Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2009 22:28 - Соня Колтуклиева: Вероятно Сашо Дончев вече не е любимец на Москва!
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 2302 Коментари: 0 Гласове:
0



Соня Колтуклиева е единствената българска журналистка, която пробива и прави тв филм в сърцевината на империята "Газпром" с личното разрешение на газовия император Рем Вяхирев. Само нейната камера е заснела строго секретния обект, от който тръгва тръбата на "Син поток" по дъното на морето към Турция. Колтуклиева е от малкото журналисти, допуснати в цитаделата на "Газпром", откъдето се командва кранчето за пускане на газа към Европа и откъдето спряха топлината към България.

image Сашо Дончев 


- Вие контактувате с най-богатите българи. Според тях Сашо Дончев не дере ли кожите на данъкоплатците чрез “Овъргаз”? Печелел безбожно от руския газ?
- И аз съм чувала да се оплакват бизнесмени, че Сашо Дончев се възползва от благоприятното си положение и

инкасира неприлично високи печалби.

В днешно време, когато светът се върна към приемливите норми на печалба, ще трябва държавата и държавните дружества да преразгледат отношенията си с привилегированите бизнесмени. Един от бившите членове на Г-13 ми каза, че Сашо Дончев е от онези бизнесмени, които вървят след победителите. Според него

българският газов крал дори е предал навремето Илия Павлов

(негов бизнеспартньор), за да си подобри отношенията с премиера Иван Костов. И сега не било морално Дончев да се възползва максимално от привилегированото си положение, предоставено му от държавата, и да критикува същата тази държава за газовата криза. Този мой приятел, който се оплаква от Дончев, има домове у нас и в Западна Европа. "Не е приемливо тук да плащам за доставката на газ повече, отколкото в Германия. За една къща от 300 кв.м в Банкя

сметката ми е 1400 лева, от които "Овъргаз" си слага в джоба 1200 лева!!!.",

казва той. Не знам дали са му точни сметките, но е истина, че отоплението на българина е рекордно скъпо. Моята дъщеря учеше в Гърция, от 2 години е в Лондон. Винаги е плащала за парно там по-малко, отколкото за софийския ни апартамент.

- Седмичник писа, че Илия Павлов е запознал Сашо Дончев с Рем Вяхирев, бившия шеф на "Газпром". Илия Павлов ли въведе Дончев в големия газов бизнес?
- Беше тъкмо обратното! Сашо Дончев е следвал в Съветския съюз заедно с Юрий, любимия син на Рем Вяхирев. Аз се запознах с него в Москва, в една прекрасна старинна къща на крайбрежната улица на Москва река до паметника на Петър Велики, в която се намираше офисът на "Газпром експорт".
Истината е, че Илия Павлов и Сашо Дончев бяха бизнеспартньори по едно време. Истината е, че Сашо Дончев е влизал като у дома си в кабинета на Рем Вяхирев много преди Илия Павлов и Радослав Ненов изобщо да са чували за Вяхирев.
Първият човек, който установи бизнесотношения с “Газпром”, беше Ангел Първанов. След като подписа договор с “Газпром”, Първанов за отрицателно време стана мултимилионер. Руснаците имаха доверие на Първанов, защото той вече беше работил в Русия, те го приемаха за свой човек. Илия Павлов опита да се намеси в газовия бизнес и дори успя за известно време, защото омагьоса Рем Вяхирев. Илия коткаше Вяхирев, правеше му скъпи подаръци, знаеше любимата му водка, любимата му ракия. А

Рем Вяхирев много обичаше българска ракия,

много обичаше луксозния живот и пачангата. И в очите на безспорния газов крал за всички времена Рем Вяхирев Илия успя за известно време да застане на входа и на изхода на газовата тръба, но това не продължи дълго.
Това не е бизнес за случайни хора, не е за гешефтари и печалбари. Това е бизнес за сериозни хора, които са бегачи на дълги разстояния. Трябва да си в състояние да вдигаш поглед от собствения си пъп. Нещо, което знам, че Сашо Дончев умее.

