в управлението.

Зрител:
Благодаря, че, слава Богу, и в България има все по-широко лоби това движение. Двама от неговите, как да кажа, които се чувстват симпатизанти, са също с мен тук. Ако искате, те ще се представят. Но аз ще върна малко топката назад отново към икономически проблеми. Ние консултирахме тези въпроси, които имаме, шест на брой. За да не отнема време, ако успея, ще задам всички един по-един, ако не – ще ги предам на господин министър-премиерът.

Водещ:
Да, предлагам ви да зададете два-три от тях, за да могат и другите да се възползват от възможността.

Зрител:
Дори аз не смятам да ги задам наведнъж. Връщаме се към икономическата тематика, защото по наше мнение именно и последните протести и събития, във всяко едно общество икономическите проблеми са базата за всички следващи събития, добри или лоши. И тъй като наше убеждение е, че несъстоялата се икономическа политика на настоящото правителство дава повод за такива въпроси, ние ги задаваме. При въвеждането на плоския данък...

Водещ:
Призовавам всички да бъдат максимално кратки, ударни и по-малко обстоятелствени, защото губим ценни секунди.

Зрител:
При въвеждането на плоския данък от 10% вашето правителство пресметна, че 400 млн. лв. ще останат в бизнеса и в населението. Справка: интервю на министър Димитров в БТВ. Имате ли наблюдение колко от тези пари влязоха в джобовете на богатите и колко на бедните в България? Питаме ви, за да чуят хората имате ли ясна представа в конкретни числа за ефекта на вашата дейност?

Сергей Станишев:
Първо, нека отговоря на тезата за несъстоятелната икономическа политика на този кабинет. Точно тази теза много лесно мога да я оборя. Защото в България за последните три и половина години са влезли преки чуждестранни инвестиции за над 20 млрд. евро. Това е близо два пъти повече, отколкото за целия предишен период на българския преход от 1990 до 2005 година. затова тази теза е смешна. България има един от най-високите икономически растежи в ЕС. За три последователни години – над 6%. Досега нито веднъж от началото на прехода не е имало икономически растеж с над 6%. Увеличението на доходите в България средно годишно е около 15-20%, зависи от гледна точка на методологията на изчисление. Но бих бил много глупав, ако кажа, че сме решили всички проблеми. Защото България стартира от много ниско ниво на икономическо развитие след много тежък преход, когато много капацитети, производствени, бяха спрени или унищожени, когато много хора бяха принудени да търсят работа в чужбина и загубихме човешки капитал за страната. Но искам да кажа много ясно, България, за разлика от много други европейски страни провеждаше в последните години такава финансова фискална политика, която не ни доведе до фалит. Но има и европейски страни, от ЕС, които фалираха в условията на тази финансова криза. А ние за три години два пъти увеличихме държавния финансов резерв – на БНБ, и фискалния – на правителството. Що се отнася до плоския данък, за който много се говори, вие знаете, един от основните въпроси на българските граждани е увеличението на доходите. Този данък дава много голям разполагаем ресурс не само на богатите, но на средната класа. На средната класа в България. На същите тези миньори, които, благодарение на това, фактически получават една допълнителна заплата годишно от неплатени данъци на много други съсловия, на свободните професии като журналисти. Аз говорих с един журналист...

Водещ:
Господин Костов, а вашата презумпция каква е? Че тези 400 млн. в чии джобове са отишли? На богатите. Всъщност това ли искате да попитате премиера или се интересувате къде са отишли?

Зрител:
Ами конкретно от това се интересуваме. От конкретни числа са интересувахме. За това е мотивиран въпросът. 

Сергей Станишев:
Аз ще ви дам един битов пример. Говорих с една журналистка от един от авторитетните ежедневници точно на същата тема. Тя ми каза плоският данък колко е лош. И аз казах: „Добре, върху теб лично, като журналист, не заместник-главен редактор или висока позиция, как въздейства той?” Тя казва: „Плоският данък ми дава възможност при моите доходи да си купя един чифт обувки на месец допълнително.” Това е конкретна случка. И тъй като знаете, че рискът е също за най-бедните хора. Затова в бюджетния сектор се актуализираха всички заплащания, които се получават, така че да няма ощетени в България. Не можем едновременно всички в България да ги докараме до нивата на заплащане на най-богатите европейски страни. 

