Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2009 13:07 - Има ли заплаха за националната сигурност от газовата криза?
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 502 Коментари: 0 Гласове:
0



Минчо Спасов, председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в предаването  „Неделя 150” на БНР

Водещ:
Добър ден сега пак от Варна на председателя на вътрешната комисия Минчо Спасов.
Минчо Спасов: Добър ден, господин Конакчиев.

Водещ:
Господин Спасов, виждате ли заплаха за националната сигурност от газовата криза?
Минчо Спасов: Предполагам, че всички виждат, че газовата и енергийната сигурност са неделим елемент от нашата национална сигурност. И това няма нужда от доказване. Въпросът е дали предприетите мерки, предложените мерки са адекватни на истинските нужди за решаване на кризата.

Водещ:
Вашият отговор? Адекватни ли са?
Минчо Спасов: Моят отговор е, че трябва да задам един въпрос: дали газ и ток са едно и също. Очевидно не. Защото ние получихме звучен шамар от Русия, Путин не изпълни своите задължения по договора, но това значи ли, че ние трябва да ударим шамар на Европа, която се явява невиновната страна?

Водещ:
Вече говорите за 3-ти и 4-ти блок на атомната централа.
Минчо Спасов: Именно. Това недопустимо смесване между газ и ток е доста странно. Защото, съгласете се, че химическите заводи не могат да работят с ток. Съгласете се, че, при условие, че ние произвеждаме на час, извинявайте, потребяваме 600 мегавата на час, изнасяме 600 мегавата на час и имаме 200 мегавата резерв, каква нужда имаме ние от ток? Ние просто не съм сигурен дали ще имаме и пазар, осигурен, след като...

Водещ:
Балканите ми се струва, че има, господин Спасов.
Минчо Спасов: Дай Боже, да има, разбира се.

Водещ:
Но все пак всичко е въпрос на пари. Губим вече стотици милиони. Поне 200 млн. сме загубили от началото на газовата криза, откакто спряха кранчето. Но те сигурно ще бъдат доста повече.
Минчо Спасов: Така е. И аз съм притеснен, от това, че ние не вземаме никакви мерки за компенсиране и обезпечаване на нашите фирми, които пострадаха от кризата. Защото, знаете, че имаме посредник в сделката. Договорът с посредника, за газ, е сключен от добри юристи.

Водещ:
Е казвате, посредникът е „Овергаз”, нали?
Минчо Спасов: Именно, да.

Водещ:
Има и други още.
Минчо Спасов: Юристите на „Овергаз” и на другите посредници са направили така договора, че има един мек срок от три месеца, в които биха могли да наваксат с доставките и така да намалят своята отговорност или да я избегнат въобще. И тогава ще се окаже, че всички пострадали ще се ангажират да търсят отговорност от „Булгаргаз”, която е българско държавно дружество. Това българско държавно дружество ще може да изплати тези обезщетения само от нашия бюджет, т.е. от пенсиите и от заплатите.

Водещ:
Добре, като казвате бюджет, днешните вестници ви цитират за тези 600 млн., дадени за модернизацията на 3-ти и 4-ти блок на атомната централа. И някак си, извадено ли е от контекста или сте го казали, че ние ще трябва да ги връщаме от бюджета тези 600 млн.?
Минчо Спасов: Вижте, пак има смесване на текстовете. В това, което се прокрадна в идеите на президента, беше да използваме чл. 36 и да пуснем временно 3-ти и 4-ти блок или може би само единия от тях, защото за другия нямаме гориво. Но това може да се случи само до края на тази година. Не повече от това.

Водещ:
До края на 2009.
Минчо Спасов: Точно така, защото тогава изтича клаузата. А това, което се внушава на българите от всички е, че тези блокове, когато бъдат пуснати, ще работят още 10-15 години. но това просто не е така и ние трябва да го...

Водещ:
Вие сте добре запознати. Казвате, че блоковете биха могли само до края на тази година.
Минчо Спасов: Юридически, аз съм юрист и чета текста, за да бъдат пуснати и по-нататък да работят, трябва да се промени друг текст от договора, който ни задължава да ги спрем. И по силата на онзи текст, който ни задължава да ги спрем, ние сме получили вече 600 млн. евро. Но това са пари, забележете, на европейските данъкоплатци. И европейският данъкоплатец не е толкова, как да кажа...

Водещ:
Ларж?
Минчо Спасов: ... безгрижен и ларж, както българският. Помните, че при злоупотребите със САПАРД ОЛАФ дойдоха и потърсиха европейските пари, почукаха на вратата на президентския спонсор. Така че аз съм сигурен, че Европа, ако ние се отметнем от текста, затварящ блоковете, който е свързан с тези 600 млн. евро. Европа няма да остане безучастна за милионите на европейския данъкоплатец.

Водещ:
Все пак ние имаме такъв текст, Словакия нямат.
Минчо Спасов: Не, те също имат, но за тях срокът вече изтече, тригодишният срок.

