Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2009 20:51 - Туризмът в Европа ще усети най-тежко кризата
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 629 Коментари: 0 Гласове:
0



Туристите в световен мащаб може да намалеят с повече от 16 млн. души през 2009 г., заяви главният секретар на Световната туристическа организация към ООН Талеб Рафаи в Мадрид. Ефектите на глобалната финансова криза вече се усещат върху бранша, като най-тежки се очаква да са последиците за европейските държави. Според главния секретар на организацията причината за намаляване на туристите и реализираните приходи от тях в Европа се крие във факта, че голяма част от пътуващите в чужбина са граждани на държави, които вече са в условията на или скоро ще обявят рецесия.
Докато лидерите в сектора - Франция и Испания, формиращи съответно 7.5 и 10% от своето БВП от туризма, страдат от свиването на пазарите, в други региони на света се отбелязва ръст на броя на туристите. За 2007 г. страните от Близкия изток са отбелязали средно покачване от 11% на посещенията, а в Африка, Северна и Южна Америка - по 4%.

От Световната туристическа организация ясно очертаха ефектите на кризата върху бранша, чиито приходи за 2007 г. надминават $850 млрд. в световен мащаб. През първата половина на 2008 г. броят на туристите се е увеличил с 5% спрямо същия период през 2007 г., докато през второто полугодие е отбелязан спад с 1% на същата база, като се очакват сходни резултати за вътрешния туризъм. Експерти смятат, че е нормално приходите в сектора да спадат значително по-бързо от броя на посетителите, защото туристите се опитват да намалят своите разходи чрез по-кратки пътувания и по-малко разходи.

В дългосрочен план обаче прогнозите на специалистите остават оптимистични. Талеб Рафаи заяви, че очаква до 2020 г. над 1.6 млрд. души да посетят чужди държави с цел туризъм, което е почти двойно увеличение в сравнение с регистрираните през 2008 г. 924 млн. души.
Как компаниите усещат кризата:

Лидерите на европейския пазар TUI travel и Thomas Cook обявиха спад в резервациите за настоящия зимен и предстоящия летен туристически сезон. Въпреки повишаването на цените на акциите на двете компании на лондонската борса от корпорациите заявиха, че ще се наложат съкращения на работното време. Взимането на допълнителни мерки, свързани с преодоляване на свиването в сектора, ще бъде дискутирано през следващия месец.

50% по-малко туристи планират лято 2009 в България
Туристическият сезон 2009 може да се окаже най-слабият от няколко години насам, сочат предварителните данни за ранните записвания за лятото. Големите морски курорти отчитат наполовина по-малко резервации от чужбина в сравнение с предната година, показа проучване на "Дневник". От отрицателния тренд, който се дължи на световната финансова криза, ще пострадат и по-малките курорти. Засега обаче не може да се каже с колко точно, тъй като те не разчитат толкова много на зимните записвания.

"Към този момент има 50% по-малко резервации", съобщи председателят на съюза на собствениците в Златни пясъци Георги Щерев. Подобна е и ситуацията в Слънчев бряг, където хотелиери говорят за около 40-45% намаление. В Албена резервациите също вървят с по-бавни темпове. Директорът на компанията Красимир Станев смята, че все още има значителен риск цели хотели по Черноморието въобще да не отворят врати през годината. Спадът на приходите ще засегне и свързаните сектори - търговия, хранителна промишленост, развлекателна индустрия, услугите по поддръжка и ремонт. Ще се отрази и върху заетостта на сезонната работна ръка.

Сериозни намаления през годината ще има от британския и скандинавския пазар, съобщават туроператори. По данни на Британската асоциация на туристическите агенти през тази година ще има най-голямо намаление в записванията за страните от еврозоната или вързани с еврото, и особено България и Гърция. Причината е евтиният паунд, което автоматично пренасочва туристите към Египет и Турция. Данните могат да се приемат за показателни за сезона, тъй като британците планират почивките си в края на декември и през януари, добавят от асоциацията. Изпълнителният директор на "Албена" Красимир Станев също очаква намалението от този пазар, което започна още миналата година, да продължи и да е около 5-6%. Прогнозите за спад спрямо 2008 г. са още по-тревожни за сектора, защото тя не беше най-добрата за българското Черноморие, тъй като отчете тенденция на спад на броя туристи от всички основни пазари. В последния момент част от тях успяха да се компенсират с повече почиващи руснаци и румънци, което направи общата посещаемост за 2008 г. по-ниска в рамките на 3-5% спрямо 2007 г.

"Най-голяма загадка през тази година ще бъде състоянието на руския пазар", добави Станев. По принцип януари е ранен месец за записвания оттам за лятото заради отпуските покрай руската Коледа, които текат в момента. Повечето курорти обаче обикновено имат индикации как ще върви сезонът, ползвайки проучвания на руските си партньори. "Спадът на европейските пазари ще е между 2 и 5%, но за Русия може да се окаже много по-голям", твърди Станев. Големите ни корпоративни клиенти в Русия са в период на изчакване, съобщи и търговският директор на "Албена" Маргита Тодорова.

Добри новини засега идват от германския пазар. По данни на туроператори, работещи на него, през тази година вероятно ще има ръст както през месеците с висока заетост, така и в предсезона.

През годините трендът за летния сезон беше ясен в общи линии още от ноември предходната година, когато се провежда световното туристическо изложение в Лондон. Заради финансовата криза обаче се очаква туристите да правят по-късни резервации, тъй като планирането на бюджетите и разходите става все по-сложно. "Отсега е много трудно да се прогнозира какво ще бъде лятото", коментира председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова. Според нея точната картина ще стане ясна към края на март или април. "Ситуацията въобще не е приятна, тъй като създава несигурност", смята Георги Щерев.

Някои хотелиери се готвят да компенсират евентуални спадове чрез вътрешния или балканския пазар. Справка на "Дневник" сред туроператорите показва, че през тази година се увеличават промоции за ранни записвания на българи, както и на румънци. Проблемът обаче е, че това са спонтанни пазари, трудни за прогнозиране, обясняват от бранша. Освен това на този етап българските хотелиери не планират намаление на цените заради натрупаната инфлация през миналата година.

Други представители на сектора пък настояват държавата да се намеси, кредитирайки хотелиерите, които нямат достатъчно оборотни средства да започнат сезона. Преди дни от Държавната агенция по туризъм съобщиха, че ще се водят преговори с правителството за подобно подпомагане. 

Още в средата на септември 2008 г. от Албена обявиха програма за ранно резервиране за тази година, която беше насочена основно към българския и румънския пазар. Отстъпката, която предлага комплексът, е 20% от пакетите "Ултра ол инклузив" (подобрен пакет, който освен нощувки и храна включва и други екстри, като напр. вносен алкохол за консумация) за резервации до 1 март. При резервация в същия период българските туристи могат да ползват между 10 и 20% намаление от цената на рецепция в хотели в Слънчев бряг, Златни пясъци, Приморско, Созопол, Несебър, Св. Влас, Поморие, Обзор и Балчик.

Гърция и Турция също започнаха агресивна кампания за ранни записвания. Така например в Гърция намаленията на пакетите достигат 25-30%, а към тях се предлагат и различни бонуси. Турция пък смята да заложи на по-агресивна реклама във всички съседни страни. Изпълнителният директор на кипърската асоциация на хотелиерите Захариас Йоанидис съобщи, че цените на пакетите за всички основни курорти ще бъдат намалени.

Дневник


Тагове:   най,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13046673
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930