Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2009 19:27 - Станишев, Доган и Сакскобургготски на спявка в събота
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 994 Коментари: 0 Гласове:
0



Тримата лидери на управляващата коалиция ще се срещнат утре вечерта, за да разплетат политическите казуси, възникнали през последните седмици, научи “Всеки ден”. Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган ще трябва да намерят общ език по проблемните точки, за да не срутят кабинета преди края на мандата му. Основната тема на разговора ще бъде опърничавото поведение на жълтите, както и спорният въпрос за изборното законодателство. Станишев и Доган очакват от царя отговор какво точно се случва в НДСВ и в състояние ли е той да владее партията си. Засега Симеон не е дал никакви индикации, че възнамерява да напуска властта преждевременно. Активистите в НДСВ обаче периодично правят такива заявки.

Преди да вечеря с царя и Доган, Станишев обаче ще се види с лидерите в “Коалиция за България”. Срещата ще се проведе в Министерски съвет в 13.30 ч. в събота. Там партньорите ще обсъдят формата на червената коалиция за предстоящите два вота през лятото.

Днес следобед пък социалистите се събират на пленум, на който трябва да вземат партийно решение за новата формула в “Коалиция за България”. Почти сигурно е, че тя ще се свие. Досега във формата влизаха БСП, Комунистическа партия на България, партия “Рома”, “Български социалдемократи”, земеделците от “Александър Стамболийски” на Спас Панчев, “Движение за социален хуманизъм”, Зелената партия на Александър Каракачанов и социалдемократите на Николай Камов.

Очаква се обаче за предстоящите избори последните две формации да отпаднат от “Коалиция за България”. Червените са разделиха с Камов с гръм и трясък, а зелените щели да търсят съюз със себеподобни. БСП отново ще остави в листите си място и за гражданската квота. Така например бе избран настоящият депутат Добромир Задгорски.

На пленума БСП ще обсъди и закона за изборите, подготвен от Мая Манолова. Социалистите вече са одобрили идеята да има 58 мажоритарни депутати. Истинската има цел обаче е да се спазарят с коалиционните партньори от ДПС и да ги склонят на 31. Партийният съвет ще избере и нов предизборен щаб. Начело ще бъде Евгений Узунов, но в него ще намерят място също Румен Петков и Румен Овчаров.

Позицията на БСП за провеждането на предстоящите избори – дали да са в един ден или на различни дати – ще бъде отложена за Съвета на коалицията. “Опасенията на някои партии са да не би един слаб резултат на евроизборите да се отрази на кампанията им за национален вот”, загатна днес Сергей Станишев. /Всеки ден



Тагове:   събота,   Доган,   Станишев,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13025167
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930