Водещ:
Точно така беше, да, вие сте прав. Сега, мисля, че донякъде изяснихте питанката – въпроса за тези 600 млн. И то е свързано и донякъде с това, че те биха могли да работят – 3-ти и 4-ти или само 3-ти, до края на 2009. Ако искаме да работят след 2009, трябва, то може би е по-трудно от поправка в Конституцията, да поправим договора с ЕС. Така ли?
Минчо Спасов: Доста по-трудно ще е от поправка в Конституцията, защото ще трябва да мине два етапа. Първо, през Европейската комисия, която тогава не се знае в какъв състав ще е, и второ, през одобрение на всички 26 останали държави, която ми се струва, че вероятността за мен е 1 или 2%. Но нещо по-важно има дори от тези икономически категории. По-важното се свързано с нашата национална сигурност. Ако ние отворим 3-ти и 4-ти блок, ние още по-тясно стягаме зависимостта си от Русия, защото гориво за 3-ти и 4-ти блок можем да получим само от Москва. Истинският изход за електроенергетиката ни е строежът на АЕЦ „Белене”, който ще може да работи с гориво от Канада, Франция, включително Русия, но там ще има свободната конкуренция, там ще има диверсификация. Това е истинският път.

Водещ:
Не знам, но в АЕЦ „Белене” и в АЕЦ „Козлодуй” няма природен газ. Разнообразяването на получаването на природния газ откъде го виждате? Иран, Турция, къде?
Минчо Спасов: Турция няма природен газ.

Водещ:
Малко има.
Минчо Спасов: Но той е недостатъчен и за нея самата. Ами оттам, където беше заложено да се пълни тръбата „Набуко”. И аз съм сигурен, че ще има новини в тази насока скоро, защото това, което част от привържениците на едностранното ни обвързване с Русия твърдяха, че за „Набуко” няма газ, може би няма да се окаже точно така.

Водещ:
Казвате, че ще има газ за „Набуко”?
Минчо Спасов: Миналата година с председателя на външната комисия Соломон Паси посетихме Техеран, направихме преговори по тая тема, аз лично съм председател на групата за приятелство с Иран, и получихме доста обнадеждаващ резултат, който трябва да се материализира чрез задълбочаване на връзките и на парламентарно и на правителствено ниво, ако щете и на президентско ниво, и сме дали съответните сигнали. 

Водещ:
Друг въпрос – протестите. Те са най-разнообразни, различни, от различни съсловия, браншове, не само студентски, разбира се. Не са ли заплаха за националната ни сигурност? Ще разглеждате ли този проблем във вътрешната комисия? Ще каните ли някой там?
Минчо Спасов: В четвъртък предстои събиране на вътрешната комисия, на което съм поканил министър Миков и това ще бъде една от темите, които ще дискутираме. Аз отсега искам да кажа, че действията на МВР разбира се, че ще бъдат разгледани и от комисията, но ако има оплаквания,използвам вашия ефир, ако има пострадали граждани, ако има хора, които смятат, че са били неправилно третирани от полицията, нека да се обърнат към комисията, ако не са намерили отзив при полицейските проверки, които ни трябвало да минат при такива инциденти.

Водещ:
Как да се обърнат към комисията?
Минчо Спасов: Ами с една жалба, придружена от доказателства. Защото там имаше повече от 30-40 камери и всяка стъпка на протестиращите и на полицаите е документирана поне от 5 камери. Така че ние сме готови да разгледаме всяко оплакване за неправилно употребена полицейска сила, защото аз лично наблюдавах сблъсъците и имаше много случаи на правилно употребена полицейска сила. Имаше случаи, когато хулиганстващи младежи нападаха полицаи, които стояха зад заграждението с палки и с кори на лактите, с боксове и т.н.

Водещ:
Тези младежи, ултраси, нали така им викат?
Минчо Спасов: Може би така им викат.

Водещ:
Фенове на отбори. Но те били познати на полицията. С други думи, да, пак да кажем, че вие призовавате гражданите, ако имат оплаквания, да се обърнат към вътрешната комисия, вашата комисия в парламента. И ще имате среща с министъра на вътрешните работи.
Минчо Спасов: Да. И тя ще бъде и с по-широка тема. Ще разгледаме как върви реформата в МВР, защото не върви много добре.

Водещ:
И там има протести.
Минчо Спасов: Именно.

Водещ:
Те заплашват ли националната ни сигурност?
Минчо Спасов: МВР е основният инструмент за вътрешната сигурност на държавата и аз лично съм доста разтревожен. Предполагам, че и министърът е разтревожен от това, което се случва в МВР...

Водещ:
Ще го чуем по-късно в студиото на „Хоризонт”.
Минчо Спасов: ... и би трябвало да действаме смело, за да разгледаме исканията на полицаите и да търсим начин за тяхното решаване. Аз си позволих да дам няколко идеи на министъра, включително увеличаване на тяхното заплащане, чрез редуциране на броя им, намаляване на броя, защото глобално погледнато като цифри ние имаме една от най-високите цифри полицаи на глава от населението.

Водещ:
60 хил. мисля, че беше.
Минчо Спасов: 63 хил. Ние имаме също така и един от най-големите проценти от БВП, който заделяме за правосъдие и вътрешен ред – 2,2%, доколкото си спомням. Т.е. пари по принцип има, но те не се разходват ефективно. 

Водещ:
Благодаря ви. Минчо Спасов, председател на вътрешната комисия.
http://www.focus-news.net/?id=f11112


Тагове:   криза,   националната,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13024387
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930