- Как обаче Илия Павлов стана сърдечен приятел на безспорния газов крал Рем Вяхирев?
- Илия отиде в “Газпром” като бизнеспартньор на Сашо Дончев. Вероятно Сашо го се светнал колко много пари има в газа, а Илия, лека му пръст, беше като акула. Павлов беше царят на лесните и бързи пари. Там, където види, че другите са направили път, той отива, за да ги прецака. Така правеше непрекъснато. После пък взеха да се надцакват с Емил Кюлев. Това разтури Г-13.
90-а година, когато Сашо Дончев тръгна да събира капитали - били са му необходими няколко милиона долара, за да се създаде “Овъргаз” и да се направи партньорство с “Газпром”, той е ходил при някой от тогавашните богаташи. Само “Мултигруп”, която беше адски силна по това време, е откликнала. Тогава Сашо е завел Илия Павлов и Радослав в Москва, за да видят руснаците кои са източниците на парите, кои са партньорите. Това е истината.

- Защо в един момент “Газпром” почна да застрашава руската държава?
- Защото Рем Вяхрев започна да се изживява като едноличен господар и да се държи като че ли “Газпром” е негова наследствена собственост. Той всъщност е започнал да работи от най-ниското равнище в “Газпром”. Когато дойде на власт Путин, той скръцна със зъби. Каза: "Това повече не може да продължава. “Газпром” е собственост на руската държава." И сложи всичко на мястото си. Ако си спомняте, навремето имаше светски хроники, сензационни жълти новини, свързани с живота на Рем Вяхирев – колко пари има, как живее синът му. Той беше направил сина си шеф на "Газпромекспорт". Обаче синът му всъщност само се ветрееше с частния самолет на “Газпром” по света, цялата работа се вършеше от Зайцев, един истински английски бизнесмен. Той въртеше газовия бизнес, но формално синът на Рем Вяхирев беше шеф на "Газпромекспорт". Тогава Рем Вяхирев се държеше като цар Крез, като газов император.

Путин обаче сложи на този пост един хитър руски евреин - Алексей Милер,

който се пази от камери, от изявления, от свързването му с лукс и с разкош, който се държи така, сякаш разчита само на едната заплата. "Газпром" се превърна в една консервативна, неизлъчваща жълти новини фирма, която е тотално подчинена на Путин. Газпром имат телевизия, вестници, радиостанции. Моят филм беше излъчен по тяхната телевизия. Те са една истински модерна фирма със западно мислене.
През 1999 г., по време на поредното разГАЗиране на българо-руските отношения, аз тръгнах да правя телевизионен филм за БНТ. Ако не беше протекцията на Сашо Дончев, нямаше да ме пуснат да припаря дори до портала на Изумрудения дворец. Допуснаха ме, защото Рем Вяхирев лично подписа разпореждането да снимам в щаб-квартирата на газовия гигант - там, където положиха от руска страна началото на тръбата на проекта "Голубой поток". Нека припомня, че след лютата битка между правителството на Иван Костов и ръководството на "Газпром" за транзитирането на руски газ до Турция - най-важният европейски пазар за руснаците - с помощта на уникална италианска техника на концерна ЕНИ беше прокарана тръба по черноморското дъно, която излезе на турска територия. Докато хората на Рем Вяхирев ме развеждаха из Русия, разбрах едно - тази неподражаема държава се управлява от Кремъл и "Газпром". Видях резиденции и имения, на които биха завидели Бил Гейтс и Доналд Тръмп. За разлика от непреодолимия хаос и нестабилност в руската държава в "Газпром" всички се подчиняваха на желязна дисциплина. Но пък и ползваха несравними облаги. Докато в нормален ресторант в Москва един обяд за двама излизаше стотина долара, в луксозния ресторант в "Изумрудения дворец" служителите се хранеха за 20 долара. В хранителния магазин кутия хайвер от белуга беше на цена, на която в някой лондонски клуб няма да ти позволят дори да го помиришеш. Спомням си, че най-скъпото нещо в бутиците в затворения комплекс на “Газпром” бяха

обувките, проектирани от Алла Пугачова, те се харчеха тогава по 200-300 долара.

