Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2009 18:38 - Миков: Искаме да следим Skype, защото престъпниците са се ориентирали към него
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1175 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 24.01.2009 19:06


От няколко години организирани престъпни групи преминаха към Скайп. Това заяви вътрешният министър Михаил Миков пред Дарик радио. „Много добре знаем, че държавата е безпомощна. Ние не следим Скайп, защото нямаме възможност. Ето това е голямата дискусия, това дискутираме в момента – да следим ли Скайпа. Аз съм съгласен, че наистина става въпрос за тежки престъпления. Нека да ограничим кръга. Не може да се използват СРС-та за бракониерство или за обида”, смята Михаил Миков.


„В закона за СРС-тата се добавя, че подслушването в Скайпа минава по реда за специалните разузнавателни средства. Друг е въпросът за проследяването на трафик. Там не можем да говорим за специално разузнавателно средство. По същия начин стои въпросът с т. нар. разпечатки, станал известен у нас. Ако това стане СРС, това ще бъде поредният тежък удар. Нека тази дискусия да започне и аз съм готов да я водя с всеки публично”, коментира още той.

Запитан дали трябва да отпадне анонимността във форумите, Миков каза: „Не смятам, че трябва да отпадне анонимността” Същевременно обаче министърът на вътрешните работи припомни и за сигнала за бомба, който е бил разкрит именно по този начин – от къде е дошъл сигналът.

Няма да има безцелно следене в интернет, увери от своя страна председателят на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност Минчо Спасов.  В тази насока ще има корекции в закона за електронните съобщения, посочи Спасов.

„В двучасов разговор с г-н Михаил Миков и с неговата заместничка г-жа Янкулова, аз смятам, че успях да ги убедя, че директива 24 на ЕС не създава някакви допълнителни правомощия на правоохранителните органи да следят интернет. Тя само и единствено създава задължения на интернет доставчика да пази данните. Данните се пазят при интернет доставчика, а не в МВР. Достъпът до тези данни може да стане само по реда и в условията на действащите процесуални закони. Законът за специални разузнавателни средства (СРС-та) говори за тежки престъпления”, посочи Минчо Спасов.

От Дарик радио обясниха, че са получили писмо от хасковски полицай, в което се иска от медията да дадат IP адреса на някакъв човек, който бил написал мнението си в сайта, срещу който се бил оплакал друг човек.

„Медията трябва да поиска правното основание, на което лежи това искане. Без да имат правно основание, мотивирано в трите закона, които заложихме в чл. 251, имате пълното право да се въздържите и да не изпращате тази информация”, отбеляза още депутатът.


Тагове:   Skype,   Него,   Миков,   ориентирали,


Гласувай:
0



1. kalbotobg - ...
24.01.2009 19:45
Зад Skype стои протокол използван и от много други програми. Съществуват много програми които ще позволят дори на деца да прекарват криптиран канал през десетки компютри в чужбина. Данни могат да се крият в произволна информация включително музика, картинка или програма която ще използват стотици, Оправданието за следенето е наивно и безсрамно
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996293
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031