Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2009 22:09 - „Газпром” ни поряза за нов договор
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 564 Коментари: 1 Гласове:
0



„Газпром” не приема искането на България да се сключи нов договор с руската компания, където да бъдат изключени посредниците. Това стана ясно при посещението на вицепрезидента на газовия монополист Александър Медведев в София. В петък той се срещна с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, който пък му предаде исканията на страната ни за компенсации.

Този договор сега не може да бъде променян, защото е подписан като дългосрочен, каза от своя страна Медведев. Той допълни, че е направено предложение „Булгаргаз” да стане акционер в „Овергаз”. На това предложение министър Димитров отговори, че България иска сключването на преки договори за доставка на газ. Ние нямаме нужда от фирми, както и да ги наричаме посредници или по друг начин, категоричен бе министърът. Той поиска в новия договор да има гаранции, че ситуацията, създадена след спиране на доставките на газ, няма да се повтори. Друго искане е в новия договор да бъдат разписани и алтернативи за доставката на газ.

До две седмици ще стане ясно какви точно ще бъдат компенсациите за България от руска страна, заяви зам.-председателят на “Газпром”. В българо-руския договор за доставки на газ са залегнали и санкции при спиране на горивото, а ние изпълняваме договорите си. Получихме писмо от премиера Сергей Станишев с искане за компенсации, ще го разгледаме и до две седмици ще имаме отговор. Една от компенсации, които ще направим е да запълним находището ви в Чирен, което по време на кризата беше опразнено, обясни Медведев.

В резултат на прекратяването на доставките на природен българската икономика претърпя огромни и катастрофални загуби, които по настояща оценка надхвърлят 500 млн. лв., каза министър Димитров. В писмото на правителството ни са разписани три възможни начина за изплащане на компенсации от страна на „Газпром”. Първо – да се покрият загубите чрез преки плащания; второ – доставка на газ на преференциални цени до покриване на размера на загубите за България; трето – осигуряване на достъп до транзитиращата инфраструктура на Русия за пренос на газ, закупен от България от трети страни.

Относно последното искане Медведев обясни, че Русия има достатъчно много газ, за да се налага доставка от трети страни. Ако се спазват условията по подписаните договори за доставка на газ от всички страни, няма опасност до края на годината или в следващите 10 години да възникнат проблеми при доставките на газ, каза още зам.-шефът на руския гигант.

Медведев отново повтори руската позиция, че единствената причина за кризата е безотговорното отношение на Украйна. “На 31 декември се договорихме с Украйна да подпишем договор с преференциални условия. Премиерът на страната Юлия Тимошенко одобри тази текст, но президентът Виктор Ющченко забрани договорът да се подписва. Малко след Нова година без да предупреди никой Киев затвори кранчета на всички газопроводи на територията на страната и започна да отклонява газа. Русия продължи да подава газ до вечерта на 7 януари. След като разбрахме, че Украйна е спряла да подава към Европа и ние спряхме доставките към нея”, каза още Александър Медведев.



Тагове:   нов,


Гласувай:
0



1. анонимен - Здравей reporter
24.01.2009 00:18
Тези хора се подиграват с нас.
Днес г-н Овч аров каза,, че Газпром няма да иска да има договор без посредници.
Защото така !
----
Няколко часа по-късно самоотверженият ни министър Димитр оф се опитал да договори по-добър договор , но калъчка.
---
Категорично
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001278
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031