Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2009 19:32 - Москва ни праща за компенсации в Киев, “Булгаргаз“ ще инвестира в добив
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 494 Коментари: 0 Гласове:
0



България ще предяви претенциите си за щетите от газовата криза към доставчиците на газ, независимо, че в "Булгаргаз" са получени няколко писма от "Газпром", в които се посочва вината на Украйна за преустановения транзит и се препоръчва всякакви претенции да бъдат насочвани към Киев.

Доставчиците, с които българското газово дружество има договори, са “Овергаз Инк“, “Газпром експорт“ и “Винтерсхал“ - и тримата контролирани от “Газпром“.

Още на третия ден от кризата, започнала на 1 януари, но стигнала до фактическо спиране на доставките за България на 6 януари, "Булгаргаз" е поискал компенсации от единия доставчик, защото договорът позволявал това, информира във вторник шефът на държавната газова компания Димитър Гогов. Той не пожела да уточни името на фирмата и исканите обезщетения.

Една от възможностите за компенсации на “Булгаргаз“, записана в договорите от 2006 г., е доставчикът да подаде неосигурените количества и да пусне допълнителни, за които българската компания ще плати по-ниски с 8 на сто цени, каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Все още не може да се каже за какви обеми става въпрос, каза шефът на “Булгартрансгаз“ Ангел Семерджиев.

Гогов допълни, че крайните претендирани обеми ще зависят и от качеството на подаваното в първите дни от възстановяването на доставките гориво. Възможно е в него да има много примеси, тъй като информациите са, че Украйна запълва транзитната си мрежа с вътрешните си количества, каза Гогов.

За 15-те дни спрени доставки става въпрос за около 180 млн. куб. м недоставено гориво, ако се приеме за отправна точка дневното потребление от 12 млн. куб. м преди спирането на кранчето.

Според шефа на "Булгаргаз" не е ясно дали руснаците ще се съгласят да преговарят за пряк договор, но за нови цени надали може да става въпрос. По думите му ще се коментира само формулата за определянето на тарифата, която е от 1998 г. и вероятно някои компоненти ще се променят.

След срещата си в Москва с руския премиер Владимир Путин, българският министър-председател Сергей Станишев заяви, че е повдигнал въпроса с минаването към пряк договор с “Газпром“ и отпадане на посредниците. Не бе съобщено как Путин е реагирал на това.

В очакване на руски газ, снабдяването е от Гърция

Часове след като нови 10-годишни споразумения между Москва и Киев увенчаха края на газовата война, "Газпром" съобщи във вторник, че подаването на газ през Украйна от станция "Суджа" е започнало в 9.05 ч българско време и доставките вече стигнали до някои европейски страни. Кога газът ще пристигне в България зависи от налягането и подаваните количества през Украйна, при нормални условия необходимото време е 24 часа, каза изпълнителният директор на “Булгартрансгаз“ Ангел Семерджиев след посещение на премиера Сергей Станишев в Централното диспечерско управление на газовия оператор в София.

Станишев видя онлайн състоянието на газопреносната система на страната и транзитната мрежа, както и постъпването на стартиралите ден по-рано доставки от Гърция.

България ще продължи да внася газ от Гърция, договорен и тръгнал в понеделник, точно когато Москва и Киев разрешиха двустранния си конфликт, в резултат на който страната ни се оказа най-потърпевша заради пълната си зависимост от един доставчик и едно трасе.

Ще внасяме газ от Гърция до реалното постъпване на руското гориво от станцията Исакча на българо-румънската граница. Ще се състоят и планираните от миналата седмица разговори с Анкара за внос на втечтен газ и през транзитната тръба към Турция .

Изпълнителният директор на “Булгаргаз“ Димитър Гогов ще разговаря в сряда с представители на турската компанията БОТАШ по въпроса, съобщи Станишев.

Гогов уточни, че може и да не се стигне до внос на планираните 500 хил. куб. м от Турция, но целта е принципно споразумение с Анкара за такава възможност при нужда.

Вътрешен добив

За да не изпада отново държавата в кризисна ситуация като тази със спрените руски доставки през Украйна, “Булгартрансгаз“ и “Булгаргаз“ ще си преразгледат инвестиционните програми. “Булгаргаз“ ще поиска от принципала си “Българския енергиен холдинг“ съгласие да инвестира в добив, каза пред журналисти Димитър Гогов. По думите му възможностите в тази насока са големи, но ще бъдат обявени на по-късен етап.

През изминалите две седмици без руски газ управляващите бяха неведнъж критикувани, включително от свои депутати, че не се използва потенциала на възможните местни източници, които стоят непроучени и неразработени. Възможно е “Булгаргаз“ да поиска именно потенциални местни находища за проучване и добив.

Страната ни обаче има и принципни споразумения с Египет и Азебрайджан за допускане на “Булгаргаз“ до проучване и търсене на нефт и газ на техни територии.

Предплатени 10 млн. куб. м газ от Гърция

От понеделник следобед, когато тръгна газът от Гърция, досега у нас са постъпили над 1.7 млн. куб. м, каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Доставките ще спрат, когато в тръбата, която е еднопосочна, започнат да постъпват количества от Исакча, допълни той.

Доставките от Гърция бяха договорени за период от седем дни с възможности за удължаване или прекратяване. По думите на Гогов страната ни е предплатила 10 млн. куб. м за срок от четири дни.

Ако обаче в сряда на българска територия започне до постъпва руски газ, не е ясно какво се случва с предплатените до четвъртък включително обеми.

Така и не беше обявена цената на сделката, като Гогов обясни, че тарифите са по-високи от тези на “Газпром“, но плащането е поносимо за “Булгаргаз“. И Станишев, и Димитров заявиха, че цената няма значение, важното било, че са осигурени допълнителни количества за индустрията.

Разхлабване на ограниченията

Ограничителният режим за потреблението от предприятията ще се поразхлаби до нормализирането на руските доставки, каза министър Димитров. Първо ще се повиши подаването към торовите и металургичните предприятия, топлофикациите обаче ще продължат да работят на мазут, освен двете аварирали дружества в Пловдив и Разград, които пак са минали на газ, допълни Димитров.

По думите на Семерджиев за предприятията са подавани половината от количествата, които по принцип би трябвало да ползват. Освен с резервите от хранилището в Чирен, откъдето би трябвало да са извадени 63 млн. куб. м при обявен дневен добив от 4.2 млн. куб. м, недостигът е компенсиран и с ползване на технологичния газ от преносната мрежа.

От тръбопроводите са взети около 30 млн. куб. м, каза Семерджиев. Тези количества ще бъдат възстановени после от “Булгаргаз“ за тяхна сметка. Наличните в момента в тръбите обеми са достатъчни за осигуряване на нормално налягане, обясни шефът на “Булгартрансгаз“.
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=148069&srcpos=10



Тагове:   москва,   добив,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996545
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031