Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2009 22:36 - МВР пак иска да следи интернет без контрол
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1417 Коментари: 4 Гласове:
0



Парламентарните комисии по транспорт и съобщения и по вътрешна сигурност и обществен ред се очаква да обсъдят в четвъртък, 22 януари, промени в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), които ще позволяват на МВР неконтролируем достъп до информация за телефонни обаждания през фиксирани и мобилни мрежи, изпратени SMS-и и електронна поща. Ако депутатите гласуват предложенията на вътрешното ведомство, един отменен като противоконституционен текст ще бъде възстановен, но вече със закон.

Става дума за скандалния член 5 от  Наредба 40 на МВР и Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС), който беше отменен от петчленен състав на от Върховния административен съд (ВАС) през декември 2008 г. Една година след появата на наредбата и 3 месеца след отмяната на спорния текст като нарушаващ и Европейската конвенция за правата на човека, той се появява отново - този път в проектозакон за второ четене (виж карето). Този текст трябва да осигури на МВР т.нар. пасивен технически достъп до съхраняваните данни.

На практика това означава, че полицията може по всяко време да рови в данните с кого сте говорили, размяната ви на мейли, какви сайтове сте разглеждали снощи, с кого общувате през Skype и ICQ.

Председателят на комисията по вътрешна сигурност Минчо Спасов (НДСВ) ще настоява член 251 (12) да отпадне, а да бъде прието неговото предложение, което е одобрено и на първо четене - да се следи трафикът само при тежки престъпления. Според неговата поправка достъпът трябва да става по процедура от Закона за специалните разузнавателни средства. Докато предложението на МВР предвижда това да става при всякакви случаи на заплаха за националната сигурност. "Така неправилно се тълкува европейската директива и прекалено се разширява обсегът на следенето", посочи Спасов. На заседанието е поканен и вътрешният министър Михаил Миков.

Засега не е ясно как ще гласуват партийните групи. "Ако не противоречи на конституцията и на други закони, ще подкрепим предложението на МВР", каза депутатът от БСП Радослав Илиевски, който прогнозира "разлютена" дискусия. Колкото до отменения от ВАС текст, Илиевски заяви, че той ще бъде подложен на сериозно обсъждане. Според Иван Иванов от ДСБ отмененият от ВАС член не бива да бъде приет.

Прословутата наредба 40 предизвика недоволството на интернет доставчиците и правозащитниците и беше обжалвана в съда от фондация "Достъп до информация". "Скандално", така коментира новата поява на отменения текст Александър Кашъмов от фондацията. "С новото си предложение МВР всъщност върви срещу съда", каза той, допълвайки, че европейската директива 24/60 от 2006 г., която урежда запазването на данните, създадени от телеком услуги, не изисква предоставянето на т.нар. пасивен достъп на МВР. "В решението си ВАС посочи, че чл. 5 не е нужен, защото достъпът трябва да става по специални закони като НПК и Закона за специалните разузнавателни средства. Няма нужда това да се урежда в ЗЕС", обясни Кашъмов.

Представители на мобилни и фиксирани оператори коментираха, че  МВР и сега има достъп до информация за проведените разговори и следи участниците в тях, без да иска разрешение от телекомите по Закона за специалните разузнавателни средства.

Мобилните оператори не са доволни, че ако промените бъдат приети, ще се наложи да регистрират всеки купувач на предплатена карта, защото това ще затрудни дистрибуцията им. За да може да се събират данни за купувачите, ще се наложи там, където се продават, да се монтира компютър с интернет. В момента предплатени карти може да се купят на сергиите за вестници, в магазини за цигари, минимаркетите. Не е ясно как ще стане това със задна дата за вече продадените pre-paid номера, които са милиони.

Другото, срещу което протестират телекомите, е 12-месечният срок, в който те трябва да съхраняват тези данни. В Румъния тази седмица приеха промени в местния специален закон за съхраняването на данните от телекоми, в който този срок е 6 месеца. Те могат бъдат предоставяни само на прокурорите при поискване по съдебен ред.
Депутати коментираха вчера, че текстовете на МВР на практика са "врата в полето", тъй като под претекст "заплаха за националната сигурност" може да се намерят достатъчно поводи да се следи всяка комуникация в мрежата.

Реакции

Димитър Ганчев, Сдружение за електронни комуникации:
Пасивният достъп на МВР до информация за разговори и електронна поща не дава гаранции, че няма да се допусне злоупотреба със събираните лични данни на гражданите. Текстът разширява обхвата на евродирективата, която говори за съхраняване на данни за "сериозни престъпления". Ще предложим да се добави определението "тежки", както и да падне "пасивен достъп" и да се замени с достъп при поискване.

Иво Джоков, интернет доставчик "Мегалан":
Има резон, защото понякога кореспонденцията помага за разкриване на доста сериозни престъпления, въпросът е, че това е брутална намеса в личното пространство на хората. По-правилното е да се следи кореспонденцията на даден субект, след като е заподозрян, но това пък не помага да се проследят нещата със задна дата.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/01/21/619238_mvr_pak_iska_da_sledi_internet_bez_kontrol/


Тагове:   контрол,   мвр,


Гласувай:
0



1. cefulesteven - Ужасих се, днес като го разбрах, ...
21.01.2009 22:47
Ужасих се, днес като го разбрах, само като си представих какво е възможно и докъде може да се стигне. Някои възможни сценарии, а сигурно са десетки по десетки по толкова за които просто не се сещам и нямам необходимия ценз нито в електрониката, нито в преследването, за да си представя, дори. Като един лайк, това което допуснах ми обърна червата. Ужасно е. И това вече ще е края на свободата. Дано не стане. Стане ли: става "1984".
цитирай
2. reporter - Изключително ужасяващо е подобно ...
21.01.2009 22:52
Изключително ужасяващо е подобно намерение. Така вероятно ще се върнем в ерата на дивия комунизъм, опс, пардон, социализЪма, който развивахме има-няма 45 години!
цитирай
3. анонимен - Абе,защо не вземем да се гръмнем...
22.01.2009 00:43
Кому е удобен такъв закон?Кому служи?...До къде се простират правата на "свободния българин"...ха ха ха
Че,те останаха ли такива???!!!
цитирай
4. kalbotobg - ...
22.01.2009 05:09
Вече беше спряно заради нарушаването на човешките права. Това , че посмяха същите да повторят опита и особено момента който са избрали значи много повече от недоглеждане и простотия. Подобен контрол ще влияе главно на информация която в момента е публична и е необходимо да бъде такава за да събира хората.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001385
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031