Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2009 21:33 - Затворник, пуснат от Гуантанамо, стана зам.-лидер на “Ал Кайда” в Йемен
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 502 Коментари: 0 Гласове:
0



image
Абу Суфиян Ал Шахри. image
Абу Ал Уфи. image
Записът с лидера на "Ал Кайда" в Йемен Насер Ал Вахаиши (в бяло) и полевия командир Касим Ал Райми (първия вляво).

Двама от затворниците, освободени от лагера за заподозрени терористи в американската военна база Гуантанамо, който ще бъде закрит след съответния указ на американския президент Барак Обама в четвъртък, се появиха в пропагандистки клип на “Ал Кайда”, съответно като заместник-лидер и полеви командир на крилото на терористичната мрежа в Йемен, предава France Presse, цитирайки информация на специализираната организация за мониторинг на свързаните с терористите ислямистки сайтове SITE Intelligence Group.

Въпреки наличните кадри, Пентагонът все още не е потвърдил официално, че бившите затворници са се издигнали в ръководството на едно от подразделенията на на организацията на Осама Бин Ладен. 

Разпознатият във видеоклипа като затворник № 372 от Гуантанамо, Абу Суфиян Ал Азди Ал Шахри (Abu Sufyan al-Azdi al-Shahri) е представен като заместник-лидер на структурите на “Ал Кайда” в Йемен, уточнява The New York Times.

До ареста си, Ал Шахри, под предлог на делови и търговски пътувания до Афганистан през Бахрейн и до Пакистан, където подпомагал трансфера на терористични бойци през границата между двете държави. 35-годишният терорист, преминал подготовка за тактическо командване на боеве в градски условия в лагер на “Ал Кайда” северно от афганистанската столица Кабул, бил ранен при въздушен удар в Пакистан и бил лекуван в болница в продължение на 1,5 месеца.

Ал Шахри бил освободен от Гуантанамо, за да бъде включен в “рехабилитационна програма” за джихадисти в родната му Саудитска Арабия, но преди 10 месеца успял да се прехвърли в Йемен, където бързо се инфилтрирал в ръководните кръгове на групировката. Според източници от американското правителство, той е заподозрян в участие в организирането на атентата с коли-бомби пред американското посолство в йеменската столица Сана през септември 2008 г., при който загинаха 16 души, в т. ч. 6 терористи-камикадзе.

“По волята на Аллаха, пленът само укрепи твърдостта на нашите принципи, за които ние се борихме, водихме джихада и попаднахме зад решетките”, обявява във видеото Ал Шихри. Заедно с него, в записа се изявяват още 3 души от ръководството на “Ал Кайда” в Йемен – лидерът на организацията Насер Ал Вахаиши (Nasser al-Wahaishi) и полевите командири Касим Ал Райми (Qassim al-Raimi) от Йемен и разпознатият като затворник № 333 от Гуантанамо, Абу Ал Харет Мухамад Ал Уфи (Abu al-Hareth Muhammad al-Oufi).

“Ние продължаваме да сме загрижени относно бившите затворници от Гуантанамо, които, бивайки освободени, отново влизат в контакт с терористичните организации. Ще продължим сътрудничеството си с международната общност за ограничаване до минимум на заплахата, която те представляват”, коментира лаконично събитията говорителят на Пентагона, командир Джефри Гордън (Jeffrey Gordon).

По-рано Министерството на отбраната на САЩ призна, че 61 от освободените от Гуантанамо затворници, или ок. 11% от 520-те заподозрени терористи, трансферирани в центъра и впоследствие освободени, отново са се върнали на бойното поле в редиците на терористичните организации. Това повдига множество въпроси относно евентуалното освобождаване на 245-те затворници в Гуантанамо, след затварянето на затвора до една година от издаването на указа от Барак Обама на 22 януари.

В събота правителството на Йемен обяви, че очаква репатрирането в най-кратки срокове на 94 заподозрени терористи от Гуантанамо, които са йеменски граждани, но допълни, че са взети всички мерки срещу евентуалното повторно присъединяване на затворниците към редиците на действащите в страната ислямистки групировки.

Затварянето на терористичния затвор в Гуантанамо не означава авмтоматичното освобождаване на задържаните в него, които ще бъдат съдени отново след основното преразглеждане на процеса на правораздаване от военните комисии по бързото производство, и ще излежават присъдите си в друг затвор, или ще бъдат освобождавани  или прехвърляни в други центрове за задържане в родината си.
http://www.bgfactor.org/index_.php?cm=3&id=17928



Тагове:   Кайда,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001150
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031