Водещ:
Г-н Костов, пак наистина ви моля за по-кратки отговори...
Сергей Станишев: Но ще бъде абсолютно невярно да се каже, че жизненият стандарт в България е намалял. Точно обратното се случва. И което е най-важното – имаме план за действие. Той беше огласен публично за това как България в условията на безпрецедентна финансова и икономическа криза в света да издържи на този външен натиск, който включва много важни неща. Първо, 5,5 млрд. инвестиции в реалния сектор... 

Водещ:
Г-н премиер...
Сергей Станишев: ... чрез държавата. Второ, сериозна подкрепа за кредитирането на малките и средни предприятия чрез Държавната банка за развитие, която беше капитализирана с 500 млн. лева. Откри кредитни линии към търговските банки, за да отпускат кредити, защото е спрял процесът на кредитиране. И малките и средни предприятия специално, изпитват затруднения, нямат пари. 

Водещ:
Добре, като правите всичко това, защо протестират хората пред парламента? Задавам ви прост въпрос аз.
Сергей Станишев: Различни хора, с различни мотиви и основания за протести в България. Ще има още дълги години...

Водещ:
При това, това са някакви групи – социални, икономически групи, които са недоволни от някакви ваши решения, от корумпираност, от некомпетентност на администрация.
Сергей Станишев: Това, струва ми, се е част от проблема с точно този протест, който се състоя. Той започна като много добро намерение именно на гражданското общество. Но тъй като участниците в него, или организаторите по-точно, доколкото можеха да бъдат определени, бяха твърде разнообразни, с много разнопосочни искания. 

Водещ:
Ама това означава, че във всички сектори има проблеми. Точно това означава този протест.
Сергей Станишев: Чакайте... Дайте да си говорим пак с факти, защото ми писна да слушам общи съждения. Ако говорим за студентите, първо, проблемите на студентския град, на първо място би трябвало да се отнесат към Столична община – без да прехвърлям топката. Второ, вярно е, че „Студентски град” от дълги години не прилича на истински академично студентско градче. Но от септември миналата година предприехме действия, и аз разпоредих на министър Вълчев да започне и да подготви цялостен законопроект за защита на публичната собственост срещу реституционните претенции. И вие го знаете, и българските медии и българското общество. Този проект беше внесен от правителството преди тези протести. Трето, това е първото правителство в България за последните 20 години, което толкова масирано инвестира в образование и наука. Само за студентските общежития, за миналата и за тази година са осигурени 130 млн. лева за рехабилитация на общежитията. Те са 150 в страната. Десетки хиляди с студенти живеят в тях. И ситуацията там, в много от тях, действително е ужасяваща. Затова над 60 млн. миналата година и над 60 млн. тази година. При това не правителството решава кои студентски общежития да бъдат, изцяло говоря, рехабилитирани. Не да се закърпят нещата, а да има основен ремонт, да бъдат истински европейски общежития за българските студенти. Решаваме ги заедно с националното представителство на студентските съвети. И всеки един проблем сме готови да решим. 

Водещ:
Г-н Станишев, аз като ви слушам имам чувството, че животът в България, как да кажа, има две лица. Той по един начин изглежда в очите...
Сергей Станишев: Животът винаги е шарен, госпожо...

Водещ:
Да... По един начин изглежда...
Сергей Станишев: Животът винаги е много сложен. 

Водещ:
... в очите на управляващите, и по съвсем, съвсем различен начин изглежда в очите на обикновените хора. Аз ви предлагам, за да не ви упрекнат, че се боите от зрителски въпроси, затова отговаряте така дълго, да чуем поне още няколко души, защото това е смисълът на тази дискусия. Иначе ние журналистите ви питаме и можем дълго да ви питаме. Заповядайте вие. 