Аз имах привилегията да живея в шикарния газпромовски хотел напълно безплатно, обслужването беше като по учебник. На средния мениджмънт на "Газпром" се предоставяха невъобразимо просторни за московските стандарти жилища с висящи градини, супермодерно оборудване и непробиваема охрана. Рем Иванович не забравяше и обикновените труженици. В Подмосковието беше построен невероятен град - с еднофамилни жилища като извадени от проспект на фирма за имоти във Флорида. В детската градина и училището имаше музикални стаи, фитнес салони и басейни, всяко дете разполагаше с компютър. Говоря ви за преди 10 години! С моят оператор Боян снимахме църковен приют за деца на наркомани и алкохолици. Ужасно сравнение, между тези деца стоеше един цял век!
Аз съм от малкото световни журналисти, допускани до цитаделата на "Газпром" – Централното производствено диспечерско управление. То е охранявано по-строго и от спалнята на американския президент. Та тогава там ми казаха, че това е мястото, от което се спира кранчето на газа на всяка страна, включително и България, но това не е ставало, няма и да стане. Не познаха!

- Промени ли се отношението към България при смяната на караула в "Газпром"?
- При Рем Вяхирев беше друга атмосферата. Двама от тримата най-силни в "Газпром" ми разказваха сърцераздирателни истории, свързани с България - единият се влюбил за първи път в "Слънчев бряг", другият се напил за първи път в "Златни пясъци"... Самият Вяхирев беше голям любител на българската ракия и много се радваше на подарък нова българска ракия. Спомням си, че аз му занесох "Симеон", в една красива матирана бутилка, и той я оцени високо. Това беше сантиментално, романтично и различно поколение. Илия Павлов превзе Рем Вяхирев, защото много го сайдисваше. Канеше го в луксозния си американски дом в предградието "Виена" на столицата Вашингтон,

стоеше му диван-чапраз, демонстрираше му възхищение и вярност.

Батюшка Вяхирев обичаше всичко това. Самият той беше мултимилионер, първият руснак, попаднал в класацията на Forbs на стоте най-богати хора на планетата. Личното му богатство се изчисляваше на 3 милиарда долара. През 1997 г. "Газпром" влезе за първи път в класацията на Fortune като лидер по размер на капитала и на 146-о място между най-големите компании в света. Теоретичната стойност на "Газпром" тогава беше пресметната на 250 милиарда швейцарски франка.

Андрей Луканов и Илия Павлов замислиха проекта "Топенерджи" като най-лесния и бърз начин да станат милиардери.

Но премиерът Жан Виденов, който имаше непоносимост към Карлович, не допусна това да се случи. Той побеснял, когато половин час преди срещата му с руския премиер Виктор Черномирдин, близък приятел и съратник на Рем Вяхирев до ден-днешен, в резиденция "Бояна" вицепремиерът Кирил Цочев му поднесъл папката с документите, които официално ще се подписват и за които Жан знаел предварително. Но между тях той видял решението за създаване на "Топенерджи" и отсякъл нещо в смисъл: "Само през трупа ми!".
Първата газова война в България избухна, когато при премиера Беров се взе решение вместо

Русия да ни изплаща дълга си от строителните работи на "Главбулгарстрой" на руска територия, да ни се издължава с газ.

И Илия Павлов да е посредник за част от количествата газ. Следващата война избухна при премиера Иван Костов, който посичаше Илия Павлов по всякакъв повод и случай. Когато правителството на СДС се опъна на "Газпром", Рем Вяхирев произнесе фундаменталната реплика: "Глупаците идват и си отиват, "Газпром" остава!"
Сашо Дончев и Рем Вяхирев са една зодия - Дева. Но Алексей Милер, новият властелин на "Газпром", е съвсем друга зодия. И Сашо Дончев вече не е любимецът на Москва. Но и друг още не се е появил. Не е проста работа. Сашо Дончев е най-големият в българската газова индустрия и трудно ще го измести някой скоро.

