Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2009 08:31 - Цената на красотата скача двойно
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 491 Коментари: 0 Гласове:
0



Услугите за красота, като посещение при козметик, маникюр и фризьор, са скочили с 50% през последната година, а през 2009 г. ще поскъпнат с още толкова, прогнозираха пред „Класа“ специалисти в сектора. Причина за това е влиянието на икономическата криза, която е оскъпила не само продуктите, с които се работи, но и допълнителните пера като ток, вода и т.н. „Ако една маска за лице струваше 8 лв., сега тя е вече около 12 лв. Опитваме се да не вдигаме цените или поне това да става по-плавно“, коментира Д. К., собственичка на козметичен салон в столичния квартал Младост. Според нея въпреки това няма отлив на клиенти заради икономическата криза.

 

Добрите салони, които създават клиентела с години вече имат своите редовни посетители от средната или висока класа. Засега те не са спрели и не са ограничили процедурите за красота, на които ходят, обясни козметичката. Нейните думи се потвърждават и проучването на маркетинговата агенция Noema. Според него хората с най-ниски доходи са свили потреблението си до най-необходимото. В потребителската им кошница – основно храна и комуналните разходи. Купуват се дрехи и обувки само когато е необходимо и почти не се харчат пари за обзавеждане и стоки, които изискват някаква форма на инвестиция.

 

В същото време хората със средни доходи имат достатъчно пари по-свободно да покрият ежедневните си разходи. Те могат да отделят средства не само за дрехи и обувки, но и за козметика и други продукти, свързани с техния социален живот. Посещават заведения и пътуват повече. Макар и ограничено, отделят средства за обзавеждане и по-големи покупки – например автомобил. Започват да се грижат повече за себе си – част от хората започват да използват частни медицински услуги.

 

Според изследване на агенцията за пазарно проучване Synovate, ако имат необходимите финансови възможности, 49% от българите биха прекарвали повече време в грижа за външния си вид, 47% – биха ходили редовно на процедури за лице, масажи и др., на солариум – 33%, и 19% биха коригирали външния си вид с помощта на пластичната хирургия.

 

„Само в България все още цените на услугите за красота не са на европейско ниво, за сметка на почти всичко останало“, коментира за в. „Класа“ собственичката на фризьорски салон „Малинеа“ Малина Найденова. Тя обясни, че върху ценовите равнища трябва да се взимат предвид и всички поскъпвания на тока, водата, наемите, не само скока на самите материали. Най-евтиното подстригване в момента е около 10 лв. – миналата година беше 7 лв.

 

„Някой от дистрибуторските фирми отпаднаха от пазара, тъй като не можаха да си подновят патентите или да устоят на конкуренцията, което автоматично сви възможностите за внос“, разказа Найденова. Според нея за последната година в по-луксозните салони в центъра на София цените са поскъпнали дори двойно. Боядисване с материали на L"oreal достига 200 лв. През юли миналата година продуктите в каталога на фирмата са били също по-скъпи.

 

За съжаление в момента браншът на коафьорите е разединен, защото не могат да се правят реални съпоставки между обслужването и качеството в помещенията с ниска санитарна култура тип мазе и гараж и добре оборудваните професионални салони.

 

Финансовата криза се усеща и в услугите като химическото чистене. „ И при нас поскъпването на тока и водата се почувства. Материалите също са по-скъпи. Например един кашон с 500 бр. закачалки струваше 54 лв., сега върви между 65-70 лв. В същото време нямаме възможност много да надуваме цените, защото услугата не е масова, а клиентите ограничават потреблението“, коментира Митко Йосифов, собственик на фирма „Диста 2000“ ООД за химическо чистене. Средната цена за професионално почистване на панталон е около 5 лв., на палто и костюм– около 10 лв.

 

 

 

„Клъцни – срежи“

 

 

Според изследване на BBC пластичната хирургия не страда от ефектите на икономическата криза – във Великобритания все повече хора решават да се подложат на операция. Статистиката показва нарастване на броя на операциите на гърдите, като най-бързо нараства намаляването на „мъжки гърди". Общо 34 187 процедури са били извършени през миналата година, което е увеличение с 5% спрямо 2007 г. Въпреки това хирурзите предупредиха, че е важно в трудните икономически времена пациентите да не вземат решения, основавайки се само на цените. Въпреки че други отрасли от икономиката се свиват, общият брой на хората, които се подлагат на пластична хирургия, продължава да нараства, като от 2003 г. броят на извършваните процедури се е утроил. Жените са основната част от пациентите, но изглежда, че нарастващият брой на опериращите се мъже е една от основните причини за продължаващия растеж. Експертите предполагат, че увеличението може да се дължи и на увеличаващата се публична популярност на процедурите. Основното намаление е сред липосукциите, като сред жените броят на кандидатките за процедурата са намалели с близо една трета.
http://www.class.bg/view.php?id=30887



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13045404
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930