Зрител: Г-н премиер, казвам се Нели Димитрова и съм многодетна майка. Мисля, че ще задам един въпрос, който вълнува стотици хиляди български майки. Чух и научих нещо много интересно към днешна дата в Германия. Това е, че всички лекарства, които се изписват от лекари на деца до 18 години, са абсолютно безплатни. Когато майката по своя воля реши да купи някакво лекарство в аптеката, тя си го плаща. Но когато лекарствата са изписани от лекар-специалист с рецепта, тази рецепта е абсолютно безплатна. Това някога го имаше у нас. Но Германия никога не е била социалистическа държава и не е имало социализъм. Тя обаче е една много социална държава. 

Водещ:
Какъв ви е въпросът, моля ви? Какъв ви е въпросът – ще има ли в България безплатни лекарства за децата до 18 години?

Зрител:
Да. За да не бягат семействата с деца от България.
Сергей Станишев: Първо, Германия не е социалистическа държава в онзи смисъл на думата, но целият ЕС е много социален. Изобщо европейският модел е изключително социален. Към това ние започваме да се завръщаме. За да се реализира това...

Водещ:
Как ще се завърнем, като нямаме изобщо богатството и стандарта на Германия?
Сергей Станишев: Значи първо трябва да увеличаваме богатството и стандарта, и второ, да се възстановява постепенно държавата. Защото, извинявайте, но вие добре знаете, че близо 20 години основната идеологическа догма, доминираща в България беше - колкото може по-малко държава. Да не се меси държавата. Така ли беше? И медиите също упорито го налагаха, освен политически партии. Държавата трябва да има...

Водещ:
Защото вие знаете какво се случи при много държава, 100% държава, преди 1989 г.
Сергей Станишев: Да. Но от едната крайност се люшнахме в другата крайност. 

Водещ:
Нали заедно сме живели в това време. Ако беше толкова красиво, нямаше да искаме да бъде друго.
Сергей Станишев: И сега в тази идеология гръмна точно финансовият балон в Америка. 

Водещ:
Ама не е така. Не е така.
Сергей Станишев: Защото се говореше, че няма нужда от регулации, и че няма нужда от държава...

Водещ:
Не е така. Въвеждането на социалистически елементи в капиталистическата система доведе до този крах. Защото някои заживяха по социалистически при капитализма.
Сергей Станишев: Това са пълни глупости, г-жо Петрова, защото нямаше контрол върху американската финансова система.

Водещ:
За предишното ми съждение приемам. Може да е пълна глупост, но аз твърдя, че не е. Но това е мнение на компетентни икономически експерти.
Сергей Станишев: Сега дори десните в Европа – президентът Саркози, канцлерът Меркел казват: „Трябва да има повече регулации върху финансовия сектор”. 

Водещ:
Г-н премиер, това е мнение на компетентни икономически експерти.
Сергей Станишев: Икономически експерти колкото искаш. Може да се намерят всякакви крайни, полярни неща. Много бих искал да стигнем и до това ниво. И между другото, едно от нещата, които реално са свършени, специално за майките и за семействата в България, това е удължаването на поетото в 90 процента от държавата майчинство в периода по бременност и първите месеци на отглеждане на детето, което беше увеличено безпрецедентно в България. Всяко едно решение, това се опитвам да обясня през цялото предаване, е въпрос на многото нужди в българското общество. Защото, знаете ли, и болните от рак, и пенсионерите имат свои нужди, и майките с деца. Правителството има задължението...

Водещ:
Извинявайте, как ще обясните корупцията във връзка с многото нужди на българското общество?
Сергей Станишев: Нека да отговоря на госпожата. Правителството има задължението да намери баланса между всички тези нужди, да приоретизира. Ето например, сега вече има реална възможност около 20 милиона лева във фонд за „ин витро”, което ще бъде внесено предложението за този фонд от министъра. Парите са гласувани от българския парламент. Защото досега такъв нямаше. И всичко решаваме съобразно възможностите на държавата. Само коледната пенсия, нали знаете за такава пенсия, вашите майки, дядовци и бащи, и баби я получават. Тя за миналата година беше 150 лева, през декември. Знаете ли колко струва това на бюджета? 360 милиона лева, конкретно. Някой ще каже ли, че...