- Какво предизвика газовата криза според вас?
- Владимир Путин повече от всеки друг руски държавник разбира, че газът е политика,

газът е оръжие. И го използва, без да му мигне окото.

Псуват Путин в България, псуват го в Европа, но той е безпардонен и безкомпромисен. Шефовете на "Газпром" козируват пред Путин. За разлика от Рем Вяхирев, който накара президента Елцин да разкара премиера Кириленко, когато той поиска "Газпром" да се издължи до стотинка към държавната хазна. Имаше една много смешна сценка. По време на официалната церемония по посрещането на руския президент от крал Густав в Стокхолм изведнъж Борис Елцин зарязва монарха, сграбчва Вяхирев за рамо, дръпва вицепремиера Немцов за ръка и им се развиква: "Веднага да се разберете вие двамата!" Тогава става въпрос за дълг от 660 милиона долара от данъци. Такова поведение при Путин стана невъзможно. Спомням си, че през 2005 г. се срещнах с бившия заместник-финансов министър Гати ал Джибури в Женева, където той беше финансов директор на "Литаско", търговско дружество на "Лукойл". Босът на петролния гигант му звъннал веднъж през нощта и му казал: "Спешно изплати няколкостотин милиона на държавната хазна в Москва и не задавай никакви въпроси, не трябва да дължим нито рубла данъци..." - това отсякъл Вагит Алекперов. Така че и в Русия отмина "славното" време, когато един тост с "Руски стандарт" означаваше много повече от всяко междудържавно споразумение.

- Защо България е най-потърпевша от руско-украинската газова война?
- Приятел ми разказа как неговият италиански партньор от газовия бизнес му се присмял, че българите сме най-големите нещастници в Европа. Западняците така ни и показваха по телевизиите си - премръзнали и мизерни. Според него две са причините: хранилищата в Чирен и край Галата църцорят, вместо да текат пълноценно, защото няма подходяща инсталация. Корпоративните потребители не държат запаси в алтернативно гориво.
Имам една молба към Сергей Станишев: "Моля Ви, г-н премиер, скрийте министър Петър Димитров поне за малко. Не стига че по улиците е кално, в къщите е студено, ами и неговите нелепици в добавка, ще ни докарат до масова нервна криза!"
Нека да правим разлика - сега не става дума за газова война между България и Русия. Това е политическа криза на отношенията между Русия и Украйна. Още преди десетина години руснаците започнаха да предупреждават украинците, че не могат безнаказано да източват газовата тръба, трябва да си плащат задълженията. Дори изпратиха Виктор Черномирдин посланик на Русия в Киев. Прощаваха на предишния президент, но не искат да дават аванта на сегашния и особено на съдената в Русия Юлия Тимошенко. Макар и доста смразяващ, този случай наистина е повод да се дискутира сериозно отсъствието на българска енергийна стратегия. Тези дни се изляха потоци от словоблудства. Мрачната ситуация дойде дюшеш на кмета Бойко Борисов за пореден път да наплюе премиера Станишев и да обвини правителството в некадърност. Без да съм фенка на това правителство, ще призова софийския кмет да вземе да почисти улиците на най-мръсния и задръстен град в Европа, вместо да се прави на Спасител на нацията.

- Какво очаквате да се случи?
- Приближен на премиера ми каза, че драмата най-вероятно ще приключи на 14 януари. Тази газова криза е политическа и тя ще се преодолее, някой ще се предаде, друг ще триумфира и това най-вероятно ще бъде отново Путин. Но я си помислете, ако стане тежка авария, пак посред зима. Какво правим тогава?

- Сашо Дончев и синовете му се движили с яка охрана след опит за атентат? Какво знаете вие?
- Не съм чувала за подобно нещо. Знам, че учиха в Америка, бяха скромни момчета. Майката е полякиня. Не съм чувала да се движат с охрана. Абсолютно съм убедена, че му съчиняват атентати на Сашо Дончев...
http://www.blitz.bg/index.php?article=9210#comments


Тагове:   москва,   Любимец,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13047424
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930