Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2009 20:56 - ЕК иска България да ускори поевтиняването на мобилните разговори
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 548 Коментари: 0 Гласове:
0



Европейската комисия е препоръчала на България да ускори поевтиняването на мобилните разговори, съобщиха от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) във вторник. Искането е част от нотификацията на първите три пазарни анализа в далекосъобщенията, които бяха изпратени за одобрение в Брюксел.

В тях се предвижда поевтиняване на цените на свързване между мобилните и фиксираните мрежи в периода до 1 юли 2010 г. с над 40 на сто, което бе определено от БТК Груп като недостатъчно, а от “Мобилтел“ - като драстично.

От Европейската комисия са одобрили без никакви забележки пазарния анализ за генериране на повиквания от определено местоположение на обществени телефонни мрежи. Поискано е обаче по-бързо доближаване на цените за терминиране на трафик в мобилни и фиксирани мрежи до средноевропейските нива. По отношение на прилагането на симетрични цени за терминиране на трафик от фиксирана към мобилна мрежа и от мобилна към мобилна, както и от фиксирана към фиксирана и от мобилна към фиксирана, от Брюксел са препоръчали те да влязат в сила веднага след окончателното им одобрение от КРС, а от 1 юли 2009 г.

Предстои КРС да обсъди и отрази направените бележки, след което да приеме окончателни решения за пазарните анализи и налагане на съответните мерки, ноне е ясно в какъв срок ще стане това.

От БТК Груп изразиха изключителното си задоволство от препоръките на ЕК за по-бързо намаляване на цените на едро и незабавно изравняване на тарифите за разговори от фиксиран към мобилен и мобилен към мобилен. Това ще доведе до премахване на дискриминационното третиране на абонатите на фиксирани мрежи и на мобилни мрежи, ще създаде условия за ефективна конкуренция в телеком сектора у нас и ще изиграе съществена роля за подобряване благосъстоянието на българския гражданин и бизнеса, пише в съобщение на БТК.

Телекомуникационната компания се надява КРС ще се съобрази с препоръките на ЕК и ще ги приложи в максимално кратък срок.

От “Мобилтел“ коментираха препоръката на ЕК като "зелена светлина" за приемане на финалния вариант на графиците за поевтиняване на услугите и да стартира ефективната либерализация на фиксирания пазар. От компанията посочват, че коментарите от Брюксел са принципни и не отчитат специфичните детайли от развитието на телекомуникациите в България през последните 10 години, когато цените в мобилната мрежа бяха значително по-ниски от европейските.



Тагове:   България,   мобилните,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13051576
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930