Водещ:
Добре, но жената ви попита дали ще има за децата до 18 години лекарства безплатни.
Сергей Станишев: Конкретно не мога да дам отговор на този въпрос сега, защото...

Водещ:
Това предполага еднозначен отговор. Да или не?
Сергей Станишев: ... за бюджета, доколкото знам, не е планирано. Има много механизми за подпомагане, действително, на майките и на хората в нужда. Но това, доколкото знам, още не е възможност реална в България.

Водещ:
Има ли някой от вас, от публиката, въпрос за гражданските протести, защото мина времето, а не е възможно да бият хора пред парламента, невинни хора, и ние да не попитаме премиера за това. Ако вие не попитате, аз ще попитам. Значи това показва, че публиката...

Зрител:
Господин Станишев, как се чувствате като премиер на най-бедната държава в Европейския съюз и най-корумпираната и как ще коментирате вълната на недоволство срещу вас от гражданските протести? 

Сергей Станишев:
Първо, всеки един протест показва реален проблем. И никога не бих отрекъл, никога не бих отрекъл право който и да е, да протестира. Стига да протестира по един цивилизован, демократичен начин. Защото демокрацията има правила. Тя е баланс между права на тези, които желаят да протестират и искат да го изразят, и отговорности на същите тези хора пред останалите граждани в страната. Затова винаги съм бил готов и съм водил разговор с всякакви съсловия, които имат проблеми и искат да се реши проблем. Така беше и със земеделските производители. Между другото, за да говорим пак с факти, а не с общи клишета, разбира се, че има проблеми...

Водещ:
Какво клише е това, че оня ден полицията действа абсолютно несъразмерно?
Сергей Станишев: Чакайте. Говоря за земеделските производители, първо. 

Водещ:
Не, то, момчето, ви попита как се чувствате като премиер на най-бедната и корумпирана държава в Европа, поне такъв ни е имиджът.
Сергей Станишев: Първо... Да, имаме проблем с имиджа, между другото. Аз мога да ви кажа, че един много високопоставен европейски политик ми каза, ако ми зададат въпроса коя е най-корумпираната държава в Европа, няма да посоча България. И ми назова държава. Ако ми кажат в коя държава организираната престъпност има най-голямо влияние върху политиката, ще назова също друга държава. Но ние имаме проблем с имиджа. Това е и наша слабост, на българската държава, че не успяваме да комуникираме това, какво се прави. И наша слабост, на държавата, че не постигаме достатъчно резултати. И аз не съм доволен от това, че недостатъчно бандити са в затвора. И това е основната ни претенция, ако щете, и към МВР...

Водещ:
Е да де, но вие сте премиер-министър, а пък той е редови гражданин, тоест вие разполагате с инструментите, за да се промени тая ситуация.
Сергей Станишев: Да, само че за да се случат нещата... Създаваме по-скоро инструментите. 20 години се правиха експерименти с МВР, 60 000 души са сменени в това министерство. А капацитет, човешки, не се създава за един ден. Аз лично водих битка и политическа, ако щете, за създаването на ДАНС. Всяко едно начало обаче е трудно. Тя е създадена ефективно от половин година, малко повече. Започна да дава конкретни резултати...

Водещ:
Моля ви за вашия прочит на ситуацията онзи ден пред парламента. Отричате ли, че беше странно и неадекватно поведението на полицията, да търпи час и половина издевателствата на ултрасите, да трупат в себе си полицаите негативна енергия през това време, след което да я излее тая негативна енергия върху нормалните, разумни хора, отишли да протестират там?
Сергей Станишев: Аз не съм специалист в това, как се организира митинг или охрана на митинг. Но има няколко принципа. Първо, МВР направи, според мен, възможното, да не се стигне до сблъсък. Но има някаква мярка и някаква граница. Второ, предупреждаваха от МВР и от ДАНС, в това число организаторите, че има риск да се появят ултраси, които да възседнат митинга и да го ескалират. И целта беше, според мен, да се пролее кръв, на тези хора, които искаха сблъсък. И те са предупреждавани, и Столична община е предупреждавана. Нищо не се направи. Аз дори четох изказване на един от студентските лидери, е какво като има ултраси, те са добри момчета, ще организират охраната на митинга едва ли не. Това е абсурдно, защото когато се прави протест, има и задължения за спазване на реда. 

