Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2009 20:41 - БСП и ДПС блокираха Закона за конфликт на интереси
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 518 Коментари: 0 Гласове:
0



С гласовете на БСП и ДПС парламентарната комисия по държавна администрация удължи до 31 март срока за подаване на декларации за конфликт на интереси. С това на практика се блокира прилагането на Закона за конфликт на интереси, защото автоматично се удължава времето за проверка на данните до края на май, когато ще е започнала предизборната кампания.

Поправката, внесена от Татяна Дончева (БСП) и група депутати, бяха одобрени с гласовете на Мария Вълканова, Васил Антонов, Иван Даков и Румен Такоров от БСП, Муса Палев и Христо Бисеров от ДПС, както и Бойко Боев от БНД. Против гласуваха депутатите от НДСВ, ДСБ и "Напред". Очаква се парламентът да обсъди още в четвъртък измененията, а в петък спешно да ги гласува на първо и второ четене. Въпреки че Огнян Герджиков, Камелия Касабова и Даринка Станчева от НДСВ също се бяха подписали под предложението, те съобщиха, че ще спазят решението на парламентарната си група и ще гласуват "въздържал се" в зала.

В мотивите на вносителите от БСП, ДПС, БНД се посочва, че "забраните при изпълнение на публични длъжности и кръгът свързани лица, чиито икономически и политически отношения трябва да бъдат декларирани, създават сериозни практически проблеми, а се предвижда наказателна отговорност за невярни данни". Според закона свързани лица са съпрузи или лицата, с които живеят, роднините по права линия, по съребрена линия - до четвърта степен, по сватовство - до втора степен, както и тези, с които се намират "в икономически или политически отношения, които пораждат основателни съмнения в неговата безпристрастност и обективност".

Според Татяна Дончева в закона не е определено кои са тези "икономически и политически отношения", които могат да породят конфликт на интереси. Съпартиецът й Румен Такоров я подкрепи: "Може ли групата на НДСВ да гласува законопроект, внесен от министъра на държавната администрация Николай Василев, свързани лица ли са те по смисъла на закона?" Веселин Методиев разясни: "Депутатите от БСП нямат облага или личен интерес, когато гласуват законопроект, внесен от строителния министър Асен Гагаузов. Конфликт има, ако фирмата на съпругата ти ще се облагодетелства от разпоредбите на закона."

Председателят на парламентарната подкомисия за конфликт на интереси Олимпи Кътев прогнозира, че предстои нова промяна в закона, която ще смекчи разпоредбите му. Допълни, че целта на закона е да удари безобразия като случая "батко и братко" и шуробаджанащината в общините. Ако някой иска да скрие това, нека понесе политическата си отговорност и да каже открито, че иска да защити партийните си другари, каза Кътев. Посочи, че вече са подадени над 200 декларации, включително на президента, министрите и на над 100 депутати.  /Дневник


Тагове:   ДПС,   бсп,   конфликт,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13042887
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930