Водещ:
Господин премиер, добре, чудесно. Предупреждават ни медиите, че ще има такова нещо, такъв сценарий, и той се случва, сценарият. Говорим за самото събитие там.
Сергей Станишев: Аз много ясно казах, ако има пострадали граждани, които нямат общо с...

Водещ:
След като тези момчета абсолютно провокативно бият полицаи по каските, как е възможно полицията да не реагира? А след това, като им се даде заповед,...
Сергей Станишев: Полицията направи всичко възможно да се сдържа. 

Водещ:
... вместо да съобщят на хората, че е прекратен митингът, и да ги избутат...
Сергей Станишев: Полицията се стремеше максимално да се сдържа, за да не кажат ето, полицаите бият. Обаче дойдоха данни, в това число и в Столична община, че има бомба, имаше такава заплаха, издаде се заповед на кмета и тогава полицията започна да изпълнява съответната заповед. 

Водещ:
Истината е, че и този протест беше по безподобен начин окървавен...
Сергей Станишев: За съжаление.

Водещ:
Обаче трябва да спрем по програмни съображения и ще финализираме след малко предаването.
Сергей Станишев: За съжаление, защото имаше хора, които искаха да постигнат това, да се пролее кръв, да се качат около протеста, да постигнат този резултат и аз задавам въпроса и очаквам от МВР и прокуратурата, и от българските медии да направят своите разследвания кой е раздавал пари на ултрасите, кой е ходил, нали, е казвал при фенклубовете ето ти еди-колко си пари, трябва да свършим услуга. Знаете какви имена се споменаваха. 

Водещ:
Защо медиите трябва да вършат работата на разследващите?
Сергей Станишев: И трябва да отговорят кое е това име и кой стои зад него. 

Водещ:
Още версии на отговора след паузата... Вие сте със „Сеизмограф” по БТВ. Тази събота, в разгара на гражданските протести и газовата криза, ни гостува сам премиерът Сергей Станишев. Имаме още няколко минути, за да финализираме този разговор и дискусията със зрителите, която между другото, тече по-оживено зад кадър, което е много симптоматично за манталитета на българина, тъй като...
Сергей Станишев: Много обичаме на маса, в приятелски кръг да се говори.

Водещ:
... донякъде, заради по-обстоятелствените отговори на премиера, донякъде заради вашата плахост, нямахме възможност за много въпроси. Сега аз искам микрофонът да мине през тези, които имат въпроси, за да ви чуем, само въпросите, за да чуем,че имате въпроси и искате да ги зададете. За отговорите няма да има време, но оттук насетне, ако оцелее Кабинетът, да се надяваме, че с действията си ще отговори. Вие?

Зрител:
Бих искал да попитам само какво мислите по въпроса за евентуално преминаване от пропорционална към мажоритарна избирателна система. 

Водещ:
Така. Нека да натрупаме и други въпроси. Отгоре, вие казахте, че имате. Просто искам да чуя въпросите ви. 

Зрител:
Моя въпрос аз го зададох в паузата, за валутния борд, за фиксинга, евентуална девалвация на лева спрямо еврото. 

Сергей Станишев:
Не, не.

Водещ:
Еднозначен отговор. От тази страна? Вие?

Зрител:
Кога ще се засили контролът в „Студентски град” и кога студентите ще могат да живеят по-спокойно?

Водещ:
Така. Други въпроси? Вие имахте някакъв въпрос отгоре? Или не? Добре. Нека да спрем дотук, тъй като има още...
Сергей Станишев: За системата. 

Водещ:
Няма време за това, господин премиер.
Сергей Станишев: Няма идеална система. Но БСП е единствената партия, която в момента е предложила промени в закона за вкарване на мажоритарен елемент, избиране на определен брой от депутатите чрез мажоритарни избори, освен пропорционалната система. Валутният борд. Много важно. Нали затова трупахме резерва на държавата, за да гарантираме стабилността на курса на лева. Защото и спестяванията на хората... Категорично, всичко ще направим, няма да има девалвация на българския лев.

Водещ:
Добре.
Сергей Станишев: Затова имаме тези резерви, които са необходими. За „Студентски град”. Полицията вече е засилила присъствието си там. И министър Миков се срещна със студентите, уточниха се за допълнителни неща. Тази година ще се строи нова сграда на Седмо РПУ именно в „Студентски град”. 

Водещ:
Смятате ли вследствие на тази криза да искате оставки на министри и при какви обстоятелства бихте подали собствената си оставка, както искат гражданите, протестиращи пред парламента?
Сергей Станишев: Първо, всеки министър трябва винаги да е готов, да носи оставката си в джоба. Това е част от политиката, едно от условията.

Водещ:
Министър Миков остава ли на поста?
Сергей Станишев: Министър Миков остава на поста, министър Петър Димитров остава на поста. Показаха се достатъчно компетентни и организирани в тази ситуация. И мога да кажа съвсем отговорно, българската държава се оказа на място при тази газова криза, безпрецедентна. 

Водещ:
При какви обстоятелства бихте подали собствената си оставка?
Сергей Станишев: Ако почувствам, че няма достатъчно доверие.

Водещ:
Ще изкара ли Кабинетът и Тройната коалиция мандата си?
Сергей Станишев: Според мен, да. Иначе би било по-лошо за страната, защото без ефективни институции, без силна власт в условия на икономическа криза никакъв план икономически не може да се реализира. А това правителство има такъв план. 

Водещ:
Ако все пак стигнем до предсрочни избори, какво печели и какво губи България?
Сергей Станишев: България влиза в по-голяма нестабилност и се получава по-голям хаос и икономическите негативни ефекти ще се усетят много повече от всеки един български гражданин. 

Водещ:
И последен въпрос, няма ли поне да приемете това разумно предложение на един от вашите коалиционни партньори, НДСВ, подкрепено вчера от интелектуалци, както и на дясната опозиция, изборите да бъдат изтеглени по-рано, да кажем в началото на юни, и да бъдат в един ден, парламентарните и за евродепутати?
Сергей Станишев: Трябва да се преценят всички за и против този факт. Искам само едно нещо да кажа. Няма идеални избори, но темата и тезата, че трябва да ги направим на една дата, избори, които са съвсем различни по съдържание, заради това, че колкото струват тези избори, едни избори струват колкото един километър, приблизително, от Южната дъга на софийското Околовръстно шосе. Цената на 1 км от тази дъга е 16 милиона лева. Едни избори струват около 20 милиона лева. 

Водещ:
По-добре още един км от дъгата. Добре. Благодаря ви, господин Станишев.
Сергей Станишев: С демокрацията шега не бива, госпожо... Демокрацията е скъпо удоволствие. 

Водещ:
Премиерът Сергей Станишев, гост на „Сеизмограф” в края на една доста напрегната за управляващите седмица.
http://www.focus-news.net/?id=f11110


Тагове:   оцелее,


Гласувай:
0



1. анонимен - Изпускате :
17.01.2009 22:28
Водещ : Г-н Станишев,
на телефона е г-н Жан Виденов.
Сергей Станишев: С това шега не бива, госпожо... Това ще е най-скъпото Ви удоволствие.
Разбраха.
Затвориха телефона.
Срещата приключи.
Ще има газ от Гърция.
цитирай
2. reporter - Газ, за съжаление, няма да има, дори ...
17.01.2009 22:30
Газ, за съжаление, няма да има, дори да се намеси самият Жан Виденов. Горката бг индустрия, която беше започнала горе-долу да работи.
цитирай
3. анонимен - Който не целува на Царя ръката, ще целува на бсп мечтата !
18.01.2009 00:02
Индустрията спря да се развива не вчера , а в деня след изборите.
И когато се признае точната дата на започване на кризата, ще може да се прогнозира края й.
Това ще е.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997615
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031